Sök
SHL
SAMMANSTÄLLNING: Så är SHL-lagens målvaktssituationer

Vilka ryktas in och vilka ryktas ut? Vilka klubbar är klara och vilka är på jakt? Här har jag försökt sammanställa hur de 14 SHL-lagens målvaktssituationer ser ut till kommande säsong.

Brynäs- Tänkt målvaktspar 19/20:
Joacim Eriksson
Samuel Ersson

Här är det spikat och klart. Brynäs har varit klara med sin säsong sedan länge och har sedan dess hunnit bekräfta två illa dolda hemligheter: Att David Rautio lämnar efter tre år och att Samuel Ersson ansluter från Västerås.

Det är förstås svårt att bedöma Samuel Ersson. Han gick från att få spela två perioder i SHL förra säsongen till att den här säsongen vinna Guldgallret som HockeyAllsvenskans bästa junior, och dessutom nomineras till säsongens målvakt och säsongens MVP. Han kan vinna båda dessa priser.

Fortsätter han på den nivån kommer Brynäs ha ett av SHL:s allra bästa målvaktspar. Joacim Eriksson visade nämligen, efter den lång skadefrånvaro, att han är en riktigt duktig SHL-målvakt.

Djurgården – Tänkt målvaktspar 19/20
Adam Reideborn
Robin Jensen

Om Djurgården själva får välja behåller de samma målvaktspar även kommande säsong. Både Adam Reideborn och Robin Jensen sitter på kontrakt och i nuläget finns det inget som säger att de inte blir kvar. Men det finns förstås orosmoln på Djurgårdshimlen, för att Adam Reideborn ska dra till sig intresse från NHL.

Han har under två år varit en av SHL:s bästa målvakt och vann dessutom Honken Trophy. Det lär inte direkt sänka hans värde, så det är nog inte helt säkert att Djurgården får behålla honom. Skulle han lämna skulle sportchef Jocke Eriksson hamnade i en riktigt knepig sits, även om det alltid finns för många bra målvakter på marknaden, jämfört med hur många bra lag det finns.

Men vi utgår från att Reideborn och Jensen blir kvar.

Frölunda – Tänkt målvaktspar 19/20:
Johan Mattsson
Niklas Rubin

Johan Mattsson förlängde nyligen sitt kontrakt över de kommande två åren och kommer vara given etta. Har den här säsongen tagit sig upp i SHL:s absoluta toppskikt vad gäller målvakter och blir en trygg grundpelare för Fredrik Sjöström och Roger Rönnberg att luta sig emot.

Tidigare under säsongen har GT skrivit att Johan Gustafsson nobbat ett kontraktsförslag från klubben. Sen meddelade MrMadhawk att Luleås ifrågasatte Niklas Rubin blir Mattssons kompanjon kommande säsong. Med andra ord talar allt för att ”JG” lämnar och att Rubin blir en rak ersättare.

Eftersom Frölunda spelar final är ingenting om nästa säsongs trupp ännu bekräftat av klubben själva.

Blir det Frölunda för Niklas Rubin? Foto: Bildbyrån

Färjestad – Tänkt målvaktspar 19/20:
Markus Svensson
Vakant

Adam Werner ska vara på glid från klubben. Enligt hockeynews väntar spel i AHL kommande säsong. Färjestad kommer därmed behöva splittra upp det som var ett av SHL:s allra bästa målvaktspar den gångna säsongen.

Markus Svensson har kontrakt med seriesegraren även kommande säsong men det är han just nu ensam målvakt att vara. Hittills är det också ganska tunnsått med rykten om vem som kan tänkas ersätta Werner.

Pengar kommer frigöras då flera tongivande spelare lämnar, men med tanke på hur otroligt billig Adam Werner var sett till kvalité så kommer han inte kunna gå att ersättas rakt av. Där har GM Peter Jakobsson ett litet pussel att försöka hitta de rätta bitarna på.

HV71- Tänkt målvaktspar 19/20:
Jonas Gunnarsson
Adam Åhman

Felix Sandström har redan nu lämnat för spel i AHL med Lehigh Valley Phantoms och där blir han av allt att döma kvar även nästa säsong. Men HV hade löst sin målvaktssida för säsongen 19/20 redan innan säsongen 18/19.

Tanken har hela tiden varit att Åhman skulle ta klivet upp till A-laget och komplettera målvaktssidan den här säsongen. Med tanke på hur otroligt bra han var i HockeyAllsvenskan den här säsongen kan Johan Hult och Johan Davidsson sitta hyfsat lugnt i båten, även om Åhman inte ens var Oskarshamns förstaval i kvalet. Det var dock mer en fjäder i hatten för Christoffer Rifalk, än ett slag i magen för den dåvarande junioren Åhman.

På pappret ett stabilt och bra målvaktspar som säkert kan ge HV71 många välbehövliga poäng i vinter.

Leksand – Tänkt målvaktspar 19/20:
Axel Brage
Vakant

Axel Brage har kontrakt sedan tidigare och han kan få hjälp av självaste Eddie Läck kommande säsong. Hockeypuls har skrivit om att Leksands general manager Thomas Johansson ska ha samtalat med den forne Leksandsmålvakten. Läck är skadebenägen och har haft några mörka säsonger, men han vore förstås en jackpot för Leksands del. Läck och Brage skulle bilda ett fint målvaktspar. Målvaktens agent säger dock att han inte tror att SHL-nykomlingen är ett alternativ i nuläget.

Nog känns det som att det är en förstemålvakt Leksand behöver? Axel Brage är bra men han har tidigare i SHL inte riktigt hållit en tillräckligt hög nivå. Han kan vara en bättre målvakt nu, men det behövs en riktigt stabil kumpan till honom om Leksand ska ha ett målvaktspar som håller SHL-klass.

Om det inte fungerar med Eddie Läck kanske Niklas Svedberg kan bli aktuell även för den här nykomlingen?

Linköping – Tänkt målvaktspar 19/20:
Jonas Gustavsson
Jacob Johansson

Här är det inte mycket nytt. Det enda värt att nämna är att tredjemålvakten Jesper Myrenberg ska göra ”en Samuel Ersson” nere i Västerås. Annars jobbar LHC vidare med samma par.

Både Gustavsson och Johansson har dessutom kontrakt över säsongen 20/21 också. Skulle båda bli kvar så länge kommer Linköping ha använt sig av samma målvaktspar fyra år i rad. Det är väldigt ovanligt numera. Kanske kan Jacob hota om Jonas förstaspade kommande säsong?

Luleå – Tänkt målvaktspar 19/20:
Joel Lassinantti
David Rautio

Här är det en del osäkerhet. Lassinantti har kontrakt över kommande säsong och David Rautio ska enligt Kuriren vara klar som ersättare för Niklas Rubin, som alltså ska vara klar för Frölunda.

Men om det verkligen blir Joel Lassinantti och David Rautio som bildar målvaktspar kommande säsong får vi se. Lassinantti var återigen en av SHL:s allra bästa målvakter, om inte den bästa, och frågan är om Luleå kan behålla honom även nästa säsong. Om han skulle lämna kan Johan Gustafsson återförenas med Rautio i Luleå. Det skrev GT om i en artikel vi länkade ovan.

Lassinantti/Rautio skulle gå in som SHL:s bästa målvaktspar i min värld. Rautio fick mycket skit under åren i Brynäs men slår vi ut det över tre år var han bra där. Och Lassinantti är som bekant SHL:s kanske främsta burväktare.

Skulle han dock dra blir det knepigare för ”Skuggan” Nilsson. Vågar han satsa på ”JG” och Rautio som målvaktspar?

Malmö – Tänkt målvaktspar 19/20:
Oscar Alsenfelt
Lars Volden

Sydsvenskan var först att rapportera att Lars Volden är sajnad på ett tvåårskontrakt med Malmö. Volden lånades in under slutet av säsongen och fick chansen både i SHL och i slutspelet. Med andra ord kommer Cristopher Nilstorp lämna Malmö trots kontrakt. Det har dock inte kommunicerats ut av klubben ännu så någon ny klubb lär inte vara klar för den tidigare guldmålvakten.

Oscar Alsenfelt har kontrakt till 2023 och om han får Volden vid sin sida borde Malmö i vanlig ordning stå extremt starkt rustade på målvaktssidan. Jag menar, Nilstorp var tredjemålvakt under slutspelet. Det säger egentligen allt.

Oskarshamn –  Tänkt målvaktspar 19/20:
Christoffer Rifalk
Vakant

Som tidigare nämnts lämnar succélånet Adam Åhman. Han återvänder till sitt HV71. Christoffer Rifalk blir dock kvar i klubben. Succékeepern kan säkert få chansen att jobba sig till en förstaspade dessutom, men nog vore det bra om sportchefen Daniel Stolt kunde hitta ett rutinerat namn vid hans sida? Kan Oskarshamn kanske vara en klubb som lägger beslag på den i Malmö överblivna Christopher Nilstorp? Trots ”Torpets” alla skador skulle han säkert bli en bra sporre och en bra mentor för Rifalk som lär vilja ta nästa steg i karriären.

Daniel Stolt är i en lurig sits här, för vi såg ju alla under kvalet hur extremt bra Rifalk var där. Samtidigt ska vi komma ihåg att han stod i Hockeyettan säsongen dessförinnan, så frågan är om han kan fortsätta sin raketutveckling och bli en vass målvakt även på SHL-nivå redan nu? Eller ska Stolt satsa på ett säkert kort vid sidan av 22-åringen, som kan ta förstaspaden till att börja med?

I nuläget är det svårt att sia om hur det blir.

Rögle – Tänkt målvaktspar 19/20:
Justin Pogge
Vakant

Vad händer egentligen i Rögle? Ville Kolppanen har lämnat och flyttat hem till Finland och Emil Kruse, som var utlånad till Västervik, har flyttat till Västerås. Samtidigt sades Christoffer Rifalk vara klar för klubben, men det avtalet revs när Oskarshamn gick upp i SHL. Chris Abbotts målvaktsjakt är med andra ord inne i ett minst sagt intressant skede just nu.

Justin Pogge har enligt Rögles hemsida kontrakt även över säsongen 20/21 och blir förstås en nyckelpjäs i lagbygget nästa säsong. Men vem blir egentligen hans partner? Med tanke på att Cam Abbott jagade Rifalk kan vi utgå från att det är den profilen han söker.  Blir det en ung, svensk målvakt från HockeyAllsvenskan? Kanske Almtunas Arvid Ljung? Eller Björklövens Oscar Masiello? Det är inte Rifalk-hyllan de plockas från, men man kan inte ta mer än vad marknaden bjuder… Chris Abbott lär vilja lösa målvaktssidan så fort han bara kan!

Skellefteå- Tänkt målvaktspar 19/20:
Mantas Armalis
Gustaf Lindvall

Här är det ungefär lika mycket att säga som i fallet Linköping. Inga förändringar kommer ske till kommande säsong, som det ser ut, utan Skellefteå jobbar vidare med Mantas Armalis och Gustaf Lindvall.

Det här är ett stabilt målvaktspar men frågan är om det är ett målvaktspar du vinner SM-guld med? Båda har dock kontrakt över kommande säsong så vi får utgå från att inga förändringar kommer ske här.

Växjö – Tänkt målvaktspar 19/20:
Viktor Fasth
Viktor Andrén

Förra året vid det här laget rapporterades det om ett stort intresse från NHL för Viktor Andrén, som ju slog igenom så explosivt under SM-slutspelet när Växjö vann guld. Nu är det tystare kring det snacket.

Med andra ord lär de båda kontrakterade målvakterna, Viktor Fasth och nyss nämnde Andrén, vakta Växjös kasse även kommande säsong. De gör i så fall sin tredje raka säsong som målvaktskumpaner i Lakers. Vad som händer sen är desto mer oklart eftersom bådas kontrakt går ut 2020.

Örebro – Tänkt målvaktspar 19/20:
Vakant
Vakant

Örebro är den klubb med störst osäkerhet på målvaktssidan. Stefan Stéen och Eero Kilpeläinen har redan lämnat och det tycks vara minst sagt tveksamt att succévärvningen Jhonas Enroth stannar. Vi kan nog utgå från att det blir KHL-spel där. Han borde inte sakna anbud. Enligt ryska uppgifter ska Dinamo Minsk vara sugna på att ta tillbaka svensken.

Dessutom ryktades Örebro i ett tidigare skede vara på jakt efter Henrik Haukeland men han blev i stället klar för spel i KooKoo i Finland.

Klubben har ingen målvakt på kontrakt och kanske kan Dominik Furch bli den första att kontrakteras? Enligt SvenskaFans kan tjecken bli Enroths ersättare till kommande säsong. En annan det ryktas om är hemmasonen Marcus Högberg, som kan bli aktuell om han inte erbjuds ett nytt kontrakt borta i NHL.

Furch/Högberg vore förstås ett spännande målvaktspar. Men i nuläget är det förstås svårt att sia om Örebros målvaktsframtid.

Den här artikeln handlar om: