Sök
VÄNDNINGEN. Axel Jonsson Fjällby tilldömdes straff – som Mattias Guter förvaltade.
SHL

Frustrerat Frölunda straffades: ”I min bok är det ingen straff”

Först en straff som Frölunda hävdar var feldömd och sedan en puck som kröp över mållinjen med minsta tänkbara marginal. Mattias Guters straffmål blev början på den vändning som gör att Djurgården har kvitterat finalserien till 2–2 i matcher.
– Jag var inte alls säker på att pucken var inne, säger Guter om sitt mål till hockeysverige.se efter 3–2-segern.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var en omtalad situation som kom att sätta prägel på matchen. Frölunda hade kontrollerat den fjärde finalmatchen mot Djurgården med eftertryck innan hemmalaget tilldömdes en kontroversiell straff på Hovet.

Axel Jonsson Fjällby såg ut att vara på väg loss från sin bevakning på offensiv blålinje när Viktor Ekbom fick stopp på honom. Till Frölundas förvåning signalerades det för straff.
– I min bok är det ingen straff, säger Ekbom.
– Domaren dömer bara på vad han tror bara för att det är Fjällby som är snabb och ska komma förbi. Men i min bok har han inte kontroll på pucken och vet inte vad som ska hända. Jag tycker att det är utvisning, men inte straff. Vi är ju tre stycken som är jämsides när han faller.

Mattias Guter fick förtroendet att slå straffen. Det såg ut som målvakten Johan Gustafsson hade räddat pucken när den plötsligt slank in via hans ena benskydd.
– Jag var inte alls säker på att pucken var inne. Jag hann inte tänka så mycket utan kom vid kurvan vid deras klack och hör att det börjar spraka därifrån. Sedan tittar jag tillbaka och ser att domaren gör målgesten. Då exploderar det, säger Guter till hockeysverige.se med ett brett leende.
– Det var en härlig känsla. Innan målet tycker jag inte att vi spelar bra samtidigt som de gör det bra. Efter det får vi energi.

”EN JÄKLA TUR MED STUDSARNA”

Målet betydde 1–2 och blev mycket riktigt starten på Djurgårdens vändning.
– ”JG” väldigt nära att rädda straffen och sedan får de ett skott som går på en skridsko, ett skott som skulle gått utanför men som styrs in. De får en jäkla tur med studsarna under några minuter och det vänder matchen tyvärr, suckar Viktor Ekbom.

2–2-målet, som Jacob Josefson styrde in, kom knappt två minuter efter Guters straffmål. Det gav Djurgården oavgjort inför tredje perioden, en period där Niclas Bergfors blev matchvinnare för hemmalaget.
– Vi kommer ut och forcerar bra och skönt för ”Josef” (Josefson) och ”Berget” (Bergfors) att få göra första baljan. Det är viktigt för oss att de kliver fram när det behövdes som mest, säger Guter.

Många i Frölunda var märkbart irriterade över hur matchen slank dem ur fingrarna. Det fanns dock positiva saker att ta fasta på, något som Viktor Ekbom konstaterade efteråt.
– Vi ska ta med energin som vi känner just nu till på tisdag. Vi gör en bra match, är det bättre laget men som vi var inne på har de några turliga studsar som vänder matchen, säger han.

Finallagen får nu två dagar ledigt innan det är match i Scandinavium igen.

Den här artikeln handlar om: