Sök
FYRA FAJTER: Marcus Pettersson kastade handskarna flera gånger den här säsongen.
VM 2019

En ofrivillig svensk slagskämpe: ”Det ser lite roligt ut”

Han trejdades från Anaheim Ducks till Pittsburgh Penguins – och fick en större roll i NHL. Men inte bara det. Marcus Pettersson hamnade ofrivilligt i en hel del slagsmål också.
– Det är lägen som bara har kommit av sig själv, säger Pettersson till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor ställer ånyo upp med ett på pappret väldigt starkt och till stora delar erfaret lag i årets VM. Samtidigt är det en landslagsdebutant på isen i eftermiddag då Sverige möter Ryssland i Globen. Den handlar om den 22-åriga NHL-backen Marcus Pettersson med Skellefteå som moderklubb.
– Det är jätteroligt att vara här och få förtroende. Jag känner att det är en frukt av flytten borta i Nordamerika när jag fick komma till Pittsburgh där jag fick mycket förtroende, berättar Marcus Pettersson då hockeysverige.se träffar honom för en intervju efter VM-lagets första gemensamma träning.
– Pittsburgh är ett bra lag och när man får mycket förtroende så syns man mer också. Det är nog också därför jag får den här chansen.

Det var Peter Popovic som hörde av sig och frågade om han ville komma till VM.
– ”Poppe” ringde, men ”Garpen” (Johan Garpenlöv) var över tidigare för att kolla på mig och (Patric) Hörnqvist i Pittsburgh. Då frågade han om jag var sugen på VM om vi skulle åka ur tidigt.
– Sedan blev det lite mer konkret när vi åkte ur, men lite överraskad blev jag ändå.

Var du svår att övertala?
– Nej, nej… Det enda är att jag har ett utgående kontrakt. Då var det en försäkringsfråga som skulle lösas, vilket gjordes.
– Då var det inget att fundera över. Får man chansen så tycker jag att man ska ta den.

Vilka förväntningar har du på VM?
– Jag hoppas på att komma med dit. Det är därför jag åkte över, men man vet aldrig vad som kan komma in där bortifrån.
– Jag försöker bara ta det dag för dag här och vi har tre viktiga matcher innan VM där jag får visa framfötterna och komma in i gänget. Det ska bli riktigt roligt och jag ser verkligen fram emot turneringen.


Foto: Jasen Vinlove-USA TODAY Sports

STÖRRE ROLL I PITTSBURGH

Det har varit en brokig säsong för Marcus Pettersson. Han inledde den i Anaheim men i början av december fick han lämna solen och värmen i Anaheim för att flytta till Pittsburgh i utbyte för den nederländske forwarden Daniel Sprong.
– Det har varit en lång och bra säsong. Som du säger så blev den uppdelad i två delar eftersom jag blev trejdad. Jag kände ändå att jag fick en nytändning då jag kom till Pittsburgh.
– Livsstilsmässigt var det ändå en liten omställning. Hockeymässigt var det en jättebra omställning för mig. Jag fick spela ett spel jag trivs med och ledningen där tror på mig.

Den förre Skellefteåbacken fick också en lite större roll på isen i Pittsburgh.
– Ja, jag skulle säga att jag fick en lite större roll, lite mer istid och mer förtroende i olika situationer. Sedan hade vi ett par skador i Pittsburgh så jag fick mycket istid tack vare det också. Sammantaget blev det, som sagt var, en jättebra omställning för mig.
– Jag hade en jättebra tid i Anaheim, men eftersom säsongen blev uppdelad i två fick jag stanna upp lite grann efter trejden och fundera på vad jag kunde göra bättre och så vidare.

Inledningsvis var det också en stor besvikelse för 22-åringen att tvingas lämna Anaheim.
– Ja, så klart var det så. Det är två olika delar i det där. Först Pittsburgh som vill ha mig sedan är det Anaheim som inte vill ha mig.
– Jag visste inte hur det var i Pittsburgh innan jag kom dit även om jag hört att dom har en grym organisation och allt det där, men klubben har inte vunnit så mycket på sistone. Besvikelsen varade inte så länge eftersom jag spelade med Pittsburgh redan dagen efter trejden. Det var bara på det igen.
– Direkt när jag kom dit och hade fått några timmar att tänka på vad jag kom till så var jag jättenöjd.

”I ANAHEIM ÄR FANSEN INTE LIKA INVOLVERADE”

Marcus Pettersson lyfte sitt spel ytterligare en nivå när han kom till Pittsburgh. På 57 matcher svarar han för två mål och totalt 19 poäng. En del i det är givetvis att det fungerade bra för honom även utanför isen.
– Det är mycket fokus på hockeyn i Pittsburgh. Det är riktig hockeystad och mycket tryck på laget. Jag tycker om Pittsburgh och trivs jättebra med att bo där.
– I Anaheim är inte fansen runt omkring lika involverade i laget och hockeyn. Lite så var skillnaden

Har du familj med dig i USA?
– Flickvän, men inga barn. Hund har jag däremot (skratt). Nu vet jag inte hur det är att bli trejdad då man har barn, hus och allt sådant men jag tänka mig att det är svårare. Jag är glad att det inte var så nu då jag trejdades.


Foto: Philip G. Pavely-USA TODAY Sports

”NÅGRA ONÖDIGA LÄGEN DÄR JAG TACKLAT EN KILLE”

Pittsburghs-backen har inte bara visat upp sin spelskicklighet på isen den här säsongen. Han hade även fyra fighter på sitt konto.
– Ja, det stämmer…, skrockar Pettersson.

För att sätta det i perspektiv ska man veta att de spelare som slogs mest ligan hade sex fajter.

Det är ganska ovanligt för en svensk spelare.
– Ja, för mig också skulle jag säga. Jag är inte den största där ute och det är lägen som bara har kommit av sig själv lite grann. Det har varit några onödiga lägen där jag har tacklat en kille och av det direkt blivit något gruff, men det är inget jag har sökt.

Har du blivit utmanad?
– Utmanad skulle jag inte säga. Det är mer att fighterna har hänt i stundens hetta och inget jag sökt.

Marcus Pettersson var också den som markerade då William Nylander blev söndertacklad av Schweiz Chris Egli vid JVM i Helsingfors 2016.
– Det skulle man kunna säga, men det hann inte bli så mycket där. Det är lite annorlunda spel i NHL där man får slänga handskarna.
– Lägena jag hamnat i är att dom droppade först. Sedan var det bara för mig att också droppa och försöka skydda mig (skratt). Det ser lite roligt ut med fyra fighter, men det är inga riktiga fighter. Jag hade inte heller några då jag spelade i SHL.

Förhoppningsvis blir det inga i VM heller.

Nästa fredag startar turneringen i Slovakien. Tre Kronor möter Tjeckien i premiären.

MARCUS PETTERSSONS FYRA NHL-FAJTER 2018/19

Den här artikeln handlar om: