USA kunde fira guldet tillslut.
Nyheter

Finland ytterst nära superskräll i finalen – USA världsmästare på nytt

Finland var ytterst nära tidernas skräll när de pressade USA i dagens VM-final. På övertidsspel hade de en puck inne och de hade redan börjat fira guldet när målet dömdes bort. Till slut kunde USA vinna på straffläggning. Matchen slutade 2-1.

USA startade matchen i ett ursinnigt tempo och Finland var under rejäl press. Men Noora Räty i Finlands mål storspelade. Det skulle dröja tills 15:46 in i den andra perioden innan matchens första mål kom. Det var Annie Pankowski som gav USA ledningen.

Finland, påhejade av hemmapubliken, skulle dock inte vika ner sig. Bara minuter senare kvitterade Susanna Tapani och lagen kunde gå till den andra pausvilan i likaläge.

Den tredje perioden blev mållös och det hela gick till förlängning. Där var Finland riktigt illa ute när de fick spela i spel tre mot fyra. Men de redde ut den prekära situationen. Senare i den fjärde perioden avgjorde Finland. Trodde de allra flesta. Men målet dömdes bort då målvakten i USA ansågs ha blivit störd.

Hela situationen var väldigt oklar och det var nog inte många som förstod så mycket när den långa videobedömningen ledde till bortdömt mål och en amerikansk utvisning på sin målvakt. De finska laget hade redan hunnit fira ”guldet” när kallduschen kom.

Men de släppte situationen på ett fint sätt och spelade bra resten av förlängningen. Det hela gick till straffar istället.

Där var dock amerikanskorna det starkare laget och kunde vinna.