Sök
180123 HV71:s målvakt Fredrik Pettersson-Wentzel under ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och HV71 den 23 januari 2018 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91946 …
utland

”Det var mycket jag hade förväntat mig som inte blev som jag trodde”

Fredrik Pettersson Wentzel har landat i Sverige efter sin första säsong utomlands. Men trots känslan av att ha hittat tillbaka till ett vinnande spel är den numera kontraktslöse målvakten inte helt nöjd med hur vistelsen i Tyskland artade sig.
— Det var mycket som jag hade förväntat mig som inte riktigt blev som jag trodde, berättar han för hockeysverige.se.

Efter sju SHL-säsonger för Färjestad respektive HV71 drog målvakten Fredrik Pettersson Wentzel utomlands inför den här säsongen. Ny klubbadress blev Düsseldorf och när målvakten nu är hemma i Sverige igen så har han svårt att summera säsongen.

Det är mycket blandade känslor.
— Det blev verkligen inte som jag…säger Fredrik Pettersson Wentzel och pausar ett slag innan han fortsätter.
— Det var mycket som jag hade förväntat mig som inte riktigt blev som jag trodde.

IMPORTKVOTEN SABBADE

Rent spelmässigt för egen del tycker 27-åringen att det gick bra.
— Jag tycker att jag tappat mitt spel successivt genom säsongerna, men jag tycker att jag började hitta tillbaka till hur jag vill att jag ska spela och hur jag vill att det ska se ut därute.
— Jag startade 19 matcher och tog poäng i 15 av dem. Jag hade 12-7 i vinster. Det var ändå bra, men sen är jag såklart missnöjd med antalet matcher jag spelade tillslut.

Vad var det då som inte funkade?

Efter en bra start för både Pettersson Wentzel och laget, där burväktaren låg i topp i målvaktsligan och gruppen som helhet låg i topp i tabellen, blev det ändå inte så bra till slut.
— Jag tror vi vann åtta-nio raka i början och det gick väldigt bra. Sen var jag sjuk en period och lite skadad. Sen var det en period där på hösten som jag inte riktigt fick till det.
— Jag tror jag spelade sex matcher efter nyår och då hade jag 5-1 i vinster. Det var det som var tråkigt, för jag känner att om jag hade fått spela på slutet så hade det kunnat gå riktigt bra.

Anledningen till det knappa matchandet efter nyår stavas importbegränsningen. Sedan klubben värvade Nichlas Torp från Malmö var det helt enkelt för många importer för att alla skulle kunna få speltid.
— Vi var för många importer och så hade vi massa skador, ett tag spelade vi med fyra backar och alla skador var på tyska spelare och de hade egentligen ingen möjlighet att spela mig från februari, säger Pettersson Wentzel och fortsätter:
— Det var synd, för det var då min form började komma.

Var det ändå aktuellt med en förlängning i Düsseldorf nästa säsong?
— Vi pratade i början av våren. Men sen när situationen blev som den blev så kände jag mer och mer åt att det lutade åt att inte förlänga, plus att Düsseldorf väl märkte att de inte skulle kunna ge mig det kontraktet jag ville ha.

VET INGET OM FRAMTIDEN

Han berättar också om att det utomlands råder en lite annorlunda kultur gällande olika saker.
— I Sverige har jag haft fystränare genom åren som det har gått att prata med och man har kommit fram till vad som passar mig bra. Man kan diskutera allting och såna bitar. Plus att jag alltid haft en målvaktstränare närvarande som också har kunnat föra min talan.
— Nu kom jag ner dit och det var… Vi hade en holländsk fystränare som kommer från fotbollen och han gjorde bara sitt andra år inom hockeyn. Det blev en liten krock för mig mig, från att ha varit med och tänkt och tyckt om min egen fysträning, så kom han med sin syn på saker. Rätt ung kille som ville visa att han bestämde och visa att han var ledaren över fysbiten.
— Så det blev en krock i början. Men så här i efterhand så är jag glad att jag gjorde det också för det är en bra erfarenhet.

Burväktaren är nu tillbaka i Sverige där han installerat sig i den före detta hemstaden Jönköping. Tanken är att han ska bo där i sommar och bedriva sin sommarträning. Om framtiden vet han inte så mycket än.
— Vi får se. Jag kom till Sverige förra veckan och har lite grejer på gång. Men jag kände att jag ville komma hem och landa i Sverige innan jag tar något beslut. Det var mitt första år utomlands och det är lite speciellt att komma bort så där och sitta där och ta beslut om nästa år.
— Det är något helt annat att spela utomlands där kulturen är annorlunda och man är iväg hemifrån. Men vi får se, vi har lite grejer på gång. Men just nu har jag ingen aning. Jag är väldigt öppen för alla tänkbara alternativ här.

Du sa att du hade lite grejer på gång. Är det i Sverige eller utomlands?
— Det är både och. Vi har sagt att vi håller alla kanaler öppna så får vi se vad som känns bäst.
— Jag har lärt mig genom åren att det är så svårt att sia om vad det blir tills man har ett kontrakt på bordet, för det är väldigt lätt att säga att jag vill dit och de är intresserade, men sen är det en bit från ett konkret kontrakt.
— Så vi får se, just nu har jag inte ens en magkänsla om vad det blir.

TRÅKIGT MED ALMTUNA

Fredrik Pettersson Wentzel fortsätter:
— Jag är i en situation i karriären där jag behöver spela i och med att jag haft två säsonger i rad där jag inte fått spela lika mycket som jag gjorde tidigare, så jag känner att jag behöver komma till en klubb där jag har chansen att få spela väldigt mycket.

Fredrik Pettersson Wentzels moderklubb är Almtuna. En klubb som alldeles nyligen åkte ur Hockeyallsvenskan. Han berättar att han inte hade möjlighet att se den avgörande matchen mot Kristianstad, men följde den online. Han känner starkt för klubben, hans mamma jobbar där och han har fortfarande kontakt med en del spelare och ledare från sin tid där.
— Det känns skittråkigt. Det känns farligt också för Almtuna är en så pass liten klubb och ekonomin är väldigt tuff. Jag hoppas att de får ihop det och kan studsa tillbaka så snabbt som möjligt, för känslan är att det skulle kunna gå ännu värre än vad det gjort när snöbollen har börjat rulla neråt.

Den här artikeln handlar om: