Uffe Bodin
BODIN: NHL-klubbarna där Grönborg har chansen att bli coach
ANNONS

Om ganska precis en månad inleder Rikard Grönborg sitt sista kapitel som förbundskapten för Tre Kronor. Men även om VM i Slovakien blir en spännande resa är det som väntar Grönborg efter turneringen på sitt sätt ännu mer intressant. Speciellt nu när det faktiskt finns en hel del öppningar i NHL.

Alpo Suhonen, Ivan Hlinka och ingen mer efter det.
En tredjedel av spelarna i NHL är européer numera. Bland ligans coacher är samma siffra noll. Och har så varit början av 2000-talet när finländaren Suhonen tog över Chicago Blackhawks under en kort period följt av tjecken Hlinkas en och en halv säsong i Pittsburgh Penguins.

Man skulle kanske tro att tiden är mogen för någon NHL-klubb att sticka huvudet utanför den trånga boxen och testa en europeisk huvudtränare igen. Men tröskeln är bevisligen väldigt hög och det är det som står i vägen för att Rikard Grönborg skulle få chansen att leda ett NHL-lag som första svensk i ligans historia.

Efter två raka VM-guld har den svenske förbundskaptenen givetvis blivit ett gångbart namn i Nordamerika. Han har intervjuats av klubbar tidigare och var, enligt uppgift, intressant för New York Rangers innan de valde att satsa på collegecoachen David Quinn som Alain Vigneaults ersättare inför den här säsongen. Men som han själv konstaterade i en intervju med kollega Ronnie Rönnkvist i september i fjol ”NHL är väldigt konservativt när det gäller att anställa coacher”.

Efter att NHL:s grundserie tog slut i helgen har det uppstått en hel del lediga, vilket rimligen borde öka Grönborgs chanser att få sin efterlängtade chans i ligan. I nuläget finns det åtta potentiella öppningar i ligan, men en närmare titt på dessa avslöjar att det antagligen är betydligt färre än så.

Låt oss gå igenom dem:

Anaheim Ducks

Till slut sparkade general manager Bob Murray sin gamle kompis Randy Carlyle och tog själv plats i båset. Det var ”too little, too late” för ett Ducks som föll sönder och samman under Carlyles till synes ostrukturerade och omoderna ledarskap. Murray kommer inte att bli kvar i båset nästa säsong. Det mesta pekar i stället på att man befordrar Dallas Eakins från farmarlaget San Diego Gulls i AHL till ny coach. Eakins fick en liten NHL-chans av Edmonton Oilers för ett par år sedan, men lyckades inte vinna lagledningens förtroende och fick sparken efter en och en halv säsong. I San Diego har han gjort ett bra jobb de fyra senaste säsongerna och tycks vara redo för en ny chans. Så tyvärr blir det nog inte någon Grönborg i båset för Lindholm, Rakell, Silfverberg och kompani.

Buffalo Sabres

Efter två säsonger som huvudtränare fick Phil Housley sparken i går. Det innebär att Buffalo Sabres innan nästa säsong startar kommer att ha anställt sin femte coach inom loppet av sex år. Ingen fjäder i hatten på den organisationen direkt. Hur general managern Jason Botterill kommer att resonera här är svårt att sia om. Antingen är han feg, tar ett ”säkert” beslut och anställer någon gammal uv med en hel del erfarenhet, eller så tar han en risk och satsar på ett mer oprövat kort i hopp om att verkligen få till en kulturförändring i en klubb som har svajat rejält på senare år. Ska Grönborg in här är det senare är ett måste.
Uppdatering: Nu har Sabres länkats samman med Todd McLellan. 


Dave Tippett. Foto: All Over Press

Edmonton Oilers

Oilers behöver i första hand hitta en ny general manager innan man kan börja fundera över en ersättare till Ken Hitchcock. Efter två riktiga dassiga säsonger som inte alls mött förväntningarna har klubben en rejäl utmaning framför sig att hitta rätt. Min magkänsla säger att de kommer att gå efter någon väldigt rutinerad tränare som ger dem trygghet, i brist på bättre ord. Dave Tippett är ett namn som dykt upp på sistone. Veterancoachen har jobbat som konsult för den nya NHL-klubben i Seattle, men uppges vara sugen på att ta ett nytt coachjobb i ligan efter att ha stått utan tränarjobb sedan han fick sparken av Arizona Coyotes 2017. Oilers känns inte som en klubb som är tillräckligt progressiv för att våga ge Rikard Grönborg en chans.

Florida Panthers

Efter två missade slutspel fick Bob Boughner lämna klubben under gårdagen. Han förväntas bli ersatt av självaste Joel Quenneville inom kort. Quenneville, trefaldig Stanley Cup-mästare med Chicago Blackhawks, har gått arbetslös sedan i november och hade antagligen kunnat vraka och välja mellan olika uppdrag. Att han av allt att döma hamnar i Florida är därför en smula överraskande med tanke på hur uselt klubben har presterat under sin NHL-existens. Samtidigt finns det ett bra fundament att bygga vidare på med spelare som Aleksander Barkov, Jonathan Huberdeau och Vincent Trochek. Plus att det här är en anställning som rimligtvis ökar Panthers chanser att värva Artemij Panarin när han blir unrestricted free agent i sommar.
Uppdatering: Senare under dagen bekräftades Quenneville som ny coach.

Los Angeles Kings

Willie Desjardins fick aldrig fason på ett åldrande Kings och fick som väntat inget nytt förtroende. General managern Rob Blake har egentligen större problem än att hitta rätt coach för sin klubb. Han sitter på en hel del jobbiga kontrakt som står i vägen för den generationsväxling Kings skulle behöva göra. Med det sagt måste en ny coach in och alla tecken pekar på att det skulle vara Todd McLellan. Han fick visserligen inte Edmonton Oilers att lyfta under de två senaste åren, men är en coach som har en hel del förtroendekapital efter sina fina år med San José Sharks – där han för övrigt coachade Blake under hans sista NHL-säsong 2009/10.
Uppdatering: Blake säger till The Athletic att han vill ha en coach med erfarenhet av att coacha i NHL.

Ottawa Senators

På knappt två år har Ottawa Senators gått från en ramträff från Stanley Cup-final till sämst i NHL. Nyckelspelare efter nyckelspelare har lämnat klubben och ägaren Eugene Melnyk har lyckats vända en hel fanbase emot sig. Det är en tragisk utveckling som gör att Senators knappast är ett attraktivt alternativ för många av de mer namnkunniga coacherna på marknaden. För vem vill kliva in i det kaos som just nu råder kring klubben? Ska man se det positiva är det att Ottawa Senators har en av NHL:s bästa talangpooler. Det bådar för en ljus framtid. Här behöver man ha in en stark kommunikatör och pedagog. I min värld skulle Grönborg passa bra för den rollen, men det är samtidigt en tuff utmaning och ge sig i kast med. Ottawa Senators har många hockeymässigt sett tuffa år framför sig.

Philadelphia Flyers

Efter att Dave Hakstol fått sparken klev Scott Gordon in i båset för Flyers. Det gav laget ett lyft, men räckte inte hela vägen till slutspel. Nu ska general managern Chuck Fletcher utvärdera Gordon, vilket tyder på att han har en chans att få förlängt kontrakt. Innan vi vet säkert vad Fletcher beslutar är det svårt att sia om framtiden här. Många tycks vara förvånade över att Flyers inte gått hårdare efter Joel Quenneville.


Craig Berube. Foto: Kevin Hoffman-USA TODAY Sports

St. Louis Blues

Nej, här blir det ingen förändring. Craig Berube tog ”temporärt” över efter Mike Yeo och lyfte laget från bottenträsket till en slutspelsplats. Det vore en smärre skandal om general managern Doug Armstrong inte gav Berube jobbet permanent.

SUMMERING

Av de åtta öppningarna som finns i NHL just nu är det egentligen bara två där jag baserat på surret i ligan kan se att Rikard Grönborg ha en chans på just nu. Det är Buffalo Sabres och Ottawa Senators. Övriga sex är antingen vikta för andra coacher eller så känns det bara osannolikt att klubbarna i fråga skulle ha ”modet” att anställa en svensk coach. Givetvis kan det uppstå fler luckor i klubbarna efter Stanley Cup-slutspelet då det finns en och annan som sitter osäkert beroende på hur lagen presterar de närmaste veckorna och månaderna. Men oddsen för att Rikard Grönborg är NHL-coach nästa säsong är inte så bra som man skulle önska att de var. Tyvärr. För visst skulle det vara häftigt att se en svensk head coach i NHL?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL