Sök
David Suvanto.
Nyheter

Kontraktslös efter succén i Danmark – vill till Hockeyallsvenskan

Han har haft en brokig hockeyresa som bland annat innehållit spel i Ryssland. Den senaste säsongen bjöd på succé i Danmark och nu står David Suvanto utan kontrakt. Han berättar att han är öppen för det mesta, men erkänner att allsvenskan lockar.
– Jag vill vara i ett av dom uttalade topplagen och gärna göra den resa som Leksand har gjort, berättar 24-åringen för hockeysverige.se.

LEKSAND/VÄSTANOR
David Suvanto från Hedemora har haft en annorlunda hockeyresa. Han lämnade Leksand som junior för spel i ryska andraligan. Därefter blev det en säsong i Danmark där han blev dansk mästare med Rungstedt. BIK Karlskoga fick då upp ögonen för honom, men det blev en säsong som varken han själv eller klubben var speciellt nöjd med. I stället valde Suvanto Danmark igen där det blev spel för Rödovre med Magnus Bogren som tränare och svenskarna Stefan Ridderwall och Kim Johansson i laget. Där har det i sin tur blivit succé och under säsongen har han bland annat utsetts till månadens bästa spelare i ligan.
– Om vi först ser till säsongen i Karlskoga så var det en väldigt tuff säsong både för laget och mig. Vi låg sist nästan hela säsongen och tampades med att komma över strecket samtidigt som det var min första säsong i Hockeyallsvenskan, berättar David Suvanto då hockeysverige.se träffar honom hemma hos hans svärföräldrar i Västanor, en liten by i Leksands utkant.

TRIVDES I STADEN

Trots att det var tufft för laget trivdes 24-åriga backen bra i Karlskoga.
– Vi hade en rolig grupp och lag så det var synd att den sportsliga biten inte klickade i riktigt som jag ville att den skulle göra.
– Sedan kom (Niklas) Czarnecki in och då blev jag utlånad till Kristianstad under två matcher, men jag kom tillbaka och jag tyckte att det gick bra. Vi klarade oss kvar i sista omgången efter den här ångestmatchen borta mot Västervik. Till slut blev det ändå en skön känsla och en kul säsong.

David Suvanto hade en tung tid i Karlskoga. Foto: Olle Wande / BILDBYRÅN / Cop 218

Säsongen i Karlskoga blev också en personlig besvikelse för David Suvanto.
– Ja, det skulle jag säga. Min karriär är kanske inte den vanligaste. Jag drog utomlands tidigt, dessutom till Ryssland.
– Jag kämpade för att komma till Hockeyallsvenskan. När jag väl var där ville jag visa upp mig mer än vad jag gjorde. På så vis blev det en liten besvikelse.

Varför blev det ingen fortsättning i Sverige och Karlskoga för dig?
– Av Karlskoga fick jag inte förlängt. Sedan satt vi där på sommaren, precis som nu, och ringde runt och så vidare, men det var ingen som var riktigt intresserad. Jag fick några Division 1 klubbar som ryckte i mig, men det var inget jag kände att ”det här vill jag verkligen”.
– När då dök upp i Danmark igen så visste jag vad jag gav mig inpå eftersom jag varit där tidigare.

LYCKAD SÄSONG I DANMARK

Säsongen i Rödovre har varit väldigt lyckad för 24-åringen. På 40 matcher har han svarat för tio mål och totalt 34 poäng.
– Säsongen har varit både upp och ner. Försäsongen gick väldigt bra, men när serien startade körde jag fast lite. Då blev jag lite frustrerad eftersom jag visste att jag kunde bättre, vilket jag redan hade bevisat.
– Sedan kom vi fram vid jul och då började allt bara rullade på. Det kändes som var jag än gjorde blev det bra på något vis. Vi började vinna, jag blev månadens bästa spelare i ligan och efter säsongen årets spelare av Rödovre.

David Suvanto prisades. Foto: Privat/Jimmi Brandt

Fina personliga framgångar givetvis, men inte något som David Suvanto inte reflekterade så mycket över under säsongen
– Klart att jag blev glad även om jag just då inte tänkte på det. Då skulle jag precis in i slutspelet och tänkte bara ”nästa match, nästa match…”
– Idag blir jag stolt över det och det är ett tecken på att jag gjort någonting bra. Det var en vandringspokal som jag fick mitt namn på ”Herbert Knox” heter pokalen. Det är efter någon importspelare som spelat där tidigare. Dessutom hade man gjort en film, en hälsning från honom, vilket var riktigt kul.

TRIVS I KÖPENHAMN

Det var inte bara på isen David Suvanto trivdes under förra säsongen, det fungerade väldigt bra för honom även utanför isen.
– Jag trivdes jättebra och Köpenhamn är en fin stad. Visst, jag är van vid Hedemora, Leksand och så vidare medan Köpenhamn är en storstad. Köpenhamn känns ändå som en stad för mig och jag trivs väldigt bra där.

Vad gör du helst i Köpenhamn när det inte är hockey på schemat, hänger i Nyhavn eller?
– Ja, Ströget, Nyhavn. Bara gå dom här turiststrekorna om och om igen. Varje gång vi hade en ledig dag åkte vi in. Vi behövde inte göra någonting utan vi kunde bara promenera mellan Centralstation och Nyhavn.

Kan du i framtiden exempelvis tänka dig att bo i Köpenhamn men spela i Malmö för Pantern?
– Jag är öppen för allting och kan även tänka mig tvärtom också, alltså bo i Malmö men spela i Köpenhamn. Det är så trots allt så pass enkelt att ta sig över sundet.
– Min tjej (Emilia Hermansson) var också med till Danmark. Hon hade inget jobb där nere, men i november började hon studera på distans. Vid nyår åkte hon hem och nu jobbar hon på Ica här i Leksand.

David Suvantos kontrakt med Rödovre har gått ut och vad som händer nästa säsong i hans hockeyliv är idag osäkert.
– Som jag sa så är jag verkligen öppen för allting. Jag sitter bara och väntar på att någon ska höra av sig och erbjuda någonting. Sedan får jag ta ställning till det då.

Sverige, Danmark, Ryssland…?
– Det spelar faktiskt ingen roll. Sverige hade varit kul och att få ge Hockeyallsvenskan en till chans, men det ska det vara något som jag tycker lockar, en utmaning.

Vad ser du som en utmaning i Hockeyallsvenskan?
– Jag vill vara i ett av dom uttalade topplagen och gärna göra den resa som Leksand har gjort. Det ser helt underbart ut att få spela upp ett lag. Klart att jag strävar efter något sådant, avslutar David Suvanto.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten