Sök
Ulf Hall hatr varit förbundskapten på Nya Zeeland.
utland

Hockeyn växer på Nya Zeeland: ”Hade vi i Sverige haft samma entusiasm hade vi vunnit VM-guld varje år”

Hockey på Nya Zeeland? Jodå, det finns, och under ett par år hade de svensk draghjälp i utvecklingen.
— Vi skulle träna tjejer, men vi hade ingen aning om hur många det var. Det visade sig vara 20-25 tjejer där den yngsta var sju, åtta år och den äldsta runt 50, minns den tidigare förbundskaptenen Uffe Hall tillbaka.

AUCKLAND/STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vilken nivå håller hockeyn på Nya Zeeland? Finns det ens hockey där? Hockeysverige.se besökte Auckland som är lite av hockeyns huvudstad på vulkanöarna inte så långt från Sydpolen. Ishallar finns det, absolut. Det är dock mest öppna för allmänhetens åkning, men det finns även både en dam och herrliga. Båda herr och damlandslaget spelar i B-divisionen och två som spelat för Canterbury Red Devils är svenskbekantingarna Maxim Fokin och Marcus Bengtsson.

En av Nya Zeelands sex ishallar. Foto: Ronnie Rönnkvist

Under två säsonger hade Nya Zeeland en svensk förbundskapten på damsidan. Det handlar om Ulf Hall som numera styr SIF-laget i TV-pucken. Hockeysverige.se stämde träff med Hall strax efter vår hemkomst från Nya Zeeland för att få en närmare inblick i hockeyn på andra sidan jorden.
– Hela grejen med att jag blev förbundskapten där var att Nya Zeeland frågade Svenska ishockeyförbundet på konferenserna man har under VM om Sverige kunde hjälpa dom att utveckla deras hockey, berättar Ulf Hall när vi slagit oss ner med varsin kopp kaffe på Globe Hotel som ligger där gamla ödledammarna låg vid Johanneshov.
– Nya zeeländarna hade influenser från olika delar av världen, ryssar, kanadensare, finnar… Hur många som helst. Christer Englund, som då var ordförande, fick frågan och han tog den vidare. På den vägen blev det att jag och Björn Pettersson fick uppdraget att åka dit.
– Jag minns att jag fick ett e-mail av Tommy Boustedt, som är en barndomskamrat till mig, där det stod ”Vill ni åka till Nya Zeeland och utveckla hockeyn där?” Jag svarade direkt ”Ja, för fan…”.

VISSTE KNAPPT ATT DET FANNS HOCKEY

Ulf Hall såg det som ett äventyr även om han knappt visste att det fanns hockey på Nya Zeeland.
– Vi var först dit två vändor och blev då mer och mer involverad i deras hockey. Först ville dom att jag skulle ta deras herrlandslag och Björne dom yngre landslagen så vi fick en röd tråd genom verksamheten.
– Av olika skäl blev det inte så med Björne. Då ändrade sig Svenska Ishockeyförbundet och frågade om jag ville ta tjejerna istället eftersom man såg en större potential för tjejerna att klättra på rankingen än killarna av konkurrensskäl.
– På Nya Zeeland fungerade det så att alla får betala och komma på en camp, så jag hade en 35-årig mäklare som var ute på träningspass i skjorta, brallor, hjälm och klubba. Jag har haft en målvakt som var 52 år och som hade börjat spela hockey då hon var 50 år. Dessutom var hon präst och svor som en borstbindare ute på banan. Det var verkligen helt fantastiskt.

En väldig massa skridskor. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka var dina första intryck då du landade i hockeyn på Nya Zeeland?
– Det var så långt ifrån det vi är vana vid. Omklädningsrum i hallarna är ingen självklarhet. Alla sex ishallarna är privatägda och drivs då såklart som vinstdrivande företag. Då prioriterar hallarna ”private skating”. Hallarna är jämt fulla och Nya zeeländarna verkligen älskar att åka skridskor, men man har jättesvårt att få dom till hockeyn.
– Hockeyn, konståkningen och speedskating dela på tiderna som sedan är kvar. Med andra ord är istider jättesvårt. Jag har sett småungar gå ut och träna klockan halv tio en vardagskväll, men hur lyckliga som helst för att få spela ishockey. Då ska man veta att föräldrarna suttit och kört två timmar enkel resa för att dom här barnen ska kunna vara på is i en timme och tio minuter.

FÖRBUNDSKAPTEN I TVÅ SÄSONGER

Ulf Hall minns en speciell episod från någon av första dagarna som hockeycoach på Nya Zeeland.
– Vi kom till Dunedin efter att vi hade rest hur många timmar som helst. Vi skulle träna tjejer, men vi hade ingen aning om hur många det var. Det visade sig vara 20-25 tjejer där den yngsta var sju, åtta år och den äldsta runt 50.
– Det var public skating samtidigt så under protest ställde vaktmästaren ut koner från tekningspunkten ner till kortsargen. Där fick vi hålla till. Jag försökte i smyg flytta upp konorna lite, men då fick jag en riktig utskällning av vaktmästaren (skratt).
– Vi körde där i alla fall under två timmar, skridskoteknik, pass, mottag… grunder helt enkelt. Tjejerna var otroligt entusiastiska och tyckte det var det bästa dom varit med om. Björne och jag sa till varandra innan träningen ”Det går inte, vi ställer in och skiter i det här”, men vi var trots allt där för tjejernas skulle och det blev väldigt lyckat.

Du var förbundskapten för landslaget under två säsonger, vilken nivå höll tjejerna?
– Det är inte ens i närheten av tjejerna i SDHL. Inför mitt andra VM låg vi på träningsläger i Norrtälje innan vi åkte till Spanien. Vi spelade mot en mix av Norrtäljes dam och flicklag. Dom tjejerna hade en bit kvar upp till SDHL, men slog oss med 7-0 eller liknande.
– Nicole (Hall, Ulfs dotter) var med och då var hon elva år. Med andra ord låg tjejerna från Nya Zeeland jättelångt efter.
– Det intressanta är ändå att topparna är helt okej. Anna Goulding, som var kapten under min första säsong, spelade i SDHL med Leksand säsongen efter. Nu har hon flyttat tillbaka till Nya Zeeland.
– När vi låg på lägret i Norrtälje hade Leksand bortamatch mot Brynäs. Då hyrde vi en buss och åkte upp till Gävle. Vi åkte dit, men hon visste inte om det. Helt plötsligt sitter hela Nya Zeelands landslag på läktaren då hon ska ut och spela mot Brynäs. Det var riktigt häftigt och jag tror att hon hade lite svårt att spela första bytena.

Uffe Hall var förbundskapten för Nya Zeelands damer. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det finns även en damliga på Nya Zeeland.
– När vi kom dit spelade tjejerna på vårt sommarhalvår eftersom det är höst där nere nu. Det blev jätte fel eftersom VM ligger i mars. Tjejerna hade precis tagit av sig solglasögonen och just gått in i ishallen då VM skulle börja.
– Då fick vi deras förbund att ändra sig så tjejerna spelar på deras sommarhalvår. Totalt är dom fyra eller fem lag idag i den ligan.
– Det jag tror vi främst gjorde på Nya Zeeland var att få dom att förstå att vill jag bli bättre så krävs det ”off ice-träning” och så vidare. Vi gav dom verktyg så dom kunde köra egna ”skills” eftersom det är lite eftersatt där borta. Dessutom var tjejerna rent taktiskt väldigt oskolade så vi fick börja med jättebasic-övningar.
– Första träningarna jag och ”Snibben” (Kjell Snibb, assisterande förbundskapten) hade, där lade vi oss alldeles för högt, vilket gjorde att tjejerna blev frustrerade. Där läste jag helt fel. Sedan lade vi om det där och kom mer rätt.

Finns det en ljus framtid för damhockeyn på Nya Zeeland?
– Ja, det tror jag, men det vi påbörjade har avslutats på grund av att man bytte ledning i förbundet, vilket är lite synd. Han som var president då vi började, Grant Hay, brann för hockeyn överhuvudtaget. Presidenten är en stor man på alla sätt, en av Nya Zeelands rikaste män, entreprenör och driven. Han har tagit mycket intryck från Sverige och var en personlig vän till Christer Englund. Dessutom spelade hans son i Linköping.
– När han hoppade av blev det att förbundet inte ville ha en massa influenser utifrån utan dom ville sköta det själva. Jonathan Aldbright, som var General Manager, sa ”nej, nej, nej, vi måste fortsätta det här. Det är ingen ”quick fix på fyra år. Vi måste fortsätta få hit svenskarna”. Tyvärr tog det ändå slut där.
– Det som hänt med damhockeyn där är att dom får in många nya tjejer. Mycket är det tack vare att under tiden vi var där så blev det en viss medial uppmärksamhet. Vi lyfte fram dom duktiga tjejerna. Bland annat hon som är kapten nu, Helen Murray, Anjali Mulari (tidigare Thakker innan hon gifte sig med en från Finland), Hannah Shields och några till. Det här har gjort att tjejer där nere ser på TV att det finns damhockey.

Även om det började tufft för Ulf Hall och Björn Pettersson på Nya Zeeland så fick våra svenska hockeyledare så småningom respekt med sig.
– Ja, det fick vi. Vi satte upp egna tränarutbildningsprogram utifrån våra egna, grundkurser, DEU 1, JS och så vidare. Vi plockade utefter den nivån vi trodde att dom var på. Vi körde sju, åtta utbildningar på olika ställen. Det roliga var att det nästan alltid var samma personer med för dom flög kors och tvärs över landet för att få att få vara med. Dom var vetgiriga och ville ha influenser.
– Dessutom tyckte dom att det var lite häftigt då vi kom med våra filmklipp från Tre Kronor, Nicklas Lidström och så vidare.

Hade dom koll på spelarna i NHL?
– O, ja. Jag har sagt vid ett par tillfällen, vi tacktal bland annat att ”Ni ligger efter Sverige i skills och förutsättningar, men före i entusiasm”
– Hade vi i Sverige haft deras entusiasm så kan kanadensarna lägga ner sin verksamhet för då hade vi i Sverige vunnit VM-guld varje år. Jag fick en sådan energi när jag tränade lagen där nere så det var hel galet, avslutar Uffe Hall med ett stort leende.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten