Sök
AVGJORDE August Berg blev den som skickade Leksand till SHL. Efter firades det vilt, här syns Berg med Jesper Ollas och Jonas Arntzen.
SHL

Oväntade hjälten om galna firandet: ”Det här är det största jag varit med om”

Det var nog få som hade gissat att August Berg var den som skulle skjuta upp Leksand till SHL igen efter två år i Hockeyallsvenskan. 19-åringen blev hjälte när han avgjorde den femte kvalmatchen mot Mora i förlängningen. Ett halvt dygn senare har Berg ännu inte riktigt förstått vad han ställt till med.
– Jag var i lite chock på vägen hem i bussen. Jag brukar prata mycket, men jag var rätt tyst på vägen hem. Det var en annorlunda känsla, säger Berg till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Leksand slog lite överraskande ut Mora ur SHL efter att ha vunnit med klara 4-1 i matcher. Stor matchvinnare blev en junior, August Berg, som inte ens var ordinarie i A-truppen när säsongen drog igång. Tre minuter in i förlängningen åker han upp på vänsterkanten och får ett pass av Jesper Ollas.
– Jag tänkte inte så mycket utan försökte bara hitta ytan så Ollas kunde passa mig.  Jag fick ett riktigt bra pass av Ollas och sedan gick pucken in, säger August Berg med ett stort leende då hockeysverige.se träffar honom strax innan laget ska hyllas på scenen framför Tegera Arena.

Hade du ögonkontakt med Jesper Ollas när du smög upp på kanten?
– Jag kommer inte ihåg så mycket av målet och passen, men jag har sett det i efterhand lite. Allt går så snabbt där ute så man inte hinner tänka speciellt mycket.

Ser du dig som en offensiv spelare som ska gå med när det finns ytor?
– Det vet jag inte. Jag har alltid sett mig själv som en tvåvägsback, men jag tar den roll jag får.

När man ser bilderna från målet verkar du först inte fatta vad du ställt till med.
– (Skratt) Jag skjuter. Sedan åker jag bakom mål. Det blev som ett tomrum och jag fattade inte… Hjärnan gick inte ihop med alla signaler som skickades. Sedan ser jag (Jon) Knuts komma emot mig och sliter av sig grejerna.
– Det var först då jag fattade ”Shit, vi gick upp i SHL nu”. Det var riktigt overkligt. Men vad Jon sa vet jag inte. Det var bara glädje rakt igenom.


HJÄLTEN 19-årige August Berg blev Leksands frälsare när klubben tog klivet upp i SHL efter två säsonger i HockeyAllsvenskan. Foto: Ronnie Rönnkvist

”ALLA VAR LITE CHOCKADE”

Det har varit en tuff säsong för Leksand med sparkad tränare, svaga prestationer och Tobias Forsbergs olycka. Trots det lyckades alltså Leksand med det många inte trodde på när laget låg och harvade i botten av Hockeyallsvenskan.
– Klart att vi var glada efter slutsignalen, men jag tror alla var lite chockade också. Nu har inte jag varit med hela säsongen, men det har varit upp och ner. Vi hade det tungt i november, december.
– Nu har vi bara spelat på glädje. Vi har inte haft något att förlora utan vi har spelat för varandra.

Har du hunnit reflektera över att ni har gått upp i SHL?
– Nej, det har jag inte gjort faktiskt. Jag var i lite chock på vägen hem i bussen. Jag brukar prata mycket, men jag var rätt tyst på vägen hem. Det var en annorlunda känsla.

Och det är du som avgör så Leksand tar steget upp i SHL.
– Det är absolut kul att göra mål, men det hade inte spelat någon roll vem som gjorde målet. Det hade kunnat vara vem som helst och alla i det här laget hade varit värda att få göra det här avgörande målet.
– Vi har krigat för varandra hela säsongen och jobbat som ett lag. Det är så vi har kommit långt.

Hur var stämningen i bussen hem från Mora?
– Den var bra. Alla var glada så det var kul, säger 19-åringen med ett leende.

Sedan kommer ni hit till Tegera Arena mitt i natten?
– Det var mäktigt att kliva in här. Vi kom hit runt ett i natt och kom ut på isen vi halv två. Jag skulle gissa att det var runt 2000 leksingar här. Det var helt magiskt att se folket som fortfarande var upp för att fira. Det var underbart att se.
– Vi har underbara supportrar, vilket gör hockey är ännu roligare att spela. Vi har verkligen underbara fans över hela Sverige. Det här är det största jag varit med om.


FESTADE HELA NATTEN Leksand åkte tillbaka till hemmaarenan för att fira med sina fans efter avancemanget till SHL. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Hur mår du idag?
– Jag mår bra och är bara glad.

Du har spelat 19 seriematcher och tolv i kvalet, hur skulle du sammanfatta din säsong?
– Det har gått bra. Jag kom hit till Leksand för att spela J20. Sedan har jag försökt göra mitt bästa varje dag och komma så långt som möjligt på det.

Hur tänker du kring nästa säsong, du har nyligen skrivit ett tvåårskontrakt?
– Jag har inte tänkt på det utan försöker leva i nuet, avslutar August Berg innan han ska gå ut och möta tusentals av Leksands supporter utanför arenan.

Den här artikeln handlar om: