Sök
Uffe Bodin
BODIN: Släpp fångarne loss – det är vår!

Efter en bister vinter har de senaste veckorna gett oss en påminnelse om att sommaren är på väg. Det är inte bara väderleken som värmer lekamen. Hockeyn som spelas just nu är så galet underhållande att pulsen rusar upp på samma nivåer som under ett spinningpass.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vi upplever en helt vansinnigt galen inledning på Stanley Cup-slutspelet och får avnjuta fantastisk hockey från U18-VM i Örnsköldsvik/Umeå. Därutöver kan vi vara på väg att få en klassisk SM-final som har alla förutsättningar att gå till sju matcher.

Efter en säsong av förhållandevis konservativ ishockey i SHL har vi två SM-finalister som spelar utan vare sig bälte eller svångrem. De tre första finalerna mellan Frölunda och Djurgården har innehållit många fler individuella misstag än man är van att se i så här viktiga matcher.

Och det är just det som är så befriande – att ”fångarne” har släppts loss lagom till våren, precis som i den gamle Tage Danielsson-filmen från 1970-talet.

Det är inte misstag som i första han sker på grund av bristande skicklighet eller feghet. Tvärtom handlar det om två lag som har offensiva ambitioner och ofta begår misstagen just på grund av sin anfallsvilja.

Jag misstänker att varken Roger Rönnberg eller Robert Ohlsson är helt tillfreds med det. Men som neutral åskådare och någon som vurmar för anfallsglädje har det varit om en våt dröm att följa de här tre matcherna.

Inte minst i kväll. De inledande minuterna av den tredje finalmatchen förde tankarna till World Cup 2016. Minns ni hur Tre Kronor blev fullständigt uppätna av Team North America under starten av den sista gruppspelsmatchen? Ett Frölunda taggat till tänderna efter den bleka insatsen i Globen senast gav Djurgården samma behandling i Scandinavium. Effekten blev kortvarigare än då en tidig timeout lyckades väcka de yrvakna gästerna.

Efter att ha blivit utmanövrerade i fem mot fem-spelet i de två första matcherna lyckades Frölunda hitta ett sätt att inte bara matcha Djurgården, utan även överglänsa dem. Likväl var det precis som i den första matchen spelet i numerärt överläge som blev en avgörande faktor.

Frölundas individuella skicklighet lade grund två powerplay-mål i andra perioden och ytterligare ett i tredje. Därmed har de nu gjort sex (!) mål i den spelformen på tre finalmatcher. Om den här trenden fortsätter och Djurgården inte får ordning på sitt boxplay kan det mycket väl bli detaljen som avgör finalserien.

Men förhoppningsvis återstår det mycket hockey innan Le Mat-pokalen delas ut.
För just nu kan jag inte få nog av det som utspelas på isen.

*****

Inför säsongen satte jag frågetecken för Frölundas målvaktsduo, skrev något i stil med att det mycket väl kunde vara lagets akilleshäl. Men som det ser ut nu, efter Johan Mattssons skada i kväll, kan det faktum att Frölunda har två burväktare med rutin.

Johan Gustafssons grundserie lämnade kanske inte någon positiv eftersmak. Men han är en beprövad vinnare som genom karriären visat sig vara pålitlig i utsatta situationer. Det måste vara otroligt skönt för både ledning och utespelare att ha den rutinen att falla tillbaka på.

*****

Johan Mattssons 27:e födelsedag slutade alltså med en skada efter att Jakob Lilja skickat in Jacob Moverare i målvakten. Lagkompisarna gav honom den bästa upprättelsen genom att göra mål på det följande powerplayet – och genom att döda matchen med sin bästa period i finalserien.

*****

Vilken skillnad ett år kan göra.

I fjol nobbade samtliga 31 NHL-klubbar Samuel Fagemo i NHL-draften.

Den här sommaren skulle jag bli väldigt överraskad om han fortfarande finns tillgänglig när den andra rundan är överstökad. 19-åringen växte ut till en av grundseriens stora överraskningar och har fortsätt vara övertygande i slutspelet. Det finns mycket att gilla med hur han spelar hockey. Med 1+2 i kväll var han involverad i det mesta. Men framför allt gjorde ynglingen det matchvinnande 3–1-målet genom att skoningslöst utnyttja Alexander Urboms misstag.

*****

I samma stund som SM-guldet delats ut ska Stefan Liv Memorial Trophy delas ut till slutspelets mest värdefulla spelare. Det finns många bra kandidater i år, men för mig håller en spelare i Frölunda på att bygga ett allt starkare case för sig själv.

Det är backen Chay Genoway.

Den rutinerade kanadensaren har gått från klarhet till klarhet i slutspelet och märks varje gång han är på isen. Han är inte stor, men tvekar aldrig att kliva och ta för sig. Hans härliga spelsinne och vassa skott gör att han sticker ut ur mängden.

Vinner Frölunda guldet ligger han bra till att få min röst.

*****

Ska man hitta något positivt för Djurgårdens del är det att lagets toppkedja visade framfötterna igen. De låg bakom båda målen och skapade en del framåt. Nu var problemet att de över lag var rätt ensamma om att leverera. Och när lagets boxplay är så bräckligt som det är blir det inte lätt.

*****

Petteri Wirtanen var dagens stora olycksfågel för Djurgården.
De två första Frölundamålen styrdes in via finländaren.
Trist för Wirtanen som i övrigt har lyft sitt spel till nya höjder under finalserien.

CITAT

”Jag gillade det jag såg av det röda laget – det såg ut som vår Globenmatch.”
Djurgårdens tränare Robert Ohlsson lyfte på hatten åt Frölunda och slog huvudet på spiken. Det var ombytta roller i kväll.

”Jag tror att vi behövde den där knäppen på näsan i Globen.”
Roger Rönnberg var inte nöjd med de två första finalinsatserna, men när det väl drog ihop sig till kvällens nyckelmatch visade hans mannar karaktär.

”Det vill inte jag sitta här och lipa om.”
Roger Rönnberg tonade ned djurgårdsspelarnas kontakt med lagets målvakter. Något som bland annat ledde till skadan

”Han har varit hängig.”
Robert Ohlssons förklaring till varför Jacob Josefson fick mindre speltid i tredje perioden.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten