Sök
Uffe Bodin
BODIN: Det var i Globen han visade alla fel

Det var i Globen hans resa mot toppen tog fart för sju och ett halvt år sedan. 
I samma arena skrev Markus Svensson på tisdagen ett nytt kapitel i sin redan framgångsrika karriär. Detta genom att bädda för Färjestads storseger som tvingar fram en sjunde och avgörande match i Karlstad på torsdag.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
15 november 2011.
AIK utklassar Djurgården med 5–0 i Globen.
En derbyknall gav ringar på vattnet. Av flera anledningar. Dels för att det någonstans var början på raset för ett Djurgården som senare samma säsong degraderades till Hockeyallsvenskan. Dels för att den stärkte ett homogent AIK som tog sig till semifinal för andra säsongen i rad.

Mycket vatten har runnt under Årstabron sedan dess.

Sju och ett halvt år senare spelar AIK i allsvenskan sedan fem säsonger tillbaka medan Djurgården är i SM-semifinal för andra året i rad.

Men det som gör att den där matchen har signifikans så många år senare är Markus Svensson. Den då 27-årige keepern gjorde sin första SHL-säsong efter en lång resa genom spelsystemet med två säsonger i Hockeyettan med Mariestad och fem säsonger i allsvenskan med Oskarshamn och Malmö.

Hans start i AIK blev en mardröm.

I debuten mot Linköping släppte han inte tre mål på nio skott.
I sin andra match släppte han sju puckar mot HV71 varav fem inom loppet av knappt fem minuter när gästerna vände 2–7 till 7–7 i en helt sinnessjuk tillställning.

Där och då kunde hans SHL-karriär ha gått åt fanders.

Men det gjorde den inte. I stället för att bryta ihop tog han en utlåning till Hockeyallsvenskan, lappade ihop självförtroendet, studsade tillbaka och skapade den ultimata revanschsagan.

Det där derbyt den 15 november kom på sätt och vis att definiera fortsättningen av hans karriär. Markus Svensson stoppade 48 puckar, blev derbyhjälte och visade inte bara att han hörde hemma i SHL, utan även att han hade förmågan att briljera på den nivån.

 

Sedan dess har den nu 34-årige målvakten vunnit två SM-guld med Skellefteå och spelat i både landslaget och i KHL. Han är kort och gott en etablerad elitmålvakt med vinnaraura.

Det var därför Färjestad plockade in honom inför säsongen

16 april 2019.

Färjestad besegrar Djurgården med 6–1 och utjämnar semifinalserien till 3–3 i matcher.
Precis som i mötet med samma motståndare den där bistra novemberkvällen 2011 talar inte slutresultatet hela sanningen.

Visst, det rann i väg rejält i den andra perioden, men innan FBK slog in nådastöten var det Markus Svensson för hela slanten. Ivrigt påhejad av den manstarka hemmapubliken öste Djurgården på, skapade en hel del kvalitetschanser och tvingade gästerna att ta timeout. Svensson gjorde de kritiska räddningarna i ett kritiskt skede av matchen.

Det var skillnaden.

När Färjestad nu kliver in i den sjunde och avgörande semifinalen på hemmaplan på torsdag har man 14–3 i ryggen. Det ger dem ett utmärkt läge att bli det sjätte laget sedan 2006 att vända ett 1–3-underläge i matcher till avancemang.

Han längst bak med nummer 53 på ryggen gör att jag gillar deras chanser att lyckas.

För Färjestads del är det bara synd att matchen inte går i Globen.

Det är där Svensson tycks trivas som bäst.

Den här artikeln handlar om: