Nyheter
ENGLUND: Från hatlag till charmtroll
ANNONS

Även om det spelmässigt var fördel Mora blev de avstädade i en fem matcher kort serie och förkrossande 4–1 i matcher till Leksand.

Mer om Leksands resa under säsongen kan ni läsa här i Uffe Bodins briljanta krönika i ämnet.
I kväll får vi svaret om det blir ytterligare ett lag från Hockeyallsvenskan som tar steget upp i SHL. Oskarshamn är nämligen i Timrå för en ”game seven” som startar kl 19:30.

Om två lag från landets näst högsta serie skulle ta steget upp skulle det nästan vara unikt. Visst, säsongen 14/15 lyckades hela tre lag spela sig upp i högsta serien till följd av att SHL skulle utökas med två lag säsongen efter. Annars får vi gå ända tillbaka till säsongen 00/01 när vi senast hittar två allsvenska lag som spelat sig upp till finrummet. Den gången var det Linköping och Södertälje som tog sig upp på bekostnad av Leksand och Björklöven.
Med nästan 20 års väntan kan det nu alltså bli dags igen.

Oskarshamns spel har verkligen charmat mig den här säsongen där man dessutom har många spelare som gör sin bästa säsong någonsin. Det är lite lustigt det där hur pendeln kan svänga så snabbt. Senaste åren har nämligen Oskarshamn kanske varit det lag jag ogillat mest i allsvenskan, för att i år charma mig totalt med sitt vackra sätt att spela ishockey.

DAVID MOT GOLIAT-HISTORIER

Visst, måhända att en bidragande orsak till att jag inte gillat laget tidigare är att jag spelat i Västervik som senaste åren gått några riktigt tuffa holmgångar mot varandra. Det är dessutom ett rivalmöte med endast sex mil mellan städerna. Ur den synvinkeln, att man står på andra sidan som motståndare, är det nämligen svårt att hitta något charmigt hos sina kombattanter.
Det tycks som att vi svenskar går igång på ”David mot Goliat”-historier där jag inte är något undantag. Det är liksom något charmigt över det faktum att skillnaderna i förutsättningar inför säsongen varit stora men ändå är den här matchserien helt jämn och tvingas alltså avgöras i den sjunde och sista matchen. I det här fallet är det inget snack om att Oskarshamn slår ur underläge, vilket man även gjorde i matchserien mot AIK.

Man har allt att vinna medan Timrå har allt att förlora. Om man hade frågat spelarna i respektive lag inför matchserien om de där och då hade tagit en sjunde avgörande är jag övertygad om att Timråspelarna tvekat på det erbjudandet medan Oskarshamnspelarna gladeligen tackat ja.

Djurgården-Färjestad får ursäkta, ikväll finns det inga ”second screens” hemma hos Englund. Nåja, inte mer än eventuellt något twitterinlägg vid spelavbrott. Svensk hockey kan inte erbjuda matcher där det står mer på spel än vad det gör i den här matchen. Publiken vet om det, och tro mig, spelarna är väl medvetna om vad som står på spel.

Låt showen börja.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch