Sök
CELEBERT BESÖK. Stefan Löfven var med och firade Småkronornas säkrade finalplats.
U18-VM

Småkronorna firade finalplatsen – med statsministern: ”Sjukt mäktigt”

Småkronorna säkrade finalplatsen genom att besegra Kanada med 4–3 inför 3 519 åskådare i Fjällräven Center. I publiken satt också Sveriges statsminister Stefan Löfven som efter avancemanget var inne och firade med laget.
– Han tackade för underhållningen och önskade oss lycka till inför imorgon. Det är riktigt kul att ha han på besök, säger matchvinnaren Albin Grewe till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: I Grewens tid – han skickade Sverige till final

Med bara två och en halv minut kvar av den tredje perioden kunde Albin Grewe avgöra semifinaldramat mot Kanada. Målet betydde 4–3 och blev matchens sista.

Efter matchen firades det, av förklarliga skäl, högljutt i det svenska omklädningsrummet. Bland de som firade semifinalsegern syntes Sveriges statsminister Stefan Löfven till. Löfven, som är bördig från Ångermanland, passade på att besöka Småkronornas omklädningsrum efter segern.
– Han var inne och hyllade oss, så det var mäktigt. Han tackade för underhållningen och önskade oss lycka till inför imorgon. Det är riktigt kul att ha han på besök, säger matchvinnaren Albin Grewe till hockeysverige.se.

STÄMDE UPP I SÅNG

Även tvåmålsskytten Alexander Holtz uppskattade det celebra besöket.
– Han frågade om vi hade lite kvar att ge, och det är klart att vi har det. Det är sjukt mäktigt att han är här och stöttar oss. En ära, kan man väl säga, menar Holtz.

Enligt förbundskaptenen Magnus Hävelid stämde Löfven även upp i sång efter matchen.
– Ja, han var med och körde segersången, säger Hävelid med ett skratt.
– Han är ju från trakten också, så det är extra kul att ha honom på plats här.

”SKA TA DEN CHANSEN SOM VI GETT OSS SJÄLVA”

Matchen stod länge och vägde och lagen bytte ledningar med varandra. Hävelid menar att segern var extra skön eftersom att det var mot just Kanada.
– Ja, det blir llite så. Inför sista perioden sade jag det till grabbarna: ”Den här matchen ska vi vinna till vilket pris som helst”, och det gjorde vi. Sen var det riktigt skönt att få revansch på dem från finalförlusten i Ivan Hlinka-turneringen inför våra hemmafans. Det är grymt starkt av grabbarna, säger Hävelid.

LÄS ÄVEN: Djurgårdstalangerna sköt Småkronorna till final: ”Bara en enorm glädje”

Nu väntar Ryssland, som skrällartat straffbesegrade storfavoriten USA i semifinalen, i morgondagens final. Småkronorna ställdes mot Ryssland i gruppspelets sista match och vann med 3–0 den gången.
– De gör en grym match mot USA idag så det är ett riktigt bra lag vi kommer att möta. Vi gjorde en bra match mot dem i gruppspelet, men det är bara att sudda bort allt som varit. Det viktigaste för oss blir nu att få ordentligt med återhämtingen och fylla på depåerna. Vi kommer antagligen få behöva betala ett ännu högre pris imorgon, men det är det sista vi gör för säsongen. Vi ska ta den chansen som vi gett oss själva här.

Den här artikeln handlar om: