Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Gott och valborgs-blandat

Valborg och första maj står för dörren. Lite välbehövlig ledighet kanske. Läge att slå ihjäl tiden med en liten gott och blandat-påse från Hockeyettan med andra ord.

Natten till idag släppte jag och maestro Skoglund ett nytt podcast-avsnitt (#111 Söderserien olé olé olé) där vi bland annat reflekterar över den nya serieindelningen och hur het söderserien kommer bli kommande säsong. Det vill säga extremt het.

Dessutom fokuserar vi på uppmärksammade presskonferenser, en superstar i Hockeyettan, en toppklubb som tycks vägra kommunicera, nykomlingar, intressanta övergångar och mäktiga namn från en oväntad liga.

Ett mustigt tugg, inte alls dumt att ägna en timme åt nu när det blir ledigt i någon dag.

Ni hör podden via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2019/04/30/111-soderserien-ole-ole-ole/

* * *

På självaste valborgsmässoafton presenterade KRIF sin tränare för kommande säsong och det blir en riktig ungtupp.

25-årige Emil Ivansson hämtas in från Karlskronas J20-lag och tar sig an sitt första uppdrag på seniornivå.

Jag har ingen koll på honom alls, men det är så klart alltid roligt när unga förmågor får chansen i Hockeyettan och vi har ju sett det bli ganska lyckat förr med exempelvis Jeff Jakobs och Dennis Hall.

Ivansson kommer ju dessutom ha den synnerligen rutinerade sportchefen Tobbe Karlsson, tillika mannen som väljer att ge honom chansen, med sig i båset i rollen som assisterande tränare.

* * *

Den spontandansades nog både ett och tre steg på gator och torg i Mariestad när klubben idag kommunicerade att bröderna Filip och Linus Engqvist kommer att spela vidare i klubben även kommande säsong.

Det är två trotjänare. Två skickliga hockeyspelare och samtidigt jobbiga jävlar som personifierar allt som Mariestads Bois står för när de är som bäst. Precis det där som klubben strävar efter att hitta tillbaka till kommande säsong efter debaclet i vintras.

På så vis är det naturligtvis helt rätt.

Men jag hoppas verkligen att Filip Engqvist tar rätt beslut här.

Han har ju haft otur med hjärnskakningar och när han gjorde comeback den gångna hösten efter att ha ägnat inledningen av säsongen åt att fokusera på privatlivet hann han knappt mer än sätta grillorna på isen förrän han sänktes av Skövde-backen Libelin Bäckström Valliant och lämnade med en ny hjärnskakning.

Den kostade resten av säsongen och såg ut att kanske även kosta karriären.

Man måste ta våld mot huvudet på största allvar och jag hoppas innerligt att ett alldeles för stort sug efter att spela hockey inte övertrumfar förnuftet i beslutet att återigen beträda isen. Att det känns bra rent fysiskt just nu behöver ju inte betyda att det kommer fortsätta så.

En smäll till kan så att säga vara förödande och då kanske det hade varit bättre att inte chansa och istället sadla om till tränare (han dök ju upp i båset mot slutet av säsongen).

Jag hoppas att det är rätt beslut att spela vidare och att det inte är någon fara för hälsan.

* * *

Vi pratar lite om det i podden, men för att vara en klubb som säger sig satsa mot Hockeyallsvenskan är det förvånansvärt knäpptyst från Borlänge.

Klubben har inte uppdaterat sina sociala medie-kanaler sedan början av mars när de åkte ut ur playoff-spelet hemma mot Huddinge och det har inte dykt upp en enda nyhet angående spelartruppen.

Det kan tyckas en aning märkligt att det är så knäpptyst från en klubb som säger sig ha så stora ambitioner.

Det vi vet är att sportchefen Mats ”Horndal” Johansson har fått lämna över, att tränaren Dennis Hall valt att söka nytt uppdrag någon annanstans och att lagkaptenen Jim Jakobs inte erbjuds något nytt kontrakt.

Idag snackade jag dessutom med forwarden Tobias Sjökvist som berättade att även han lämnar.

Men från klubben hörs det inget.

Det vill nog till att nye sportchefen Gabriel Karlsson presenterar något synnerligen storartat snart om inte fansen ska bli irriterade och uppgivna under den påtagliga radiotystnad som råder.

* * *

Hudiksvalls kvalseriegäng var och stängde säsongen i Åre helgen som gick. Med det avklarat kan vi nog räkna med att det börjar dyka upp lite förlängningar vad det lider.

Magnus Åkerlund, Henric Nordin och Simon Löf är förstås en väldigt bra grundplåt när det kommer till förlängningar, men ganska påtagligt så här långt är att de tre senaste förlängningarna som presenterats är ungtuppar som kommit upp via de egna juniorerna. Andreas Bosson, Alexander Pettersson och Anton Hammargård.

Det är förmodligen lättare att knyta upp dem än många av de övriga från truppen som vill beakta andra möjligheter, tjockleken på lönekuvertet och kommande tränare lite mer innan de ritar på.

* * *

Succémannen Victor Wänghult är ju sedan länge borta (och ska lira med Västervik i Hockeyallsvenskan nästa säsong), men jag noterade på Instagram att hans radarpartner från den gångna säsongen, Martin Eberhardsson, ritat på ett nytt kontrakt med Kumla.

Han satte 20 puckar den gångna vintern. Klart det är en stark signatur för Black Bulls som den kommande säsongen kommer tränas av den gamle profilspelaren Erik Planeby.

Den här artikeln handlar om: