Nyheter
MJÖRNBERG: Baksidan av att tvingas dumpa spets
ANNONS

I samband med att transferfönstret stängde i februari paraderade åtta spelare ut ur HC Dalens trupp. Nu har många av dem börjat signa på andra håll. Att släppa spelare kan få tydliga konsekvenser för det tidigare så konsekventa lagbygget.

När HC Dalen på kvällen den 15 februari strafftorskade hemma mot Kalmar HC grusades alla möjligheter till vidare spel i playoff och i samma sekund som Kim Runermark skickade den sista pucken i nät förvandlades klubben till ett buffébord för andra intressenter.

Samtalsströmmen till Norrahammar och Dalen-bossen Per Gustafsson åsamkade honom förmodligen så väl batteritorsk som blomkålsöra och innan klockan hade hunnit klämta midnatt hade åtta spelare hittat nya klubbadresser.

Adam Ohre och Edwin Johansson försvann till Västervik, Julius Selle Larsson och Joel Werner tog hockeytrunkarna med sig till Kristianstad, Kevin Karlsson kritade på i Vimmerby, Victor Romfors hamnade i Troja/Ljungby och David Elmgren blev namngiven tredjekeeper i IK Pantern samtidigt som Oscar Josefsson lånades ut till Grästorp.

Det var tufft då när laget tvingades försöka lappa ihop de avslutande omgångarna med vad som var ”över” av laget. Men det kan bli ett betydligt tyngre slag i det långa loppet.

För det är ju så att Pelle Gustafsson med ganska god framgång byggt på en solid stomme där i Dalen. En kontinuitet som på det här sättet får sig en ordentlig törn.

För i skrivande stund är det bara Elmgren och Josefsson ur den flyktade skaran som är klara för en återkomst i klubben kommande säsong.

Fanns spelarna på radarn hos andra klubbar redan innan så blev det knappast mindre av den varan efter att de lämnade HC Dalen i grevens tid.

Bara de senaste dagarna har Edwin Johansson gjort klart med Vimmerby och Victor Romfors skrivit på för en förlängning i Troja/Ljungby.

Jag snackade med både Joel Werner och Julius Selle Larsson under dagen och även om båda två på ett diplomatiskt sätt höll Dalen-dörren på glänt var det ändå väldigt tydligt att målet är att följa med KIK upp i Hockeyallsvenskan och att det om så inte skulle bli fallet blickas åt olika håll efter potentiella arbetsgivare.

Lägg till det att Kalle Hult gjort klart för en återkomst i Nybro istället för att gnugga vidare i Norrahammar.

Det är klart att HC Dalen, som den klubb med begränsade resurser man är i Hockeyettan, hade löpt en betydande risk att bli av med ett gäng spetsspelare ändå. Men jag tror inte att det hade blivit alls av samma omfattning om det inte hade paraderats ut ur klubben den där kvällen.

Det fanns så klart inte mycket Dalen och Gustafsson kunde göra när de hamnade i den situation de gjorde och gamarna började kretsa, men dörrar (och ögon) öppnades och bollar sattes i rullning.

Med andra ord kan det bli rätt så kännbart att släppa spelare vid deadline.

Oavsett om man har ett val eller inte.

* * *

Så presenterades tillslut det som alla redan visste när Nybro höll presskonferens under eftermiddagen.

Det blir Mikael Tisell som tar över som ny(gammal) tränare i Nybro Vikings.

Det borgar knappast för samma klang- och jubel-lir som laget stod för i vintras, men kan nog vara en vettig rekrytering när föreningen strävar mot att snäppa upp seriositeten och bli något att räkna med i toppstriden.

Intressant också naturligtvis att man lyckats locka tillbaka bulldozern Kalle Hult, som gjorde sin första hela vinter i Hockeyettan i klubben säsongen 15/16.

Hult är en mycket bättre spelare nu än han var då och kan bli viktig i Vikings strävan att bli ett topplag på riktigt.

Ännu viktigare ur den synvinkeln är dock kontraktet med keepern Robin Johansson.

Han var suverän senast han lirade i Hockeyettan. Då var han med och spelade upp Troja/Ljungby i allsvenskan och efter två säsonger där är han nu alltså tillbaka i söderserien.

Målvaktspositionen var Nybros största svaghet säsongen som gick. Att få in en så beprövad och skicklig sista utpost redan nu sänder en stark signal om att det inte bara är snack utan också en hel del verkstad kring Nybro Vikings inför fortsättningen.

* * *

Södertälje landade slutligen i att det blir Fredrik Bergvik som blir ny målvaktspartner till Alexander Sahlin.

De plockade alltså en av många duktiga målvakter från Hockeyettan som står och bankar på dörren till finrummet och att Bergvik har presterat gott nog för att vara värdig chansen råder det förstås inga tvivel kring. Han kommer säkerligen att hävda sig väl.

Men samtidigt är det intressant att se vilka som får chansen att kliva och inte.

Samtidigt som Bergvik lämnar Tranås för SSK har succémålvakter som Tomas Rydén (Vimmerby) och Daniel Marmenlind (Visby/Roma) nyligen gjort klart för en fortsättning i ettan för att hugget i allsvenskan inte var tillräckligt starkt.

Målvakter som AIK/Väsby-keepern Robin Wallin och Huddinge-väktarna Daniel Fahlström och Pontus Eltonius presterade samtliga på hög nivå inom krypavstånd från Södertälje den gångna säsongen och jagar allsvenska kontrakt.

Det som skiljer är att Bergvik stod i kvalserien och kanske en och annan personlig kontakt.

Men kvalseriescenen ska förstås inte underskattas.

När så många är så jämna gäller det att befinna sig i rätt klubb vid rätt tillfälle för att ordentligt hamna på radarn.

Fredrik Bergviks övergång till Södertälje sätter dock ordentlig piff på målvaktsmarknaden i Hockeyettan. För nu måste ju Tranås, som satsar på att ta sig raka vägen tillbaka till kvalserien nästa säsong, ut och värva en förstekeeper.

Det gör att det kan bli en hel del omflyttning kommande säsong.

Skulle de tre herrarna nämnda ovan misslyckas med att landa ett allsvenskt jobb skulle de förstås mycket väl kunna komma på tal som goda alternativ att bli Bergviks ersättare i Tranås och det finns förstås fler namn som kan bli väldigt aktuella.

En silly-historia att följa noggrant.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL