Sök
Nyhet
BJURMAN: Det finns ingen svensk jag hellre vill se med den mytomspunna bucklan

NEW YORK. Win it for Big Joe, säger dom i San Jose.
Win it for Strålle, säger jag.
Anton Strålman alltså.

Av de 40 svenskar som är med och utkämpar den sjövilda förstarundan i Stanley Cup-slutspelet just nu finns det ingen jag hellre skulle vilja se med den mytomspunna bucklan lyft över huvudet när krutröken lagt sig om knappt två månader.

Det beror inte på att mitt hjärta klappar hårdare för hans Tampa Bay Lightning än för övriga femton klubbar som jagar i det ultimata hockey-racet. I strid med populära teorier håller jag inte på några enskilda lag alls i NHL – inte ens New York Rangers. Mina sympatier växlar snabbare än samtida politikers åsikter, beroende på vad som händer, men jag hejar alltid på alla svenskar – och på några mer än andra.

Just Anton har blivit en personlig favorit för att han är en genuint sympatisk och varm person, med charm i blicken och en väl utvecklad förmåga att uttrycka sig  – och den senare egenskapen använder han alltid till att säga exakt vad han tycker. Vill man veta varför Bolts förlorat en match – de få gånger de nu gör det – ska man sträcka mikrofonen i Strålles riktning. Han hymlar inte.

CHANSER HAN ALDRIG FICK OCH STRULIGA TREJDER

Men den nu 32-årige västgöten har också stångat sig genom fler svårigheter än de flesta andra för att nå dit han kommit. De inledande åren i NHL präglades av chanser han aldrig riktigt fick, struliga trejder – som när han 2009 skickades från Toronto till Calgary och sedan skeppades vidare till Columbus innan han hann spela en enda match för Flames  – och svåra hälsoproblem som sånär avslutade karriären i förtid. Efter två år valde Blue Jacket att inte skriva nytt kontrakt med sin svenske back, förmodligen beroende just på de återkommande besvären med hälsan , och det har många glömt men då, hösten 2011, stod Strålle utan klubb. Han hamnade på så kallad try-out hos New Jersey Devils men fick till slut inget kontrakt där heller – ett beslut de lär ångra i Newark än idag – och började planera för en flytt  hem till Europa när New York Rangers kastade åt honom en livlina.

Och där, under John Tortorellas handfasta vägledning, började den moderne hockeyspelaren Anton Strålman snabbt ta form..

Men även i den nu sedan länge etablerade rollen, som en av Sveriges verkliga elitbackar på den nordamerikanska hockeyscenen, har han råkat ut för en sak som triggar kraftigt medlidande åtminstone hos mig.

Han har förlorat två Stanley Cup-finaler.

Först med New York Rangers mot LA Kings 2014, när Manhattans hjältar fick sina förhoppningar släckta i tre skoningslösa sudden death-draman  – och sedan med Tampa mot Chicago året därpå.

DET ÄR DIREKT INHUMANT

Att komma så nära, att se drömmar man närt sedan knatteåldern krossas ögonblicket efter de verkade vara på väg att slå in, är bittert redan en gång. De flesta får trots bara en chans i livet. Två gånger – det är direkt inhumant.

Så om Bolts lever upp till favoritskapet och faktiskt vinner blir jag framförallt glad för Strålles skull – och hoppas att kapten Stamkos inser att det är den äldste svensken i laget han ska lämna över bucklan till först under firandet på isen (vilken is det nu blir…en av sexton arenor kommer obönhörligen härbärgera de nya Stanley Cup-mästarnas orgiastiska segerfest och det kittlar min fantasi att tänka på vilken det kan bli och hur det kommer se ut där och då…)

En annan svensk som verkligen förtjänar en verklig belöning för allt slit och alla uppoffringar genom åren är Alexander Steen. Han har aldrig kommit lika nära drömmarnas mål som Strålman – den längsta resan hittills slutade i konferensfinal mellan hans St. Louis och San Jose för tre år sedan – men med fjorton säsonger under bältet är han, efter Niklas Kronwall och tillsammans med Henrik Lundqvist, den svensk som spelat i ligan under längst tid nu. Och han har ärren som bevis. Dessutom skulle en Stanley Cup i Alex famn vara en nåd för hela familjen Steen. Pappa Thomas spelade ju också i NHL i fjorton säsonger utan att få dricka Dom Perignon ur den där omhuldade bucklan.

WIN IT FOR STRÅLLE!

Höjer man blicken och ser bortom den blågula horisonten är nämnde 39-åringen Joe Thornton definitivt den det skulle värma allra mest att se som Stanley Cup-mästare. Han har väntat i 21 år, gett allt i 1566 grundseriematcher och 161 slutspelsditon – och är en ljuvlig karaktär alla älskar. Fick kapten Pavelski möjligheten att räcka bucklan till honom – och där råder det verkligen inga tvivel om att han vore huvudrollsinnehavare i den ritualen – skulle tårarna rinna hos fler än Big Joes hajkompisar.

Thorntons gamle parhäst Patrick Marleau, numer i Toronto, är en annan på den där listan över ringlösa veteraner som lagkamraterna vill vinna för. Han har krigat sig genom ännu fler dueller – 1657 respektive 1566 – sedan hösten 1997.

Ytterligare några sådana namn med chansen i år: Ron Hainsey i Toronto,  Mark Giordano i Calgary, Jason Spezza i Dallas, Pekka Rinne i Nashville och Jay Bouwmeester i St. Louis

Men jag är svensk, så mitt stridsrop denna vår är givet:

Win it for Strålle!

Per Bjurmans blogg i Sportbladet:
Per Bjurmans och Jonathan Ekeliws podcast i Sportbladet:
Torsdag 19:00
Linköping HC - Leksands IF
1 2.05
X 4.45
2 3.10
Torsdag 19:00
Färjestads BK - Brynäs IF
1 1.71
X 4.60
2 4.30
Torsdag 19:00
HV 71 - Rögle BK
1 2.20
X 4.15
2 2.95
Torsdag 19:00
IF Malmö Redhawks - IK Oskarshamn
1 1.61
X 4.80
2 4.95
Torsdag 19:00
Skellefteå AIK - Växjö Lakers HC
1 2.10
X 4.20
2 3.15
Torsdag 19:00
Djurgårdens IF - Luleå HF
1 2.45
X 3.95
2 2.70
Torsdag 19:00
Frölunda Indians - Örebro HK
1 1.87
X 4.75
2 3.55
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten