Sök
Nyheter

Finsk dunderknall – klara för historisk VM-final

Finland är i VM-final. De gjorde det ”omöjliga” och besegrade supergiganten Kanada i dagens semifinal med 4-2. Detta efter att några SDHL-stjärnor verkligen klivit fram.

Det har alltid varit USA mot Kanada i VM-finalerna. Sveriges OS-silver 2006 har verkligen stuckit ut i damhockeyhistorien. Men nu kan även Finland skryta med att ha slagit en av de två giganterna i en utslagningsmatch i VM.

Inför hemmapubliken i Esbo vann de nämligen dagens VM-semifinal mot Kanada och får i morgon spela VM-final mot USA. Den historiska finska segern grundlades av några SDHL-stjärnor.

Luleås Ronja Savolainen gjorde två mål och lagkamraten Jenni Hiirikoski ett. Dessutom gjorde Linköpings Susanna Tapani det matchavgörande 3-2-målet. Snacka om ”svensk” inverkan på semifinalen.

Finland har tydligt varit på uppgång under de senaste åren – men upp till USA och Kanada har det ändå varit en bit. Idag var de utspelade under långa stunder av matchen – men Noora Rätys storspel i final och en enorm uppoffring från utespelarna tog laget till den historiska finalen.
– Räty i målet spelade fantastiskt, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

Samtidigt slutade Sverige näst sist i turneringen.

Den här artikeln handlar om: