Sök
Djurgården vs Frölunda nu och Djurgården vs Frölunda då.
SHL

Västra Frölunda vs Djurgården – så slutade första matchen någonsin mellan lagen

Numera har vi vant oss vid att Frölunda och Djurgården gör upp mot varandra flera gånger per år i vår högsta serie. Men det finns som bekant en första gång för allt och nedan blickar Hockeysveriges Ronnie Rönnkvist tillbaka på det allra första mötet i högsta serien mellan lagen.

I kväll fortsätter dramat mellan Frölunda och Djurgården. Så här långt är det 1-1 i matcher i en matchserie där första lag upp till fyra vinster kan titulera sig svenska mästare.

VÄSTRA FRÖLUNDA NYKOMLINGAR 1959

För att hitta första mötet lagen emellan i högsta serien får vi resa tillbaka till säsongen 1959/60. Djurgården klev in i serien som svenska mästare och Västra Frölunda, som klubben hette då, var nykomlingar. Göteborgarna hade då heller aldrig spelat i högsta serien. Frölundas stora stjärna var kanadensaren Cliff Ryan medan Djurgården ställde mer eller mindre upp med ett landslag, Rolle Stoltz, Lasse Björn, Tommy Björkman, Ove Malmberg, Kurre Thulin, Sven Tumba, Stig Tvilling, Gösta ”Lill-Lulle” Johansson, Hans ”Tjalle” Mild, Calle Lilja… Som ni förstår borde det vara klasskillnad.

Sven Tumba, Bernt Lindwall och Bertil Norström i en situation från det första mötet mellan Frölunda och Djurgården i högsta serien. Arkivbild

Redan i första omgången ställdes Västra Frölunda och Djurgården mot varandra. Visst var det också stor skillnad mellan lagen. 5 612 åskådare hade kommit till Ullevi för att följa matchen. Första perioden var jämn och stockholmarna ledde bara 1-0, men sedan rann det iväg och när slutsignalen ljöd kunde domarparet, Gösta Blomgren och Hjalmar Lindstrand, konstatera att Djurgården vunnit med hela 7-0. Åke Rydberg och Sven Tumba gjorde två mål var. Calle Lilja, Kurre Thulin och ”Lill-Lulle” Johansson ett var.

”KUNDE HA BLIVIT DET DUBBLA”

I Strömbergs Ishockeybok från 1960 står det följande om matchen: ”Djurgården hade enklaste premiäruppgiften och 7-0 ger egentligen ingen riktig bild av matchförloppet. Det kunde ha blivit det dubbla om Tumba, Thulin, Rydberg och ”Lill-Lulle” varit riktigt målsugna”

En kampsituation mellan djurgårdarna Rolf Berggren och Lill-lulle Johansson samt frölundaiterna Stig Löfqvist och Torsten Basth. Arkivbild

Lagen möttes ytterligare en gång under säsongen. I 14:e och sista omgången av grundserien vann Djurgården med 14-2, men det är en helt annan historia.

Säsongen avslutades med att Djurgården vann SM-guld och Frölunda fick lämna högsta serien.

Djurgårdens lag säsongen 1959/60: Tommy Björkman, Yngve ”Rapparn” Johansson, Tommy Kvarneryd, Rplle Stoltz, Lasse Björn, Ove Malmberg, Eddie Wingren, Kurt Thulin, Sven Tumba, Åke Rydberg, Stig Tvilling, Gösta ”Lill-Lulle” Johansson, Hans ”Tjalle” Mild, Gösta ”Knivsta” Sandberg, Calle Lilja, Leif Skiöld, Rolf Berggren, Per Hörnberg och Ingvar Widgren.

Västra Frölundas lag: Stig Löfqvist, Berndt Lindwall, Torsten Basth, Rune Johansson, Bertil Nordström, Cliff Ryan, Jan Johansson, Stig Hylland, Bengt Andersson, Tommy Carlsson, Kjell Jönsson, Bert Söderlind, Lennart Käll, Sven Wahlberg, Alf Caesar, Bo Patriksson och Hans-Arvid Genberg.

Den här artikeln handlar om: