Sök
Tvillngbröderna Joel (vänster) och Henrik Lundqvist firar VM-guldet 2017 på Sergels Torg, Stockholm.
VM 2019

Beskedet: Ingen Joel Lundqvist i VM – slutar i landslaget: ”Det är färdigt nu”

Henrik Lundqvist är sedan tidigare redan klar för spel i VM. Nu står det dock klart att tvillingbrorsan Joel Lundqvist inte följer med sin bror till VM i Slovakien. Han meddelar att han har slutat i landslaget. 
– Jag har fått uppleva så mycket med Tre Kronor och landslag och jag är väldigt tacksam för det, säger han till GP.

Direkt när Henrik Lundqvist blev klar för VM-spel så sattes spekulationerna igång om inte hans tvillingbror Joel Lundqvist också skulle med till Slovakien. 2017 var brödraparet båda med och spelade hem VM-guldet och de uttryckte båda att det var stort att få vinna tillsammans.

Nu står det dock klart att vi inte får se en till återförening i årets turnering. Joel Lundqvist meddelar att han har slutat i landslaget och inte kommer att spela VM, oavsett vad som händer i finalserien mot Djurgården.
– Jag har aldrig sagt det innan, men det är färdigt nu. Jag har fått uppleva så mycket med Tre Kronor och landslag och jag är väldigt tacksam för det. Men jag känner att jag lägger fokuset här och nu. Det är Frölunda som gäller nu. Mentalt har jag kommit dit, säger 37-åringen till Göteborgs-Posten.

”MÅSTE LÄGGA FOKUSET PÅ FRÖLUNDA”

Han säger att även om Frölunda skulle vinna SM-guld, Lundqvists fjärde i karriären, och om han skulle få frågan av förbundskapten Rikard Grönborg, så skulle han tacka nej.
– Då vill jag njuta av guldet och landa i det. Sedan handlar det om att förbereda sig för nästa säsong med allt vad det innebär. Sedan hade jag kanske inte varit aktuell ändå, säger han ödmjukt.

Lundqvist är just nu inne på sin 15:e säsong i Frölunda och har även kontrakt över nästa säsong. En säsong som har beskrivits som den sista i säsongen för Lundqvist som då kommer att vara 38 år gammal. Han stänger dock inte dörren för att det inte kan bli fortsatt spel i Frölunda efter nästa säsong.
– Absolut inte. Därav har också det här beslutet med landslaget vuxit fram. Det krävs så pass mycket att prestera i dagens hockey. Jag blir äldre, det är så noga med återhämtning och hela den biten av träningen. Ska du försöka kriga om landslaget och hålla dig kvar där så är det turneringar under året och det sliter mer. Jag känner att jag måste lägga fokuset på Frölunda och prestera här. Jag har kommit dit. Så har jag inte känt innan men det har vuxit fram det här året. Så är det, säger Lundqvist till GP.

Joel Lundqvist har vunnit VM-guld tre gånger med Tre Kronor, 2006, 2013 och 2017. Extra speciellt var det 2017 då han var kapten för landslaget och fick vinna tillsammans med sin tvillingbror Henrik. Han har även två VM-brons på meritlistan och har spelat OS en gång, 2018. Efter 146 landskamper väljer han nu att tacka för sig.

Den här artikeln handlar om: