Sök
Robert Pettersson
PETTERSSON: Adam Boqvists monstersiffror

Att flytta till Nordamerika och spela juniorhockey sin möjligen sista säsong innan NHL-spel ska ta vid gör att man inte riktigt når samma uppmärksamhet hemma som exempelvis Rasmus Dahlin. Adam Boqvist valde vägen via kanadensisk juniorhockey och hans säsong är remarkabel.

Under förutsättningen att London Knights kommer gå till final i OHL:s slutspel, vilket de är tippade att göra, så har Adam Boqvist inte ens spelat halva slutspelet ännu.
Ändå sköt han sitt nionde mål i slutspelet när London missade den första matchbollen mot Guelph i den fjärde kvartsfinalen i natt. Nio mål. På åtta matcher.

Även om säsongen hade varit slut för den unge backtalangen, så hade noteringen varit anmärkningsvärd. Faktumet att han kanske har fler matcher kvar att spela än han redan spelat gör siffran mer än anmärkningsvärd.

1) Boqvist är med sitt nionde mål den europeiska back som gjort flest mål i ett och samma slutspel i någon av de tre CHL-ligorna (QMJHL, OHL och WHL). Bara det värt att uppmärksamma, så klart.

2) Bara sex andra backar har gjort fler mål under ett OHL-slutspel. Vid nästa mål han gör är antalet backar med fler mål bara två: Bill McCauley (12) och Chris Pronger (15).

3) Han är bara ett mål bakom André Burakovsky för flest antal gjorda mål i OHL-slutspelet.

4) Bara tre svenskar har gjort fler mål än Boqvist i CHL-slutspelen. Utöver Burakovsky (10) handlar det om Dmitry Timashov (13, QMJHL) och Mikael Backlund (13, WHL).

5) Andra svenska backar i CHL-ligorna behöver vi knappt ens jämföra med. Det finns ingen annan svensk back i någon av ligorna som gjort fler mål i ett slutspel än de fyra som Boqvist svarade för i en och samma match i en av åttondelsfinalmatcherna mot Windsor.

Och då bör vi även ha i åtanke att Boqvists grundserie gav 20 mål. Sex fler än någon annan svensk back någonsin gjort i någon av CHL-ligorna.

 

Den här artikeln handlar om: