Sök
ETT ENORMT LYFT. För några år sedan ratades han i Norge – nu är Sebastian Strandberg slutspelets målkung.
SHL

Ratades i Norge – nu är han hetast i slutspelet: ”Skönt att göra det inför folk som inte trott på en”

Ratad i både allsvenskan och Norge för ett par säsonger sedan. I dag är Sebastian Strandberg en av hela hockey-Sveriges hetaste spelare – och en MVP-kandidat i SM-slutspelet för Djurgården.
– Jag har bevisat för mig själv det jag visste och det jag alltid har trott på, säger slutspelets målkung till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Underdogens kväll i Karlstad

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med sina sju mål på 13 slutspelsmatcher är Sebastian Strandberg hela SM-slutspelets målkung. Efter sina två mål i den sjunde och avgörande semifinalen mot Färjestad i går har djurgårdscentern, med rötterna på ön Visningsö i Vättern, faktiskt gjort fler mål i slutspelet än han hade gjort på 112 SHL-matcher inför den här säsongen.

26-åringens genombrott i SHL har varit lika överraskande som glädjande för Djurgården. Under en säsong där man tappade tilltänkte kaptenen och förstacentern Andreas Engqvist redan efter två omgångar och har haft skadeproblem även på Jacob Josefson, har Strandberg fått iklä sig en mycket större roll än vad klubbledningen hade tänkt från början.

Det är ett ansvar han har axlat på ett osannolikt sätt.

Sebastian Strandberg har inte bara växt med uppgiften och blivit en nyckelspelare, Man kan till och med argumentera för att han har varit Djurgårdens MVP i slutspelet.

”SYNS OM MAN KIKAR PÅ ELITEPROSPECTS”

Själv har han svårt att sätta ord på sin plötsliga målexplosion.
– Vad ska jag säga? skrattar Strandberg när hockeysverige.se träffar honom efter finalavancemanget.
– Jag har hittat något stäm här i slutspelet. Jag har aldrig varit någon större målskytt i min karriär. Det syns om man kikar på Elite Prospects. Det är ändå kul, för man har tränat mycket extra på att skjuta, stannat kvar efter träningar och allt sådant där.
– Det är kul när man får utdelning, när man får flow. Men det är svårt att sätta ord på det där att komma in i ett sådant stim. Man skyndar inte in i någon situation, utan det känns som om situationen kommer till dig. Det är skönt, men framför allt skiter jag fullständigt i det. Jag hade kunnat göra noll mål. Vi är i final och det är det som räknas.


Foto: Bildbyrån

 

För att förstå just hur osannolikt det är behöver man bara gå fyra år tillbaka i tiden. 2015 fick han lämna moderklubben HV71 efter några skadedrabbade säsonger. Det utmynnade i en tryout med allsvenska Västerås – där han inte tog plats.
– När det inte blev något i Västerås och jag inte fick något jobb i allsvenskan efter SHL var det mer så att jag ville göra en rolig grej för att få tillbaka glädjen, förklarar han.

VÄRVADES TILL USA – AV FRÖLUNDATRÄNAREN

Den återfann han i USA. Han hamnade i farmarligan ECHL och Evansville Iceman av alla ställen. Paradoxalt nog tack vare finalmotståndaren Frölundas assisterande tränare Johan Lundskog, som jobbade i klubben vid tillfället.
– Det var enda anledningen till att jag åkte dit. Johan ringde och frågade och sedan skulle (målvakten) Christoffer Bengtsberg och (backen) Jonathan Carlsson också dit. Världen är bra liten för Bengtsberg är min flickväns ingifta broder. Vi bodde tillsammans och det var sjukt kul på det sättet.
– USA-året gav mig inte så mycket hockeymässigt mer än att det var kul att vara där och göra en annan grej med några kompisar till mig. När jag väl kom hem sa jag till agenten att nu vill jag försöka på riktigt.

Säsongen i ECHL var inte någon braksuccé direkt. Strandberg noterades för fem mål och 19 poäng på 48 matcher. Siffror som knappast fick allsvenska klubbar att höja på ögonbrynen. I stället blev han kvar utomlands – men först efter att ha nobbats ytterligare en gång.
– Jag var på tryout hos Sune Bergman i Frisk Asker i Norge på sommaren och fick inte vara kvar, säger han och skrattar högt åt vad som i dag framstår som stor humor.
– Då var man lite nedslagen, men sedan fick jag komma till Danmark och fick en bra chans där. Det gick jäkligt bra och blev en del av planen. Jag ville gå från Danmark till allsvenskan och från allsvenskan till SHL.

”TVEKADE INTE EN SEKUND”

Sejouren i danska Odense, där han snittade mer än en poäng per match, gav ett kontrakt med Pantern i allsvenskan innan Djurgården plockade upp smålänningen som en bonusspelare alldeles innan transferfönstret stängde i fjol.
– Jag hade med mig att jag hade spelat i SHL innan, hade hela tiden feelingen i bakhuvudet att jag är tillräckligt bra för att spela på den nivån. Jag behövde bara få chansen att bevisa för någon att jag ska ta mig dit igen.


Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

Nu är han inte bara tillbaka i SHL, han står i ligans rampljus under den mest kritiska delen av säsongen.
– Steget gick lite snabbare än jag kanske tänkt mig eftersom jag fick chansen i SHL redan förra säsongen, men jag tvekade inte en sekund att hoppa på det här när chansen kom.

Känns det som en revansch att stå här i dag?
– Först och främst känns det bra för mig själv, att jag har bevisat för mig själv det jag visste och det jag har trott på. Att det var så och att det är så. Sedan är det klart att man inte kan sticka under stolen med att det är skönt att göra det inför folk som inte trott på en längs vägen. Jag har inget ont mot någon eller så, det är bara för min egen skull.

Redan på söndag startar SM-finalserien i Scandinavium. Sebastian Strandberg tror att både han och laget kan surfa vidare på den nuvarande framgångsvågen.
– Nu är vi i flowet. Att gå vinnande ur en game 7 får man med sig bra självförtroende ifrån. Sedan tycker jag att vi har spelat bra mot Frölunda nästan alla matcher i år, framför allt den sista…

Ja, det är bara en dryg månad sedan Djurgården besegrade Frölunda med 4–2 på Hovet i den näst sista grundserieomgången.

Segerskytt den gången?

Sebastian Strandberg så klart.

Den här artikeln handlar om: