Sök
Nyheter
KARLSSON: Så blir Tre Kronor-truppen i hemma-OS 2026

Igår kom beskedet att regeringen stödjer den svenska ansökan om att få arrangera OS 2026. Då började tankarna rulla. Vem får tända elden? Kommer Stina Nilsson kröna karriären med ett guld på hemmaplan? Och framför allt: Hur kommer Tre Kronors trupp se ut? Här har jag gjort en första gissning…

Ja, jag vet att Sverige inte fått OS ännu och att det kan bli Italien som får arrangera spelen. Och ja, jag vet att OM Sverige får OS är det inte ens säkert att NHL-spelarna görs tillgängliga. Men jag utgår från det, och att förbundskaptenen Uffe Samuelsson, tillsammans med assisterande förbundskapten Marcus Ragnarsson, om sju år kommer kunna välja och vraka mellan de svenska NHL-stjärnorna.

Truppen ska alltså representera Sverige vid OS 2026, så det är sju år dit. Men sju år behöver inte vara så lång tid som man kan tro, ur ett trupp-perspektiv. En hel del av våra NHL-stjärnor 2019 kommer kunna slåss om en plats även 2026. Vissa av dem kommer också vara bärande spelare, i allra högsta grad.

Notera att klubbarna som står bredvid spelarna är dagens klubb – medan åldern är den ålder spelarna har i februari 2026.

MÅLVAKTER

Robin Lehner, 34, New York Islanders
Jesper Wallstedt, 23, Luleå
Filip Gustavsson, 27, Ottawa

Målvaktssidan är spännande. Henrik Lundqvist är sedan länge borta och min gissning är att även Jacob Markströms NHL-karriär är över vid den här tidpunkten. Min känsla är att Robin Lehner är den som kommer hålla längst. Klarar han bara av att undvika skador kommer han hålla god klass även som 34-åring. Jesper Wallstedt är Sveriges största målvaktslöfte någonsin, och nog kommer han spela i NHL som 23-åring? Jag tror det. Jag tror han mycket väl kan komma att vara förstavalet i Tre Kronor 2026, även om målvakters utveckling är svåra att förutse. Allt pekar dock på att han blir nästa svenska stormålvakt.

Lehner och Wallstedt kändes givna. Där bakom slogs målvakter som Filip Gustavsson, Linus Söderström, Linus Ullmark och Samuel Ersson om den sista platsen. Där gick jag på Gustavsson, som borde vara inne i sin prime 2026.

BACKAR

Rasmus Dahlin, 25, Buffalo (A)
Adam Boqvist, 25, London Knights
Erik Brännström, 26, Ottawa
Rasmus Sandin, 25, Toronto
Hampus Lindholm, 32, Anaheim
Victor Hedman, 35, Tampa Bay (A)
Victor Söderström, 25, Brynäs

Ujujujujuj. Vilken backsida Sverige kommer ha! De fyra första på listan skulle i princip kunna vara världens fyra bästa backar vid den här tidpunkten. Om inte annat är det en topp-fyra i klass med Victor Hedman, Erik Karlsson, John Klingberg och Mattias Ekholm, som Sverige har nu. Det finns sån enorm klass i det här backgänget att man blir alldeles svettig bara att titta på namnen.

Två av dagens etablerade NHL-stjärnor finns med. Det är Hampus Lindholm, som borde åldras väl och hålla sig kvar på en hög NHL-nivå. Dessutom tar jag med Victor Hedman, som jag tror kommer åldras väl. Jag tror han kommer åldras bättre än de andra i samma generation, det vill säga Karlsson, Ekman-Larsson, Ekholm och Klingberg. Därför tar jag med honom som en av sju backar. Det är förstås en chansning, men om Nicklas Lidström kan vara bäst i världen som 40-åring tror jag Victor Hedman kan hålla mycket bra till han är 35.

Det var snortufft om den sista platsen. Philip Broberg, John Klingberg, Oliver Kylington, Timothy Liljegren, Nils Lundkvist och Lawrence Pilut (med flera) utmanade verkligen. Till slut valde jag Söderström på grund av ålder och fattning. Det fanns för få högerskjutande backar i den här truppen, helt enkelt.

Sverige skulle kunna ställa upp ungefär så här:
Rasmus Dahlin – Hampus Lindholm
Adam Boqvist – Rasmus Sandin
Erik Brännström – Victor Söderström
Victor Hedman

Jag får rysningar.

FORWARDS

Elias Pettersson, 27, Vancouver
Lias Andersson, 27, New York Rangers
Isac Lundeström, 26, Luleå
William Nylander, 29, Toronto
Alexander Nylander, 28, Buffalo
Filip Forsberg, 31, Nashville
Elias Lindholm, 31, Calgary
Gabriel Landeskog, 33, Colorado (C)
Mika Zibanejad, 32, New York Rangers
Oskar Lindblom, 29, Philadelphia
Lucas Raymond, 23, Frölunda
Alexander Holtz, 24, Djurgården
Oskar Steen, 28, Färjestad

Här är det svårt. Riktigt svårt. Det fanns egentligen ett 30-tal forwards som var aktuella. Men det är galet svårt att förutse vilken klass de håller 2026. Hur bra är spelare som Rickard Rakell, William Karlsson och Viktor Arvidsson då? Har Adrian Kempe blivit en stjärna? Kan Emil Bemström och Victor Olofsson ta kliven och bli målskyttar av rang även i NHL? Hur bra kan egentligen Adams storebror Jesper Boqvist bli? Carl Grundström då, kan han slå sig in? Kommer Mika Zibanejad vara en klasspelare i NHL även som 32-åring? Är Filip Forsberg fortfarande en målskytt av rang?

Jag valde till sist att gå på en mix av spelare som är i sin prime nu, och som borde kunna hålla om sju år, och spelare som är på uppgång som jag inte riktigt vet var jag har ännu. Alexander Nylander och Isac Lundeström är två sådana. Kommer de verkligen utvecklas och bli de klasspelare vi förväntat oss? Samma sak gäller Lias Andersson, som stannat av något i utveckligen.

De fyra nedersta namnen på listan är väl överraskningarna i truppen, kanske. Oskar Lindblom tar jag med då han är så otroligt smart även utan puck och i det defensiva problem, och utan problem kan spela i allt ifrån en förstakedja som en fjärdekedja. Han kan absolut bli en 30-målsskytt i NHL, men kan lika gärna bli en tvåvägsforward á la Jakob Silfverberg.

Holtz och Raymond är i ungefär samma ålder då som exempelvis Filip Forsberg och Elias Lindhom är i nu – så de borde vara inne i sin prime. Allting tyder på att de kommer bli världsspelare så de kanske till och med blir de stora stjärnorna på forwarssidan i det här laget. Längst ned har vi min stora skräll, Oskar Steen. Det är en chansning av guds nåde men jag tror han kommer bli en riktigt bra NHL-spelare. En ny Patric Hörnqvist, kanske. Steen visade den här säsongen att han är en klasspelare på SHL-nivå. Jag gissar att han är ordinarie i Boston om två år, och att han som 27-åring är så pass bra att han slår sig in i den här truppen framför några av de namn jag nämnde här ovan.

Gabriel Landeskog är för övrigt lagkapten för det här laget. Det var givet. Rasmus Dahlin och Victor Hedman får ta hand om ett varsitt A.

Ungefär så här kan vi tänkas ställa upp laget framåt.
Filip Forsberg – Elias Pettersson – Alexander Holtz
Alexander Nylander – Lias Andersson – William Nylander
Elias Lindholm – Mika Zibanejad- Lucas Raymond
Oskar Lindblom – Isac Lundeström – Gabriel Landeskog
Oskar Steen

Vad tror ni? Blir det guldjubel i Globen, efter en finalseger mot Patrik Laines Finland? Vi kan ju i alla fall få drömma…

Den här artikeln handlar om: