Sök
960505 Ishockey, VM i Wien: Tjeckien har tagit guld och förbundskapten Ludek Bukac hissas © Bildbyrån – FOTO: PETER KRÜGER(19641 ) …
utland

Dubble världsmästarcoachen har avlidit

Han var förbundskapten för Tjeckien/Tjeckoslovakien i sammanlagt åtta säsonger. Nu nås vi av beskedet att en landets stora hockeypersonligheter genom tiderna – Ludek Bukac – har avlidit i en ålder av 83 år.

Ludek Bukac avled under lördagsmorgonen rapporterar den tjeckiska sajten isport.cz. Han var mellan åren 1980 till 1985 samt 1994 till 1997 förbundskapten för Tjeckoslovakien samt den senare perioden Tjeckien.

Han före nationen till två guld och det mest legendariska är väl måhända det som kom 1985 då det vanns på hemmaplan och de bröt Sovjetunionens dominans. Det var ju rätt infekterat mellan länderna på den tiden med tanke på historiken med den sovjetiska invasionen i Prag.

EN AV DE STORA

Bukac beskrivs som en av tjeckisk ishockeys stora och har dessutom skrivit böcker om sporten. Han är invald i tjeckisk hockeys Hall of Fame samt det internationella förbundets motsvarighet och spelade även två VM-turneringar som aktiv.

Utöver jobbet som förbundskapten för Tjeckien/Tjeckoslovakien har han även haft samma ämbete i Österrike, Tyskland och Polen.

Den här artikeln handlar om: