Sök
GULDJUBEL
U18-VM

SVERIGE ÄR VÄRLDSMÄSTARE

SVERIGE ÄR VÄRLDSMÄSTARE! Lucas Raymond avgjorde VM-finalen med ett hattrick. Bland annat sköt han avgörandet – i förlängningen. Efter fem silver kom det första guldet för U18-landslaget.

USA var storfavorit inför turneringen men de åkte ut igår mot Ryssland. Därför kändes den tidigare så hopplösa guldchansen helt plötsligt möjlig för svensk del. Och det började onekligen bra i jakten på det första guldet.

I den första perioden slog Lucas Raymond till med turneringens mål. Han lurade brallorna av en rysk försvarare och pricksköt sedan in 1-0 för Småkronorna. Och det var bara början.
– Jag försökte ta mig runt backen och få den mot mål och den gick in. Det var riktigt skönt, säger Lucas Raymond till SVT.

JÄTTETALANGEN VAKNADE

Sen kom också 2-0 från Simon Holmström och allt såg så bra ut för Sverige, som jagade sitt första guld någonsin i U18-VM. Då vände helt plötsligt allt. Storlöftet Vasilij Podkolzin, som rankas som trea inför sommarens draft, gjorde sitt första mål för turneringen och reducerade till 2-1 i mittperioden. I den tredje kom sedan 2-2 blixtsnabbt och sen också 3-2. Då såg det mörkt ut för Sverige.

Men repliken kom direkt. Lucas Raymond, som bara hade gjort ett mål i VM inför matchen, slog till för andra gången i finalen och satte 3-3-målet som tog matchen till förlängning. Men det kunde ha avgjorts redan innan förlängningen. Podkolzin hade nämligen en puck som mycket väl kan ha varit inne, men det gick helt enkelt inte att se pucken på kameran och därför kunde domarna inte döma mål. Det blev en övertidsperiod i stället.

Och i förlängningen, där förstår ni vad som hände. LUCAS RAYMOND pricksköt in det avgörande målet och skrev då svensk hockeyhistoria. Han blir evigt ihågkommen som spelaren som sköt Småkronorna till sitt första VM-guld.

FEM SILVER

Guldet kom dessutom på hemmaplan, i Örnsköldsvik, inför drygt 6000 åskådare. En stor dag för svensk juniorhockey, som ju bara har två guld (1981 och 2012) på J20-nivå men bara hade fem silver och fyra brons i J18-VM.

Nu kan Sverige räkna in ett första guld även där. Det behövdes 21 försök. Sen kom guldjublet. Magnus Hävelid blev den historiska förbundskaptenen för Småkronorna.

Statsminister Stefan Löven delade ut guldmedaljerna till de svenska guldhjältarna. Lagkaptenen Tobias Björnfot fick höja pokalen först av de svenska spelarna.

SVERIGES GULDTRUPP:

MÅLVAKTER
1. Hugo Alnefelt, HV71
30. Jesper Wallstedt, Luleå 

BACKAR
2. Albert Lyckåsen, Linköping
3. Albert Johansson, Färjestad
4. Philip Broberg, AIK
5. Alex Brännstam, Djurgården
6. Victor Söderström, Brynäs
7. Tobias Björnfot, Djurgården
9. Ludvig Hedström, Djurgården

FORWARDS
12. Arvid Costmar, Linköping
15. Isac Andersson, Frölunda
17. Oscar Lawner, Färjestad
18. Oscar Bjerselius, Djurgården
20. Karl Henriksson, Frölunda
22. Max Wahlgren, Modo
23. Rasmus Järvelin, Växjö
24. Albin Grewe, Djurgården
25. Simon Holmström, HV71
26. Lucas Raymond, Frölunda
27. Alexander Holtz, Djurgården
28. Albin Sundsvik, Skellefteå
29. Zion Nybeck, HV71

Den här artikeln handlar om: