Sök
SHL
SKOGLUND: 14 SHL-spelare som fortfarande saknar kontrakt nästa säsong

Vi är inne i årets kanske mest hektiska period när det kommer till spelarvärvningar. Nedan skriver jag om 14 spelare vars framtid, i alla fall utåt sett, står skriven i stjärnorna.

Jag ägnade förmiddagen åt att ögna igenom de spelare som under säsongen tillhörde en SHL-klubb, men som i skrivande stund saknar kontrakt för nästa. Jag plockade ut 14 av dessa här nedan och valde att fokusera på de svenska spelarna. En del är väl mer eller mindre klara för framtida uppdrag, men andra känns mer ovisst var de hamnar.

Linus Fröberg (fw)

Har under sina fyra säsonger i Växjö utvecklats till en landslagsspelare och den nyttige centern har de två senaste säsongerna gjort 26 respektive 28 poäng. I början av april stod det klart att han lämnar Växjö.

Ännu så länge är det oklart var 25-åringens karriär går vidare, men enligt nwt.se finns värmlänningen både på Färjestads och Brynäs radar.

Robin Figren (fw)

Gjorde en av sina bättre SHL-säsonger under karriären och skrapade ihop 15+15. Detta efter ett tungt första år i HV71. Figren borde vara högvilt på marknaden, men ännu så länge har det varit tyst i ryktesväg kring honom. Frågan är om han ens själv vet var han kommer spela nästa säsong.
— Jag känner att jag vill nollställa nu och till en början träna själv. Så får det komma någon slags känsla sedan, berättade han i en intervju med hockeysverige.se för några veckor sedan.

31-åringen skulle mycket väl kunna hamna utomlands i typ Schweiz. Men jag skulle inte heller bli chockad om han landar hos någon av SM-finalklubbarna Frölunda eller Djurgården. Han har representerat båda två och verkar ha trivts särdeles bra i Göteborg, samtidigt är Stockholm hemstaden.

Kristofer Berglund (b)

I mitt tycke är Berglund en av seriens mest underskattade backar. Han bidrar kanske inte så mycket offensivt, men är allt som oftast rejäl i defensiven och skapar trygghet i försvarsleden. Dessutom har han rutin i massor efter elva SHL-säsonger och två SM-guld.

Lämnade HV71 efter fem säsonger sedan parterna inte kommit överens om ett nytt kontrakt.
— Det är första gången som vi inte haft något klart, det blir något nytt för oss, berättade han för hockeysverige.se när det stod klart att han inte skulle bli kvar i HV.

Den här känns lite lurig. Kan det bli utlandet? Kan det till och med bli spel med moderklubben Björklöven i Hockeyallsvenskan? Kvalitetsmässigt håller han så klart definitivt för SHL och det är också där jag tror vi hittar honom till slut. Frågan är bara för vilken klubb.

Dick Axelsson (fw)

Spelar just nu SM-final med sitt Djurgården och det är väl främst där hans fokus ligger just nu. Men sen då? Känslan är någonstans att Dick stannar i Djurgården, men han har överraskat förr och jag skulle inte trilla av stolen av förvåning om han överraskar igen.

Men, stalltipset är nog ändå att han blir kvar i Djurgården. Eller?

Rickard Palmberg (fw)

Smaskade dit 31 poäng under sin debutsäsong i SHL. 16 av dessa kom i powerplay och det innebär att han var inblandad i mer än hälften av Timrås mål i spelformen. De gjorde totalt 28 mål i PP under SHL-säsongen.

Palmberg har tagit den långa vägen till högsta serien och debuterade som 29-åring. När nu Timrå fick respass ur ligan, samtidigt som Palmberg visat att han håller på nivån, så borde han ha 14 dreglande SHL-sportchefer efter sig. Men det har varit märkligt tyst kring hans framtid.

Anton Wedin (fw)

Enligt Mr.Madhawk så blir det inget SHL-spel för genombrottsmannen i höst. Han ska enligt uppgift uppvaktas av NHL-klubbar.

Det finns såklart ingen anledning att ifrågasätta det. Men tills inget annat kommunicerats ut så borde Wedin, som gjorde 27 poäng under säsongen, vara en prioritet för varje SHL-sportchef.

Anton Hedman (fw)

Den fula ankungen som blev en svan. Ja, men ungefär så känns Anton Hedmans förvandling de senaste åren. Från en ifrågasatt tacklingsmaskin till en stabil poängplockare som gör nytta över hela banan.

Enligt Mr.Madhawk så ska Hedman vara klar för Djurgården. Det ska bli oerhört intressant att se vad han kan uträtta där om så är fallet.

Ludvig Rensfeldt (fw)

27-åringen är en användbar anfallare som dessutom börjar bli rutinerad på SHL-nivå. Moderklubben är Brynäs, men där blev det bara 16 framträdanden i representations-laget innan han efter en sväng i Nordamerika via Malmö och Rögle jobbade sig tillbaka till SHL.

Tre SHL-säsonger blev det med Rögle innan han spenderade den nyss avslutade säsongen med Timrå. Är en pålitlig poängplockare som är god för 20-25 poäng. Han borde ha intresse på sig.

Jonas Ahnelöv (b)

Tvingades överraskande lämna Rögle. Men han lär inte sakna anbud. Enligt Hockeynews ska Leksand vara och rycka i försvarsklippan, men det lär nog vara fler om budet om hans signatur.

31-åringen har stor erfarenhet från SHL, KHL, landslaget och mästerskap. En drömvärvning för de flesta lagen.

Alen Bibic (b)

Försvarsbjässen lämnade Rögle efter slutspelsuttåget mot HV71. Sedan dess har det varit väldigt tyst kring var han kan tänkas hamna.

Skulle det inte vara väldigt kittlande med en återkomst till moderklubben Leksand? I Bibic skulle de få en stabil försvarsgeneral som inte släpper en jäkel över bron. Nog så viktigt att ha  en sådan som nykomling. Frågan är bara vad 27-åringen själv är sugen på. Spel i Europa skulle nog kunna locka också.

Oskar Steen (fw)

21-åringen stod för det totala genombrottet säsongen som var och dunkade dit 37 poäng. Kontraktet med Färjestad går ut och det har varit mystiskt tyst om hans framtid. Draftad av Boston, men osajnad. Men det är väl högst troligt i Nordamerika han hamnar. Det, eller en förlängning med Färjestad.

Daniel Brodin (fw)

Enligt schweizisk media så ska den här killen vara på väg till Gottéron nästa säsong. Har kämpat sig tillbaka fint efter sin skada ifjol och slog till med personbästa 35 poäng i grundserien. Det känns väl som spel i utlandet eller en fortsättning i Djurgården ligger närmast till hands. Något annat alternativ känns knappast troligt.

Simon Bertilsson (b)

Det stod klart tidigt att han lämnar Brynäs. Men var hamnar backen, som tillhör toppförsvararna i ligan, någonstans? Stalltipset är KHL, men kan det även bli Schweiz? Frågorna är många, men känns som utlandet i alla fall är givet.

Johan Harju (fw)

Fick lämna Luleå och den stora frågan är väl var veteranen tar vägen nu. 32-åringen har hunnit med att spela 582 SHL-matcher för Luleå och Brynäs. Man kan säga att han kan den här ligan. Lockar utlandet?

Ja, även här är frågorna många och min magkänsla säger mig egentligen ingenting om var den här herren spelar nästa säsong.

 

Den här artikeln handlar om: