Sök
Småkronornas lagkapten Tobias Björnfot var nöjd över den stora publikuppslutningen.
U18-VM

Storförlust – då hyllar kaptenen publiken: ”Mäktigt att ha dem i ryggen”

Det blev svensk storförlust i VM-premiären mot USA. Trots 1–6 i baken fick Småkronorna ett starkt stöd av de över 4 000 personerna som tagit sig till Fjällräven Center för VM-premiären.
– Man kände stundtals i matchen när vi hade lite tryck i anfallszonen att vi fick ett grymt stöd. Det var mäktigt att ha dem i ryggen, säger Småkronornas lagkapten Tobias Björnfot till hockeysverige.se.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Förhandsfavoriterna USA visade sig bli en för tuff utmaning för Småkronorna i torsdagkvällens VM-premiär. Amerikanarna kunde vinna matchen med 6–1 efter bland annat tre mål av skarpskytten Cole Caufield.
–  Vi forcerar alldeles för mycket tycker jag. USA är disitinkta när de får sina lägen, medan vi inte gör det. Vi får ta lärdom av det här och jobba vidare. Detta var trots allt första matchen i turneringen, säger Småkronornas kapten Tobias Björnfot till hockeysverige.se.

Sverige kunde inte fått så mycket tuffare motstånd i premiären. Amerikanarna kommer till VM-turneringen med flertalet spelare som tippas gå i förstarundan av sommarens NHL-draft, där lagkaptenen Jack Hughes sticker ut som den största stjärnan.
– De är ett av de bästa lagen i turneringen, helt klart. Det var bra att få en sån här värdemätare direkt i premiären och nu gäller det bara att gasa vidare. Det är en lång turnering, säger Björnfot.

Svenskarna stängde ned Hughes under stora delar av matchen och den amerikanske stjärnan såg länge ut att få lämna VM-premiären poänglös, innan han noterades för en assist på USA:s 6–1-mål.
– Vi ligger på honom bra. Jag tycker inte att han får så mycket lägen och vi lyckas skärma bort honom bra, menar Björnfot.

”RIKTIGT BRA TRYCK”

Över 4 000 personer hade tagit sig till Fjällräven Center för att bevittna VM-premiären, något som Björnfot var glad över.
– Det är nytt för många killar att få spela inför så här mycket publik. Det är inte så ofta det är över 4 000 åskådere i J20-serien, direkt. Man kände stundtals i matchen när vi hade lite tryck i anfallszonen att vi fick ett grymt stöd. Det var mäktigt att ha dem i ryggen.

Lagkaptenen får medhåll av lagkamraten Lucas Raymond.
– Det var riktigt bra tryck under långa stunder, synd bara att vi inte kunde bjuda tillbaka med en vinst. Vi är enormt tacksamma för det stöd vi fick, säger Raymond.

Förbundskaptenen Magnus Hävelid  hade hoppats på att laget skulle fått chansen att utnyttja hemmapubliken på ett bättre sätt.
– Jag sa det till spelarna inför sista perioden. Jag tyckte att vi fick igång publiken inför den tredje perioden och att vi kunde få bra skjuts av dem om vi kunde komma ut starkt i sista. Tyvärr gör ju USA två snabba mål där i inledningen och dödar stämningen lite. Då blev det tufft att komma ikapp, säger Hävelid.

Den här artikeln handlar om: