GENOMBROTT OCH REVANSCH. Samuel Fagemo fortsätter att gå från klarhet till klarhet i SM-slutspelet.
SHL

Från supporter till SM-finalhjälte: ”Det sjukaste jag varit med om”

ANNONS

För tre år sedan satt han på läktaren i Scandinavium och hejade fram Frölunda till det senaste SM-guldet. Nu är Samuel Fagemo i allra högsta grad själv involverad i en ny guldjakt. Med ett mål och två assist i finalmatch tre mot Djurgården var han en av göteborgarnas stora hjältar.
– Det är så jäkla coolt att få uppleva det här nu, säger Fagemo till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Samuel Fagemo tystnar, ler och skakar på huvudet,
Det är som om allt kommer över honom efter en drömsäsong där nästan allt gått rätt för den 19-årige forwarden från Hanhals.
– Det är inte så att man hinner stanna upp och tänka så mycket på det. Det är matcher, träningar och sedan tid till att ta hand om kroppen mellan allting, men njutit, det har jag allt, ler han efter Frölundas övertygande 5–2-seger i den tredje finalmatchen – en match där han själv svarat för ett mål och två assist samt utsetts till matchens lirare.

Att han står här nu och blir intervjuad efter att ha haft en tongivande roll i SM-final är onekligen ett ”nypa-sig-i-armen-ögonblick”. 2016 satt han på läktaren i Scandinavium och bet på naglarna när Frölunda utmanövrerade Skellefteå i SM-finalen och tog sitt senaste SM-guld.
– Jag spelade i U16 då och var här på varenda match. Det var helt smockat. Man fick nästan sitta på varandra. Då satt man och tänkte att man verkligen ville vara där på isen och spela…

Hade han kunnat föreställa sig att han bara tre år senare själv skulle vara en av frontfigurerna i en SM-final.
– Haha, knappast. Det är svårt att tänka så när man är 16 år, men det är så jäkla coolt att få uppleva det här nu.
– Det var så himla bra tryck nu, det sjukaste jag har varit med om helt enkelt. Jag hade faktiskt lite huvudvärk efter matchen av alla ljud.


Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

HADE CHANSEN ATT DRA – VALDE ATT STANNA

Den ungdomliga entusiasmen går inte att ta miste. Men Samuel Fagemo står ändå uppenbart lugn mitt i rampljuset. Han har upplevt den andra sidan av myntet. Dagar när hockeyn inte har varit lika inspirerande som den är under en brinnande het SM-finalserie.

Som under fjolåret, till exempel. Efter en säsong kantad av skador och ett spel som inte riktigt ville lossna fullt ut fick självförtroendet sig en törn när han lämnades orörd vid draften i Dallas. Samtliga 31 NHL-klubbar nobbade i rightarforwarden i draftens sju rundor.

Fagemo har tidigare beskrivit det som en enorm besvikelse, men samtidigt poängterat att han använde det som tändvätska i stället för att låta sig nedslås. Han hade dessutom chansen att lämna Frölunda, Göteborg och Sverige för att spela sin ishockey i den kanadensiska juniorligan QMJHL, där storklubben Halifax Mooseheads plockade upp hans rättigheter förra sommaren.

Det hade varit enkelt att sticka, få en större roll i Kanada och chansen att visa upp sig för ännu fler NHL-scouter. Men Samuel Fagemo ville inte ge upp drömmen på att spela i Frölunda. I sitt eget medvetande visste han att han var tillräckligt bra för att spela i SHL. Han behövde bara chansen att visa det.
– Allt jag ville ha var en chans. Jag visste att fick jag bara den chansen, då skulle jag ha goda möjligheter att etablera mig häruppe, säger han.

MATCHAS I TOPPLINA

Sagt och gjort.

Samuel Fagemo inledde säsongen med att vräka in tio mål på åtta J20-matcher. Efter det kunde inte Frölundas lagledning blunda för hans framfart. Han fick den där SHL-chansen han suktat efter – och tog den mycket riktigt

Högerforwarden avslutade grundserien med 14 mål och 25 poäng, näst flest mål och poäng av alla juniorer i SHL efter Djurgårdens Emil Bemström.

Och det har fortsatt på samma väg i slutspelet. Efter gårdagens fina utdelning, där han påpassligt skickade in Frölundas matchvinnande 3–1-mål i den andra perioden, har han åtta poäng (4+4) på 13 matcher och matchas i en topp sex-roll tillsammans med stjärnorna Simon Hjalmarsson och Ryan Lasch.
– Det betyder jättemycket. Det är två av ligans bästa spelare och det är så jäkla kul att spela med dem. Man får många bra passningar och många goda råd. Det är egentligen bara för mig att hitta rätt ytor på isen så får jag bra chanser att nypa dit den.


Foto:Bildbyrån/Petter Arvidson

”TAPPADE HAKAN NÄR JAG FICK PUCKEN”

Samuel Fagemo är i första hand känd som en skytt av rang, men i går visade han upp fint spelsinne via sina två powerplay-assist också. Inte minst förarbetet till Laschs 5–2 i den tredje perioden fick en del ögonbryn att höjas i Scandinavium. Där skottpassade Fagemo till Lasch som bara hade att styra in pucken i öppet mål.

Det överraskade till och med målskytten.
– Inget emot honom, men han är en sådan renodlad skytt och älskar att göra mål att jag tappade hakan när jag fick pucken på klubban, skrattade Lasch efteråt och berömde Fagemo för hans konstanta framsteg.
– Han har bara fått mer och mer självförtroende ju längre slutspelet har gått. Det var viktigt att han gjorde en så pass bra match och fick ännu mer bekräftelse. Han flyger högt just nu och det är grymt.

Kanske flyger Fagemo och Frölunda hela vägen till ett guldfirande på Götaplatsen. Efter två ganska bleka matcher fann man tillbaka till sin tidigare slutspelsidentitet i match tre. Det bådar gott för fortsättningen av serien.
– Kan vi bara hitta ett sätt att vinna i Stockholm också har vi en bra chans. Men jag tänker inte titta längre fram än till på lördag. Det är matchen på Hovet som gäller först och främst, säger Samuel Fagemo.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch