Sök
John Persson
Nyheter

Lämnar moderklubben efter mardrömssäsongen: ”Det tar hårt – även för Mora som stad bryr man sig”

Han kom hem till sitt Mora inför säsongen 17/18, men sejouren i moderklubben slutade inte som tänkt. Skador, en operation och en degradering till HockeyAllsvenskan blev resultatet. Nu tycks John Persson lämna Mora.
– Jag vill spela så högt upp som möjligt, säger han till hockeysverige.se.

”Hur är läget?”, inleder jag samtalet med John Persson med. Svaret var lika nedstämt som väntat.
”Ja, det är inte så bra. De senaste dagarna har varit tuffa och det har varit många att säga hejdå till”, svarar John Persson med en dyster röst.

Mora IK är klubben John Persson fick sin hockeyfostran i. Efter spel i Nordamerika, där han tog sig hela vägen till NHL, och Färjestad återvände Persson till Dalarna inför förra säsongen när Mora var tillbaka i SHL. Men sejouren i SHL blev bara tvåårig för klubben. För ungefär en vecka sedan ramlade de ur efter en kvalserie mot Leksand.
– I början var det bara tomt, bara blankt. När de gör det där målet så…det blir bara tomt. Nu har jag tagit några dagar och har funderat på vad som hände, hur det hände, varför det hände. Jag har pratat med några i laget om det. Nu har det väl gått någon vecka, så det börjar kanske lägga sig lite.

Vad har du kommit fram till? Varför gick det som det gick?
– Ser vi till hela säsongen har vi haft många skador. Men nu mot slutet stod vi ju faktiskt där med fullt lag och då tänkte alla att ”det här tar vi”, säger John Persson och suckar djupt.
– Alla i laget kunde prestera bättre och i slutändan handlar det om att göra mål. Därför suger det ju extra mycket för mig som forward, att jag inte kunde bidra med fler. Jag kan inte bara sitta här och peka finger åt andra.

Hur går man vidare efter en sådan här sak? Går du till dig själv och funderar på vad du kunde gjort annorlunda?
– Alla är olika, men jag gör så. Jag har ofta högre krav på mig än andra och jag ser tillbaka på sin säsong och ser vad jag kunde ha gjort bättre och vad jag borde ha gjort annorlunda.

”DET HÄR ÄR JÄTTETUNGT FÖR MIG”

John Persson fostrades som sagt i Mora och att degraderingen tagit hårt på honom är tydligt.
– Det här är jättetungt för mig. Jag kan inte prata för någon annan, men för mig är det så. jag är uppvuxen här. Även om jag varit på utflykt i ganska många år har jag gått i de här gångarna i arenan som yngre, och sådana saker. Det är klart det tar hårt. Även för Mora som stad bryr man sig ju.

Är det aktuellt för dig att följa med laget ner i HockeyAllsvenskan?
– I nuläget är det inte aktuellt. Jag vill spela så högt jag kan. Jag har såklart drömmar och förhoppningar om att kunna prestera på en bättre nivå. Jag måste säga att jag i slutet av säsongen nog kände mig bättre än någonsin i SHL. Jag var bättre tränad och var lättare i kroppen, jag fick lite självförtroende och jag fick göra några mål. Så i nuläget är det inte aktuellt. Jag vet att agenten kikar runt och att det finns intresse.

Är du öppen för ett nytt utlandsäventyr?
– Ja, vi kollar på båda fronterna. Både i SHL och ute i Europa.

Finns det något konkret intresse från SHL?
– Inget konkret just nu men det finns lite löst intresse. Agenten kollar runt och det finns intresse. Samtidigt är det lite tidigt ännu. Jag har precis haft sista mötena med Mora och så.

SKADADE SIG I COMEBACKEN

Förutom att säsongen slutade med ett tungt nederlag mot Leksand hade John Persson det tufft personligen också. Han missade halva SHL-säsongen på grund av en krånglande fot. Han berättar själv om den påfrestande tiden och vad det var som inte fungerade.
– Jag hade en bra sommar och var supertaggad på att komma tillbaka. Vi hade ett slagkraftigt lag, tog in många nya spelare och vann några matcher också. Sen får jag den skadan jag får, och då kändes det tungt. Men jag trodde inte det skulle ta så lång tid. När jag fick skadan var det faktiskt nära att jag skulle gå på is direkt, men så kom bilderna från undersökningen och visade något helt annat. Då var det sex veckor i gips och en speciell sko efter det, som gällde. Men där och då kände jag att jag skulle ge allt och komma tillbaka bättre än någonsin. Sen kommer jag tillbaka, spelar en match, och åker på i stort sett samma skada igen, säger John Persson med ett uppgivet skratt.
– Då var det bara att göra en operation. Alla som rehabat så länge som jag gjorde vet att man bara vill komma tillbaka. Sen får man börja om direkt, så fort man kommit tillbaka. Det var riktigt tungt. Men jag fick verkligen bra hjälp av Mora IK, vår fystränare och hela det medicinska teamet.

 

Vad var det som inte fungerade?
– Vi tänkte att den hade läkt när den inte hade gjort det. Det var egentligen inte stor grej och smällen jag fick var egentligen inte så farlig.
– När jag kom tillbaka var jag i bättre form. Jag hade gått ner i vikt och hade varit otroligt mycket i gymmet. Då kändes det bra både för mig och laget.

”DÅ ÄR MAN REDO”

Fanns det någon risk för att skadan skulle kunna hota karriären?
– Nej, efter att vi gjort operationen fanns det inga tvivel på att jag skulle komma tillbaka. Då handlade det mer om hur lång tid det skulle ta. Men jag kände aldrig någon oro på det sättet, även om det är klart man började fundera lite dagen efter operationen när man inte ens kunde gå, haha…

Nu är John Persson tillbaka, kanske starkare än någonsin, men med en tung säsong i backspegeln. Även om det gått kort tid sedan den tunga förlusten mot Leksand börjar han kunna se framåt med viss tillförsikt.
– Kommer det något erbjudande som känns bra och roligt så är man redo, slår han fast.

 

Den här artikeln handlar om: