Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Varför värva från Nordamerika…

…när man kan värva från Åmål?
Det är faktiskt en klart rimlig fråga.

Idag presenterade Kiruna IF sitt första nyförvärv inför kommande säsong.

Den 25-årige kanadensaren Anthony Paskaruk som den gångna säsongen gjorde 63 poäng (24+39) på 30 matcher i i division 2.

Det är rätt skapliga siffror.

I Åmål.

En ganska oansenlig division 2-klubb som fungerat som landningsplats för en hel drös nordamerikaner på senare år. Det har blivit en grej för den lilla föreningen att plocka in spelare från andra sidan Atlanten och ge dem en första smak av svensk hockey.

Det var till exempel i Åmål Visby/Roma hittade Sam Coatta för några år sedan. Det var i Åmål Kalmar-stjärnan Evan Allen landade när han först kom till Sverige.

Visst, det är division 2 och överdriven poängproduktion ska tas med en viss nypa salt. Men med tanke på vad för spelare som tagit vägen förbi Åmål och sedan presterat vasst i bättre ligor kan det kanske vara värt att kasta en blick mot den lilla klubben istället för att lyssna på agenttips när det är dags att värva nordamerikansk spets.

Förutom Paskaruk fanns till exempel Sean McGovern, 69 poäng (35+34) på 29 matcher, Zach Doerring 67 poäng (26+41) på 30 matcher eller varför inte backen Alex D’Oliveira som gjorde 29 pinnar (5+24) på lika många matcher i Åmåls trupp den gångna säsongen.

Varför värva från Nordamerika när man kan värva från Åmål?

* * *

Apropå Nordamerika så snöade jag och maestro Skoglund in lite på den kanadensiska juniorligan PJCHL i vårt senaste podcast-avsnitt (har ni inte hört det kan ni göra det här). En liga som vi egentligen inte vet ett skvatt om, men som har mängder av grymt mäktiga lagnamn och som också skickat två spelare till Hockeyettan det senaste året.

Marc-Anthony Simonetta som ska testas av Teg inför kommande säsong och Hudson Michaelis som gjorde det klart godkänt i Östersund i vintras.

Är det ett nytt ställe för svenska klubbar att leta spelare på när pengarna för ECHL-rutin knappt räcker till längre?

Teg-tryouten Simonetta hade sex man framför sig i ligans totala poängliga den gångna säsongen.

Alex Uttley, 98 poäng (45+53) på 40 matcher för Wellesley Applejacks
Joseph Visconti, 89 poäng (38+51) på 41 matcher för Alliston Hornets
Matthew Rimac, 81 poäng (39+42) på 37 matcher för Glanbrook Rangers
Ryan Casselman, 78 poäng (36+42) på 41 matcher för Napanee Raiders
Matthew Magliozzi, 78 poäng (36+42) på 42 matcher för Caledon Golden Hawks
Jamie Huber, 77 poäng (34+43) på 40 matcher för Wingham Ironmen

Den här artikeln handlar om: