Sök
Nyheter
ENGLUND: Klappor eller inte klappor – det är frågan

Något som slagit mig under senaste åren är att det tycks bli fler och fler inbitna supportrar som spyr galla över klapporna som blivit allt vanligare på arenorna.

Ämnet är extra aktuellt just nu när årets SM-final består av två klubbar där ena tagit ställning för klappor och den andra emot. I Stockholm klappar man händerna medan det används klappor i Göteborg.

Det ser likadant ut i Hockeyallsvenskan där det både finns förespråkare och motståndare. Förespråkarna menar så klart att stämningen blir bättre med extra klapphjälp samtidigt som klubbens ekonomi drar nytta av det i och med att man säljer reklamplatser på klapporna.

Motståndarna hävdar att det känns plastigt, blir ett anskrämligt ljud samt att handklapp blir minst lika stämningsfullt. Inte alltför sällan är motståndarna supportrar till klubbar som valt att inte använda sig av klappor.

”KAN INTE BRY MIG MINDRE”

Jag har medvetet hållit mig borta från diskussioner på sociala medier gällande handklappor då det för mig är en ickefråga. Jag inte kan bry mig mindre om klubbarna anser sig vilja stärka ekonomin, höja stämningen eller både och. Jag störs inte av ljud från klappor och tycker heller inte att ljudet från handklapp låter speciellt mycket bättre.

Att ljudet skulle bli anskrämligt köper jag inte. Jag tror nämligen att många med mig hellre går på hockey med en bra inramning och stämning snarare än en halvtom arena/hall utan någon stämning att tala om.

Nu tror jag inte att stämning eller ej har så mycket med klappor att göra i grund och botten. Men om klubbarna anser det höja atmosfären en aning så är det upp till dem.

PUBLIKEN AVGÖR!

Till syvende och sist är det ändå publiken som avgör klappornas överlevnad. Om endast en bråkdel av åskådarna skulle välja att använda den dragspelsformade hårdpappen tror jag sponsorerna hellre skulle lägga pengarna på en bättre reklamplats än på något som i mångt och mycket hamnar i soporna.

Med andra ord är det marknaden som styr klappornas överlevnad. Alltså precis som det fungerar i övriga samhället.

Jag kan passa på att meddela den nyfikne att när jag själv går på hockey som åskådare, och det finns klappor i arenan, så använder jag dessa.

Den här artikeln handlar om: