Sök
Nyhet
BJURMAN: Siffror, staplar, diagram – och en jävla massa bråk

Nej, ingen har ännu lyckats smälta att Tampa blev svepta av Columbus. Det kunde omöjligen hända men hände ändå och nu sitter vi här och kan inte förstå att det inte blir några varma vårkvällar i den där sägenomspunna tikibaren ett slagskott från Amalie Arena i år.

NASHVILLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Men det är ändå inte största överraskningen i 2019 års Stanley Cup-slutspel.

Största överraskningen är att Theo Fleury lyckats bli talk of the town i förstarundan.

Han är 50 bast, avslutade NHL-karriären 2003 och har vad gäller reda hockeyfrågor varit en rätt perifer figur sedan dess. 

Men likafullt: Denna vår lyckas han placera sig mitt i centrum av playoff-debatten.

I ett inlägg på Twitter förra veckan slog Theo plötsligt fast att man under playoff kan ”slänga ut analytics och corsi genom fönstret”. Det är, fortsatte han, hjärta och ”balls” som gäller den här tiden på året. ”Lagen som har det vinner, vanligen. När talang inte jobbar och inte krigar har man noll chans”.

”SAMMA VARMA RELATION SOM INDIEN OCH PAKISTAN”

Naturligtvis tog det hus i helvete. Stats-fansen – de som kan modern sifferanalys och varit med och utvecklat nya sätt att förstå den här sporten – blev lika ursinniga som en Evander Kane i närkamp med Ryan Reaves, medan de ofta äldre traditionalister som förkastar allt nytänkande jublade värre än ett fullsatt Nassau Coliseum.

De två grupperingarna har ungefär samma varma relation som Indien och Pakistan –  med frågan om hur hockey och hockeyspelare ska utvärderas som ett eget Kashmir inklämt mellan respektive “territorium” – och älskar att hata, håna och hota varann med verbala kärnvapen.

Men det är förstås i Theo-Gate som alltid annars i den här infekterade konflikten:

Bägge sidor har rätt – och fel. På samma gång.

Naturligtvis krävs mer hjärta och passion och offervilja i slutet av april än i mitten av november. Alla satsar maximalt i varenda byte nu – och den som inte gör det står snart med sin bleka hockeyrumpa bar. Under hösten kan nästan vem som helst glänsa, motståndarna har inte ens börjat fundera på att skruva upp värmen i ugnen ännu.

”LIVET HAR GÅTT BRA ATT LEVA UTAN STAPLAR OCH DIAGRAM”

Men det är inte som att talang och kunnande och intelligens plötsligt förlorar betydelse bara för att det blivit vår. Jag och Uffe Bodin kan inte precis snöra på oss vår trådslitna gamla CCM-skridskor och gå in och sätta prägel på en Stanley Cup-serie enkom för att vi är beredda att kämpa till sista andetag (jo, Uffe kanske, han kommer från Smedjebacken och där är alla hårda som flinta). Eller för att sätta ett rimligare perspektiv: Det var i sanning inte bara med ”balls” Blue Jackets manövrerade ut Lightning. De kompletterade det hundraprocentiga emotionella engagemanget med klokt, strukturerat spel, både defensivt och offensivt, och fick sina stjärnor att glänsa som mest när det behövdes som bäst – och har jag förstått rätt är det precis vad de så kallade underliggande siffrorna visar också. 

Se där, det var en kombination…

Hockeyvärlden vore mer behaglig att vistas i om fler ville inse att det finns fler hållbara synsätt än de egna och en ”middle ground” värd att navigera mot för att försöka utveckla lite samförstånd och ömsesidig respekt.

Jag, personligen, får erkänna att jag inte har särskilt mycket utbyte av avancerad statistik. Siffror och matematik tråkar ut mig och har alltid gjort, vilket kanske bara är en omskrivning för att jag är dum i huvudet, men det må i så fall vara. Livet har gått bra att leva utan staplar och diagram.

Jag inser dock att allt jag inte förstår eller roas av inte nödvändigtvis är värdelöst och förkastligt. Tillräckligt många smarta – både såna jag känner och andra – har visat att det finns ett otvetydigt värde i djuplodande data och det som går att utläsa med rätt sorts behandling av denna data. Förståelsen ökar, nya dimensioner öppnas, fördelar går att tillgodogöra sig.

Att vägra ta in den sanningen är verkligt korkat.

”ÖVERVÄRDERAR SIG SJÄLVA OCH SINA SIFFROR”

Samtidigt går det inte att låta bli att irriteras över vissa stats-konnässörers arrogans. Somliga har en tendens att övervärdera både sig själva och sina siffror. Det finns ju till och med de som tycker att man inte behöver titta på hockey längre. Allt intressant finns att utläsa i statistiken, menar de. ”Ögontestet”, som nöjet att titta på världens mest underhållande sport reducerats till, kan man enligt dessa livsbejakande muntergökar både ha och mista.

Vad är då meningen med allting?

Datan är såklart ett hjälpmedel, ett komplement såväl coacher som journalister med förhoppningar om att uppfattas som experter verkligen ska till sig och använda – men inte hela the gospel. Med all respekt insisterar jag på att det finns lika mycket värdefullt – eller åtminstone nästan lika mycket – att avläsa i det jag utgjöt mig om i min första krönika här hos Hockeysverige för någon månad sedan.

Blicken hos vissa spelare minuterna innan verkligt stora matcher, hur det låter när de pratar om att de kan stå inför ögonblick de längtat efter i hela sina liv, det som händer i dem när den känslomässiga laddningen under en gastkramande Game 7-förlängning tätnar så det knappt går att andas; i de lägena finns det de som börjar spela sitt livs hockey (mätbart i siffror i allmänhet…) medan andra inte längre klarar av att göra de mest elementära saker.

Men att tro att den infekterade debatten ska bli mer rimlig bara för att det går att peka på att alla har poänger är fåfängt.

Snart kommer det en ny Theo Fleury och skräller med ett spektakulärt påstående  – och så går propparna garanterat där ute igen. 

Idag 01:00
St Louis Blues - Toronto Maple Leafs
1 2.30
X 4.20
2 2.63
Idag 01:00
Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins
1 3.65
X 4.25
2 1.83
Idag 01:00
Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks
1 1.74
X 4.80
2 3.75
Idag 01:00
Florida Panthers - Columbus Blue Jackets
1 2.00
X 4.10
2 3.25
Idag 01:00
Carolina Hurricanes - Minnesota Wild
1 2.00
X 4.10
2 3.20
Idag 01:00
Boston Bruins - Colorado Avalanche
1 2.04
X 4.10
2 3.15
Idag 02:00
Nashville Predators - New Jersey Devils
1 1.62
X 4.60
2 4.50
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten