Sök
180215 Alexander Bergström of Sweden in the Men’s Ice Hockey Preliminary Round match between Norway and Sweden during day six of the 2018 Winter Olympics on February 15, 2018 in Pyeongchang. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91972 …
Nyheter

OS-svensken lämnar sin KHL-klubb – så tänker han om nästa säsong

Alexander Bergström fick sitt stora genombrott för ett par säsonger sedan i Karlskrona. Det ledde till KHL-kontrakt och OS-spel med Sverige. Den här säsongen har det varit desto tystare kring 33-åringen – som sitter på ett utgående kontrakt med Traktor Tjeljabinsk. 
— Vi får se vad vi kan koka ihop för avtal, berättar han för hockeysverige.se och säger samtidigt att han inte blir kvar i Traktor.

Efter en succéartad första säsong i KHL för Sibir Novosibirsk så blev den andra lite tyngre för Alexander Bergström. 41 poäng ifjol byttes mot 16 år två. Ett år som spenderades i Traktor Tjeljabinsk.
— I Sverige är det ju så att funkar det inte med en kedjeformation så kör man lite tombola, du passar ju alltid ihop med någon. Men i Ryssland är det så att de bestämmer i maj att de här tre importerna ska spela ihop och sen är det så. Sen får du det att funka, eller så får du det inte att funka.
— Vi fick det inte riktigt att funka som helhet i början, sen gick (Richard) Gynges korsband, och jag och han hade ändå ganska bra ”stäm”, vi kunde resonera kring hur vi skulle spela och så där. När han försvann så blev det ju inte bättre, men jag jobbade mig in i det och det blev lite bättre halvvägs in. Men så bröt jag ju foten där.

MISSADE NIO VECKOR

Alexander Bergström berättar om en smått osannolik säsong för hans lag. Rickard Gynges och hans egna skada, som gjorde att han missade nio veckor och 20 matcher var nämligen inte de enda manfallen i Traktors trupp.
— Det var ingen toppensäsong, varken för laget eller för mig. Många säger att de har extremt mycket skador, vi hade e-x-t-r-e-m-t mycket skador. Vi hade fyra brutna fötter. Vi hade fyra korsband, bland annat på förstecentern och förste högerforward. Utöver korsbanden så hade vi även tre stycken ledband i knät.

Ändå lyckades de, som Alexander Bergström själv beskriver det, snubbla sig in i slutspelet där Avtomobilist stod för motståndet.
— I slutspel så känns det alltid som en ny säsong börjar och då kändes det helt okej. Vi rök med 4-0 i matcher, men jag tycker det är lite missvisande. Vi hade exempelvis ledningen i två av matcherna.

VILL STANNA I KHL

Den 30 april löper kontraktet ut med Traktor Tjeljabinsk och där kommer Alexander Bergström inte bli kvar där berättar han. Forwarden befinner sig för stunden hemma i Karlskrona och funderar över sin framtid. Eftersom han fortfarande står under kontrakt kan han inte uttala sig om det finns några anbud att ta ställning till till nästa säsong. Men en sak står klart:
— Tanken är att spela i KHL åtminstone nästa säsong också. Men jag har ingenting klart och jag får se vart jag hamnar. Nu hade jag en lite sämre säsong, men jag känner ändå att jag har mycket mer att ge där, jag känner mig inte riktigt redo att släppa det. Vi får se vad vi kan koka ihop för avtal.

Vad är viktigt för dig i ditt nästa klubbval?
— Hade jag kunnat sajna någonstans där jag vet att det finns spelare som jag gillar att spela med så väger det otroligt tungt. Men i min situation just nu så är jag inte där att jag kan peka och välja.
— Jag hade lite flyt första året att Sibir scoutar väldigt bra och såg att jag och ”Zacke” (Patrik Zackrisson) spelade ihop i landslaget. De sajnade mig först och sen frågade de ”Den här killen, är han bra? Ja, han är jäkligt bra vi funkar bra ihop.” Andra året, när jag hade en bra säsong i ryggen så tittade jag lite på att Gynge var där. Men nu tror jag inte att jag är riktigt där i hierarkin.
— Sen får man se vad som funka med familj och så får man göra det jäkligt bra från start istället.

Om vi tittar på framtiden bortom nästa säsong då?
— Någonstans har jag en dröm eller ambition om att få chansen att vinna i Sverige. Samtidigt så ligger inte Karlskrona i SHL just nu. Säg att jag har ett eller två år kvar utomlands, i Ryssland eller Schweiz, då är jag 35. Helt plötsligt börjar säsongerna räkna litegrann, var man ska lägga dem. Ska man ta ett erbjudande från en klubb där jag tror att jag kan vinna i SHL? Eller finns det något bra på gång i Karlskrona? säger han och fortsätter sitt resonemang.
— Jag vet inte. Jag skulle vilja att Karlskrona låg i SHL, för jag känner att jag kan spela i SHL även om två år och jag skulle vilja spela i ett lag som har chansen att vinna SM-guld.

KHK ALLTID MED I BILDEN

Alexander Bergström har ett barn som börjar skolan om ett par år och han berättar att han i så fall inte vill spela alltför långt ifrån Karlskrona. Han säger att stadens hockeylag alltid finns med i bilden.
— Jag gillar KHK, men det kanske är för tidigt att spela i allsvenskan redan om ett år. Jag vet inte.

Varför har du fastnat så för Karlskrona?
— Karlskrona som stad är fantastiskt fin. Det är väldigt få som vet om det. Vad gäller föreningen så är det en väldigt positiv och familjär stämning. Förlorar du en match så blir det inte 20 mentions på Twitter om att du är en idiot. Det är så i andra klubbar, jag vet kompisar som spelar för andra klubbar som har och har haft det så. Så är det inte här.
— Det låter märkligt att du och jag ens ska behöva prata om det, men just att folk är mänskliga, det gör väldigt mycket för mig.

Alexander Bergström har Osby som moderklubb, men spenderade juniortiden i Rögle innan han gav sig ut i Hockeyettan och allsvenskan under nio säsonger innan SHL-debuten kom i Karlskrona 2015. Att ha Bergström i laget har nästan varit en garanti för framtida SHL-spel, något han uppmärksammades om av en kompis tidigare i veckan.
— Fyra av fem allsvenska klubbar jag har varit i har gått upp i SHL. Jag har gått upp med Karlskrona och Rögle, sen har Malmö och Oskarshamn gått upp efter. Så nu är det bara Borås kvar, säger han och skrattar.
— De måste gå upp i SHL för att jag ska ha fem av fem.

På tal om Oskarshamn. Alexander Bergströms fru är från staden.
— Jag är superglad för hela hennes familj och det är kul för hela staden. Jag höll ju på Oskarshamn i den matchserien mot Timrå och även mot AIK.

Den här artikeln handlar om: