Sök
Renoveringen av Globen dröjer. …
SHL

Globenrenoveringen skjuts upp – sänkbara taket skrotas ”Inte driftsäkert”

Globenrenoveringen drar ut på tiden. Nu kommer beskedet att man skrotar planen på att installera ett sänkbart tak i arenan. Anledningen: lösningen är för driftosäker. Därför tvingas man i stället börja leta efter en helt ny lösning. Samtidigt vill den nya majoriteten i Stockholm inte ge några besked om den planerade renoveringen.
– Vi får be om att återkomma i början av nästa vecka, säger Edward Tovi, presskontakt för stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm, Joakim Larsson (M).

För en månad sedan kom beskedet att den planerade renoveringen av Globen skjuts upp ytterligare. Den utdragna processen gör att Djurgården och AIK får stanna kvar på Hovet i minst fem år till. Det beror delvis på att den lösning man haft för att göra Globen till arena som passar för ett mindre antal åskådare inte är genomförbar. Sedan projektet startade har man planerat för att ett sänkbart tak ska installeras – men den lösningen är nu skrotad.
– Det är inte den lösningen vi tror kommer genomföras. Den är inte tillräckligt driftsäker, säger Mats Viker, VD på SGA Fastigheter.
– För att kunna göra något med Globen måste vi veta att vi gör något bra, som är driftsäkert och som ger en härlig arenaupplevelse för 8000-10000 åskådare.

Men det sänkbara taket är väl den lösning ni jobbat efter länge?
– Vi har jobbat med den, ja. Men vi har också tittat om det finns någon annan lösning.

Vad är det för lösningar ni tittar på nu?
– Ja, det är det vi inte är framme med ännu.

NYA MAJORITETEN I STOCKHOLM KAN STJÄLPA RENOVERINGEN ”VI FÅR ÅTERKOMMA”

Det var den nuvarande oppositionen i Stockholm som tog fram planen för det nya Globenområdet, som innefattar rivningen av Hovet och renoveringen av Globen. Nu har makten skiftat i Stockholm, något som kan ställa till det för det planerade byggförfarandet. Den nya majoriteten vill inte uppge vilken status Globenrenoveringen har just nu.
– Vi får be om att återkomma i början av nästa vecka, säger Edward Tovi, presskontakt för stadsbyggnadsborgarrådet i Stockholm, Joakim Larsson (M).

Varför kan nu inte säga något om status just nu?
– Det behöver ta sin tid helt enkelt.

Vad är det som behöver tid?
– Vi återkommer i nästa vecka.

 Ska det tas något beslut under den här veckan då eller?
– Nej, det kommer det inte.

 Varför kan ni inte säga något nu i så fall?
– Vi behöver återkomma i början på nästa vecka.

Men det finns ingen förklaring till varför ni inte vill säga något nu?
– Vi återkommer som sagt nästa vecka.

KLUBBARNA FÅR VARA KVAR PÅ HOVET MINST FEM ÅR ”TROR DET KAN BLI MER ÄN SÅ”

Både Djurgården och AIK har länge planerat för att göra Globen till sin nya hemmaarena när Hovet rivs. Men gång på gång har projektet skjutits upp, vilket skapat ett ovisst vakuum för klubbarna.
– Vi har inte sett några konkreta lösningar på hur det ska se ut. Så vi har inget att ta ställning till ännu, säger Djurgårdens VD Jenny Silfverstrand.
– Det blir snabba omställningar. Vi har jobbat i tre år för att anpassa oss till en ny arena. Men nu vet vi att vi kommer vara minst fem år till på Hovet, och jag tror det kan bli mer än så. Nu blir fokus på att göra Hovet så bra som möjligt. Nu har man ju valt att inte lägga ner resurser på att modernisera Hovet, så det är jätteviktigt att alla parter är med och bidrar till att Hovet blir en lite mer modern arena.

Tror du att den planerade renoveringen skulle kunna stjälpas?
– Jag har uppfattat att det har varit en stor enighet mellan partierna i Stockholm. Så jag tror inte att det är någon oenighet kring att man måste göra Globen till en modern arena, den är ändå från 1989.

Vad händer om man skulle ändra beslutet om en renovering av Globen?
– Då har vi ett helt annat utgångsläge och måste börja diskutera vad man kan göra kring Hovet. Sen får man titta på andra alternativ.

Att bygga en ny arena på en annan plats, är det ett alternativ?
– Vi har inte jobbat alls med den frågan. Att bygga en evenemangsarena i Stockholm… Det är bara att titta på markpriser, så har vi en utmaning. Det senaste åren har vi jobbet med perspektivet att Globen blir vår nya hemmaarena, säger Jenny Silfverstrand.

Den här artikeln handlar om: