Sök
Nyheter
ENGLUND: De flesta är förlorare

Nu är det klart vilka lag som spelar i Hockeyallsvenskan nästa säsong och Joakim Englund menar att de flesta lagen är förlorare om man ser till rese- och publiksynpunkt.

Leksand byttes ut mot Mora, Oskarshamn mot Timrå och Almtuna mot Kristianstad. Vi får med andra ord återse två nygamla lag; Timrå och Mora, samt en nykomling i form av Kristianstad.
Först och främst ska jag ta tillfället i akt och gratulera Kristianstad till en häftig säsong som mynnade ut i en rafflande kvalserie som till slut innebar avancemang till världens häftigaste liga; Hockeyallsvenskan. Kollega Mjörnberg skriver, i vanlig ordning nyanserat och klokt, om Kristianstads säsong som ni kan läsa här.

I kvaltider sitter redan färdigspelade klubbar och hoppas på att så många närliggande lag som möjligt ska kvalificera sig för spel i samma serie för att bland annat få fler upphaussade ”derbyn” som innebär ett större intresse och mer publik på matcherna. Man håller även tummarna för att lag på geografiskt ofördelaktigt avstånd inte ska kvalificera sig då man vill att merkostnader i form av långa resor och övernattningar blir så låga som möjligt. Allt för ekonomins skull.

Vilka har då dragit vinning av vårens rockader?

Klart är i alla fall att rockaderna generellt sett, om man kikar på antal mil på vägarna, tar ut varandra. Leksand och Mora tar definitivt ut varandra då orterna i stort sett ligger nästgårds.
Det skiljer 72 mil mellan Oskarshamn och Timrå i nord-sydlig riktning och 60 mil mellan Kristianstad och Almtuna vilket innebär att dessa två byten inte gör någon större skillnad i den sammanlagda resvägen för hela ligan.
MoDo är dock en av klubbarna som drar vinning av att få länsderbyn mot Timrå som bör kunna locka en del extrapublik, framförallt om speldagarna infaller på helgdagar. Det finns även ett bälte av lag kring Kristianstad som kanske jublade lite i smyg när man snodde platsen från Almtuna. Bland dessa finner vi Karlskrona, Tingsryd och Pantern.

Det går dock inte att komma ifrån att de allra flesta lag i serien är förlorare ur publiksynpunkt i och med att Leksand tog steget upp. Publiklaget Leksand kanske ska tilläggas. Lagets publiksiffror var, på bortaplan, nästan 700 åskådare fler per match än genomsnittet under grundserien. Timrå och Mora kommer inte väga upp det publiktappet som Leksands avancemang för med sig.

Den här artikeln handlar om: