Sök
Kristianstad skickade Almtuna till hockeyettan och gick upp i allsvenskan. …
Nyheter

Från konkurs till hockeyallsvenskan – nu rustar Kristianstad: ”Varit vi mot hela Sverige”

För några månader sedan begärdes Kristianstad IK i konkurs. Tack vare en insamling lyckades man betala av skulden och rädda klubben – och i går kvalificerade man sig för spel i hockeyallsvenskan nästa säsong. Nu berättar klubbens ordförande Christian Falk om den turbulenta säsongen – som slutade på bästa möjliga sätt.
– Man kan nog inte skriva mer hockeyhistoria än vad vi har gjort. Oskarshamn gick upp till SHL, det är jättestort. Men jag skulle vilja jämföra bragden Oskarshamn har gjort med vår bragd.

När Hockeysverige.se får tag på Kristianstads ordförande Christian Falk har han precis återhämtat sig från nattens firande.
– Det var fest till sju i morse, så man är ganska mör i kroppen just nu.

Det har gått 16 timmar sedan William Pethrus avgjorde matchen mot Almtuna i spel tre mot tre i förlängningen – ett mål som vilket innebar att Kristianstad spelar i hockeyallsvenskan nästa säsong. För Christian Falk svartnade det när målet kom.
– Ska jag vara ärlig så minns jag det inte. Minuten efter målet är helt tom för mig. Det kanske säger det mesta om hur stort det är.

Men den sportsliga framgången har kantats av turbulenta ärenden under säsongen. I januari begärdes klubben i konkurs efter att man inte betalat en skuld till Skatteverket. Tack vare sponsorer och andra mecenater kopplade till klubben lyckades man på kort tid samla in tillräckligt med pengar för att betala av skulden och rädda klubben.
– Det är inte det bästa som hänt klubben… Men kanske ändå det bästa. Det har blivit en oerhört stor samhörighet. Det är en för alla, alla för en. Vi har gaddat ihop oss som grupp, det har varit vi mot hela Sverige. Den känslan har vi ridit på, säger Christian Falk.

STOR DAG FÖR KLUBBEN ”VI SKRIVER HOCKEYHISTORIA”

Kristianstad har länge haft en uttalad ambition om att spela i allsvenskan. De senaste tretton säsongerna har man spelat i Hockeyettan. Nu tar man slutligen klivet upp till den näst högsta serien.
– Det är det största någonsin. Vi skriver hockeyhistoria. Vi har tvåhundra personer som möter upp i hallen. Man kan nog inte skriva mer hockeyhistoria än vad vi har gjort. Oskarshamn gick upp till SHL, det är jättestort. Men jag skulle vilja jämföra bragden Oskarshamn har gjort med vår bragd, säger Christian Falk.
– Hela den här säsongen har vi haft stolpe ut. Det har varit ekonomi, skador, folk som vill lämna, måldomare hit och dit. Ändå så är vi allsvenskan nu, det är helt sjukt.
– Vi har haft otur. Hjärnskakningar där man inte kunnat spela vidare, någon som ville ner till Troja… Det har varit så mycket som hänt, och ändå står vi här idag.

Vad förändras av att ni går upp i hockeyallsvenskan nu?
– Jag har nog inte fattat det ännu. Men det kommer bli ett helt annat läge och en helt annan organisation runt klubben nu.

Vad betyder det ekonomiskt?
– Jättemycket. Äntligen får vi lite pengar från förbundet, och sponsorer. Vi kommer vara i en helt annan ekonomisk sits. Det kommer vara jättegoda förutsättningar.

”KRISTIANSTAD ÄR EN SPORTSTAD”

Det finns flera lag som satt Kristianstad på idrottskartan under 2000-talet. Inte minst IFK Kristianstad, vars handbollslag etablerat sig både på dam- och herrsidan och haft stora framgångar. Man har attraherat många åskådare och haft ett publiksnitt som är högre än flera klubbar i SHL.

Kristianstad handbollslag har varit oerhört framgångsrikt de senaste åren: sportsligt, ekonomiskt och publikmässigt. Kan ishockeyn göra en liknande resa?
– Jag tycker den här staden andas sport. Vi har IFK i handbollen, vi har Kristianstad i Damallsvenskan i fotboll. Vi ska växa och det finns potential, för Kristianstad är en sportstad. Det är en orange sportstad.

Hur påbörjas lagbygget inför nästa säsong nu?
– Vi ska sätta en organisation kring laget, vi ska sätta spelarna, och roller kring föreningen.

Men först väntar firande. Under måndagskvällen hyllas laget hemma i ishallen och på skärtorsdagens väntas att större firande i Kristianstad.
– Vi kör i ishallen i kväll och på skärtorsdagen blir det jättefest, säger Christian Falk.

Den här artikeln handlar om: