Sök
Nyheter
TILLBAKABLICK: På jakt efter första guldet – Småkronorna har badat i silver

I kväll kan Sveriges U18-landslag i hockey skriva historia och vinna VM-guld för första gången. Tidigare har det blivit fem silver och fyra brons. Hockeysverige.se blickar tillbaka på de fem silverlagen.

Sedan U18-VM startade för 20 år sedan har Sverige varit i fyra finaler och förlorat alla. De tog dessutom silver i debutturneringen 1999 men då spelades det ett gruppspel som avgjorde kampen om medaljerna. Då vann Finland. Det har de sedan gjort ytterligare tre gånger. Senast i fjol, då Sverige tog brons.

SILVER 2016

Finlands förmodligen bästa lag i historien kom till spel 2016, då Sverige också skickade sitt förmodligen starkaste lag till ett U18-VM någonsin. De båda lagen möttes följaktligen i final men det blev ingen rolig svensk historia.

Finland, med stjärnor som Miro Heiskanen, Juuso Välimäki, Kristian Vesalainen, Eeli Tolvanen och Jesse Puljujärvi i laget, vann enkelt med 6-1. Småkronorna fick för femte gången åka hem med ett silver. För fjärde gången på sju år hade de dessutom förlorat en final. Det var senast Sverige var i final.

U18-landslaget var som sagt urstarkt och innehöll stjärnor i massor. På målvaktssidan fanns Filip Gustavsson och Filip Larsson, på backsidan Erik Brännström, Timothy Liljegren och Luleåsuccén Jesper Sellgren. Framåt ställde Sverige upp med en på pappret enorm forwardssida. Eller vad sägs om Alexander Nylander, Elias Pettersson, Lias Andersson, Jesper Boqvist, Jesper Bratt, Axel Jonsson-Fjällby, Marcus Davidsson, Isac Lundeström, för att nämna några.

Alexander Nylander ledde, som så ofta på juniornivå, Sveriges offensiv och vann den interna poängligan. Men något guld blev det alltså inte den här gången. Heller. Det var också det här gänget som mötte Kanada i final i J20-VM förra året och förlorade efter ett sent insläppt mål. Det var ju finalförlusten 2016, tillsammans med den i J20-VM, som föranledde Lias Anderssons medaljkastning upp på läktaren.
– Jag har ju en likadan hemma, sade vinnarskallen.

SILVER 2012

Välkomna in i Sverige mot USA-eran. 2012 spelades nämligen den tredje finalen i rad mellan lagen. USA vann, som ni förstår. De hade en backsida där alla utom en idag är ordinarie, eller rentav stjärnor, i NHL. Framåt ledde Nic Kerdiles styrkorna, men det största namnet idag är nog Ryan Hartman.

Sverige då? Ja, det här var ju ett lag med många tunga juniornamn (som sen kom att förlora JVM-finalen på hemmaplan 2014). Vi hittade Oscar Dansk i kassen, Hampus Lindholm och Christian Djoos på backplats och framåt var det den stora juniorstjärnan Sebastian Collberg som vann poängligan. Utöver honom hittade vi hyfsade spelare som Alexander Wennberg, Filip Forsberg, Elias LindholmAndré Burakovsky och Jacob de la Rose. Även Gustav Possler hade en framskjuten roll och slutade trea i poängligan med sina åtta poäng.

Som head coach hade Sverige också ett hyfsat meriterat namn: Rikard Grönborg.

SILVER 2011

Tampa Bays J.T. Miller var USA:s stora namn vid den här tiden. Han gjorde tolv poäng för världsmästarna. Rikard Grönborgs Sverige lastade på med stjärnspelare som Jonas Brodin, Oscar Klefbom, Mikael WikstrandWIlliam Karlsson, Viktor Arvidsson, Filip Forsberg och Mika ZIbanejad – men det räckte inte till guld den här gången heller.

Det finns dock två roliga stories från det här laget, att kolla tillbaka på i efterhand. Exempelvis fanns SHL:s stora målvaktsstjärna Joel Lassinantti i laget – men det var Niklas Lundström som stod alla matcher.

Och nu kanske undrar vem av Sveriges alla forwardsstjärnor som vann poängligan? Det var…Gustav Björklund. Vem? Säger ni då. Jo, Gustav Björklund som idag spelar för Segeltorp i Hockeyettan. Han gjorde 5+3 på sex matcher och vann poängligan före Filip Forsberg och Mika Zibanejad.

Gustav Björklund-jubel. Foto: Bildbyrån

SILVER 2010

Det här var Sveriges första U18-VM-final någonsin. Stephan ”Lillis” Lundh var head coach och hade Robert Ohlsson vid sin sida. Det här var alltså 1992-generationen, som på pappret ansågs relativt svag, men som ju vann hela J20-VM två år senare och tog Sveriges första juniorguld på 31 år.

Johan Gustafsson vaktade Sveriges mål men det var framför allt via en ruskigt stark backsida Sverige gick till final. Den bestod i princip enbart av spelare som idag är bra NHL-spelare eller toppspelare i SHL. Patrik Nemeth, Adam Larsson, Jonas Brodin, Fredrik Claesson, Petter Granberg, och Johan Alm är inga dåliga namn. Men det var faktiskt Victor Berglind som var den mest framstående backen offensivt. Han gjorde sju poäng på sex matcher. Näst bäst var Adam Larsson på tre.

På tal om Larsson så var det hans namne Johan Larsson som var turneringens kung. Eller vad sägs om 14 poäng på sju matcher? Bara William Nylanders 16 poäng från 2014 är bättre i den svenska historien.

Victor Rask, Erik Thorell och Max Friberg var några av de övriga svenska stjärnorna i ett lag som verkligen var just ett lag. Men det blev alltså förlust i finalen mot USA, precis som det skulle bli 2011 och 2012. Ett amerikanskt lag där Adam Clendenning, Nick Shore och Rocco Grimaldi ledde offensiven med tio poäng vardera.

Kollar vi på det laget idag är de flesta NHL-spelare, men ingen har egentligen fått någon stjärnstatus utöver backen Justin Faulk. Brandon Saad är det största offensiva namnet idag.

SILVER 1999

Finland vann alltså den första turneringen som spelades 1999 och Sveriges silverfest inleddes. Turneringen spelades i Tyskland och Sverige skickade ett lag som idag får ses som extremt anonymt.

Niklas Kronwall (jo, han har varit ung en gång i tiden) är egentligen det enda namnet som sticker ut om vi ser till idag. Målet vaktades av Kjell Bennemark och offensiven leddes av Tim Ericsson, Mattias Wennerberg och Mikael Berg. Den sistnämnde vann poängligan på tio poäng och han nådde i Sverige inte högre än allsvensk nivå utan gjorde i stället karriär i Norge och division 1, främst.  Berg lade av 2011 efter fem år i IK Pantern.

Nu skriver vi 2019 och Sverige har plockat nio medaljer men inget guld på U18-nivå. Nu ska Alexander Holtz, Lucas Raymond, Karl Henriksson, Philip Broberg, Tobias Björnfot, Hugo Alnefelt och de övriga skriva historia och plocka hem Småkronornas första VM-guld.

Det är dags nu.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten