190209 Klas Dahlbeck of Sweden during the Beijer Hockey Games match between Sweden and Russia on 9 February 2019 in Stockholm. Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN / Cop 234 …
Nyheter

Svenske backen bakom Gagarin Cup-avgörandet – CSKA mästare efter 30 år

CSKA Moskva är mästare igen. För första gången sedan 1989, när man vann det sovjetiska mästerskapet för trettonde gången i rad och avslutade en av de främsta framgångshistorierna någonsin. Inte bara i hockey, utan idrott i stort. CSKA svepte Avangard i Gagarin Cup-finalen och Klas Dahlbeck var inblandad i segermålet.

På fredagskvällen vann man Gagarin Cup efter att ha förlorat finalerna både 2016 och ifjol. Man blev också det första laget att svepa en finalserie när man slog Avangard med 4-0 i matcher, via 3-2 i den sista matchen där man var i brygga ordentligt i första perioden.
Då var det underläge 0-2 och dessutom ett matchstraff emot sig.
Men Kirill Kaprizov och Konstantin Okulov, den senare med mindre än tre minuter kvar, ordnade fram en förlängning.
Där avgjorde Maksim Mamin. Och det var inte helt utan svenskkoppling som målet uppkom. Svenske backen Klas Dahlbeck spelade i sidled till tidigare Timråbacken Mat Robinson som dunkade iväg ett direktskott som Mamin styrde i mål.

Utöver Klas Dahlbeck återfinns även Lars Johansson i CSKA och kan numera titulera sig den sjunde respektive åttonde svensken att bli Gagarin Cup-mästare.
Sedan tidigare har Tony Mårtensson vunnit med både Ak Bars och SKA, Robert Nilsson och Erik Ersberg med Salavat, Jimmie Ericsson och Patrik Hersley med SKA och Anton Lander med Ak Bars.

För Johanssons del innebar emellertid inte slutspelet någon större speltid. Han spelade bara under elva minuters tid, i den fjärde semifinalen mot SKA där han bara behövde ta ett skott för att hålla nollan intakt.

Annars är det Ilja Sorokin som vaktat målet under slutspelet för CSKA. Och han har haft ett mäktigt sådant. På sina 20 matcher har han hållit nollan fem gånger, släppt in ett mål i åtta matcher och aldrig fler än tre mål.
Sorokin utsågs också till slutspelets MVP.