Sök
ÅTERUPPSTÅNDEN. Den värsta säsongen i karriären kan avslutas på bästa sätt för Mattias Guter.
SHL

”Vi har fått tillbaka vårt liv”

Hösten var tuff och vintern en mardröm på och utanför isen. Men efter ha gått igenom sin tuffaste tid som människa tillsammans med sin familj befinner sig Mattias Guter plötsligt mitt i en SM-final.
– Livet är väl inte rättvist, men efter ett visst antal motgångar vill man ha med sig någonting, säger djurgårdsforwarden till hockeysverige.se efter att ha blivit målskytt i den fjärde SM-finalen.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den hjärtformade rörelsen riktad mot djurgårdsklacken var lika spontan som vältajmad.

Mattias Guter hade just, med minsta möjliga marginal, blåst liv i en finalmatch som såg ut att vara körd. Hans straffmål på Johan Gustafsson betydde reducering till 1–2 i en match där Djurgården under en och en halv period knappt hade skapat en målchans mot Frölunda. Men målet blev gnistan som gjorde att stockholmarna på något osannolikt vis lyckades vända underläge till seger. Det innebär att Djurgården beger sig till Göteborg med 2–2 i matcher i stället för underläge 1–3 inför match fem på valborgsmässoafton.

https://twitter.com/cmoresport/status/1122149576465625088

Hjärtat till fansen var ett tack för deras engagemang och stöd genom slutspelet.
– Det är Sveriges överlägset bästa fans och det har varit grymt tryck både i Globen och här (på Hovet). De är helt otroliga, säger Guter när han pustar ut efter 3–2-segern.

TUNG TID I LULEÅ

För Mattias Guter stannar inte tacksamheten gentemot djurgårdsfamiljen där. När 30-åringen i februari värvades tillbaka till klubben, där han spelade både som junior och mellan 2013 och 2015, var det en hemkomst som betydde väldigt mycket för honom personligen och hans familj.

Efter misslyckade stopp i Timrå och Luleå hade livet på och utanför isen förvandlats till en mardröm. När hockeysverige.se intervjuade Guter i slutet av februari talade han ut om ”en jobbig tid med dåligt samvete”. Alla hans klubbyten – från Karlskrona till Timrå och från Timrå till Luleå – fick konsekvenser för hustrun Anna och deras två små barn.
– Det var ganska tufft privat på slutet uppe i Luleå. Dels var barnen inte på förskola och dels råkade min fru råkade ut för diskbråck och när man är så långt hemifrån har man inte så mycket hjälp, berättade han då.

Själv drabbades av Mattias Guter av en hjärnskakning mitt i allting. Den förvärrade ett redan kritiskt läge för honom själv och familjen.
– Jag fick ett sådant bakslag att jag blev låg på energi och saknade ork, jag hade inget driv. Det var nästan så att jag var på väg att bli så där deppig som vissa blir efter hjärnskakningar, berättade han.


Tre klubbar – Mattias Guter har hunnit representera tre olika SHL-klubbar under 2018/19.
Foton: Bildbyrån

”OTROLIGT DÅLIGT SAMVETE”

Den 6 februari kom beskedet som innebar en vändpunkt för honom själv och hela familjen Guter. Djurgården hade värvat hem stockholmaren från Luleå och samtidigt skrivit ett tvåårskontrakt med honom.

Snart tre månader senare står han på Hovet som målskytt i en SM-final efter att ha upplevt karriärens värsta år.
– Det har varit en säsong likt en berg- och dalbana där det mest har varit ner. Det var jobbigt både för Mattias som hockeyspelare men även vid sidan om, säger Guter.
– Men sedan jag kom tillbaka hit i februari har det vänt. Jag försökte släppa allting och bara ha kul. Det tycker jag att jag har gjort.

Det har hjälpt honom att återfinna glädjen.
– Ja, både på isen, för den fanns inte, och utanför. Min fru och våra två barn flyttade med mig över allt och det har inte varit jätteenkelt och alla har inte mått så bra vid sidan om. Man är inte mer än en människa och i och med att det är mitt ansvar och mitt jobb får man otroligt dåligt samvete när det inte riktigt fungerar.
– Det har varit jobbigt, men nu har vi fått tillbaka vårt liv, både jag och Anna. Äldsta dottern går på förskola och vi har flyttat in i vårt hus och så. Det känns väldigt bra.

Någonstans ser han det som en slags retroaktiv betalning för att ha härdat ut när det var som allra värst i vintras.
– Livet är väl inte rättvist, men efter ett visst antal motgångar vill man ha med sig någonting och det känns det som vi har fått nu när livet känns bra både på och utanför isen.

”SÄTTER INTE SAMMA PRESS PÅ MIG SJÄLV”

Hockeymässigt har det också gått bättre och bättre. Mattias Guter har förvisso inte fått en speciellt framträdande roll i Djurgården, utan mest huserat i lagets fjärdekedja med Petteri Wirtanen och Dennis Svensson. Det ser han dock som något positivt. Att starta om från scratch har gett honom chansen att bygga upp självförtroendet. I slutspelet har det dessutom blivit sju poäng (4+3) på 17 matcher, vilket får ses som klart godkänt för en spelare som har begränsat med speltid.
– Jag ska vara ärlig och säga att jag inte sätter samma press på mig själv som jag har gjort tidigare i min karriär. Jag försöker bara ha kul och göra allt för laget, säger han.
– Om jag ska vara ärlig skiter jag i om jag producerar eller inte. Jag vill bara göra allt för det här laget. Jag spelar där tränaren sätter mig och gör det de vill och jag tycker att hela vår kedja gör det jättebra.

Efter lördagens batalj på Hovet har finallagen två dagars ledigt inför match fem i Scandinavium på tisdag. Det ger Mattias Guter och lagkamraterna en chans att ladda om batterierna inför vad som ser ut att bli en dramatisk avslutning på SHL-säsongen 2018/19.
– Välbehövligt. Det ska bli skönt, kul att ha en ledig dag, umgås med familjen och ge sig ut och leka.

Det verkar som hela livet leker för Mattias Guter igen.

Den här artikeln handlar om: