Sök
Nyheter
ENGLUND: Larry, en utdöende art

Han är en kultfigur inom svensk hockey. Nu går han in på säsong 27 i en och samma klubb. Larry Pilut – en utdöende art.

Han har varit poängkung i gamla division 2 som ligger i nivå med nuvarande Hockeyettan. Han har även varit poängkung i gamla division 1 såväl som i nya division 1 och även i Hockeyallsvenskan. Utöver det har han snart rivit av ett dussin säsonger som tränare efter den aktiva karriären lades ned efter 07/08.

Allt detta alltså i samma klubb; respekt!

Jag pratar förstås om Tingsrydslegendaren Larry Pilut som förmodligen seglat upp till tredje plats bland dem mest kända personerna man kan förknippa med Tingsryd. 

På första plats hittar vi ingen mindre än Börje, ja ni vet han som säljer fika för typ tre kronor. På andra plats hittar vi Oliver Ekman-Larsson och på tredje plats kommer alltså Lawrence Piluts pappa; Larry, in i bilden.

Säsongen 06/07 spelade jag i Gislaved som huserade i dåvarande division 1:s sydligaste serie, division 1F som den då hette. Den säsongen mötte vi ett gäng klubbar som idag kan förknippas med Hockeyallsvenskan; bland andra Pantern, Troja/Ljungby, Kristianstad och Tingsryd.

Där fick jag förmånen att möta Tingsrydsikonen Larry Pilut. För er som inte sett honom spela ska jag försöka ge en beskrivning av hur han var som hockeyspelare.

HAN LÅG ALLTID STEGET FÖRE

Han var en högerfattad liten lirare som idag är av utdöende art. Han kontrollerade tempot på ett mästerligt sätt, ofta genom att själv dra ner på farten samtidigt som han drog till sig uppmärksamhet för att sedan servera någon av sina lagkamrater ett öppet läge. Han tycktes aldrig hamna i tidsnöd oavsett hur hårt ansatt han var. Han var en spelare som alltid såg ut att ha mycket tid med pucken.

Hans låga tyngdpunkt, smartness samt att han alltid hade blicken uppe gjorde att han var mycket svår att komma åt. Då ska man komma ihåg att spelet var mycket tuffare och råare på den tiden.

Larry hade hunnit bli 38 år säsongen 06/07 och jag antar att snabbheten inte var vad den en gång varit. Trots det tycktes han alltid ligga steget före på något sätt ändå, kanske inte alltid genom sin skridskoåkning men däremot i huvudet.

SNACKA OM KLUBBHJÄRTA

Förutom att vara en bra framspelare var han även en vass målskytt, vilket gjorde att han blev oberäknelig och svårläst, framförallt i powerplay.

50-åringen är aktuell efter att ha skrivit ett nytt två-årsavtal som assisterande tränare för representationslaget samt sportchef för föreningens ungdoms- och juniorlag. När dessa två säsonger passerat har alltså Larry varit i Tingsryd under 28 säsonger.

Som sagt, om spelartyper av Larrys kaliber är en utdöende art så skulle man kunna påstå detsamma om tränaren Larry. 

Snacka om klubbhjärta!

Den här artikeln handlar om: