Sök
SHL
SKOGLUND: Bort med otyget

Domarkamerorna har varit hett omdebatterade den senaste tiden. Det finns egentligen inte så mycket att debattera. De måste bort – för vad blir nästa steg?

Tidigt 90-tal på den numera rivna högstadieskolan Kungsängsskolan på gränsen mellan Jönköping och Huskvarna: Min lärare stod i sin karaktäristiska kostym och höll ett anförande av något slag som jag inte riktigt minns roten till. Men jag har en känsla av att det handlade om att gränser sakta men säkert flyttas fram. Ibland utan att vi ibland ens själva märker det.

Det av hans monolog som har fastnat hos mig är när han började blanda in hockey i det hela. Jag minns såklart inte vad han sa ordagrant, men fritt ur minne så var det ungefär så här:
”Nu är det tillåtet att haka sin motståndare lite lätt. Om tio år kanske det är tillåtet att brotta ner sin motståndare och slå honom på käften utan repressalier? Inget allvarligt tänker ni, men hur kommer det se ut om 50 år? Kommer spelarna åka runt med spjut på klubborna som de kan oskadliggöra sina motståndare med? Bara för att publiken ska få den där extra underhållningen. För ni ska veta att människan är ett blodtörstigt släkte, titta bara på gladiatorspelen i det gamla romarriket.”

Naturligtvis så överdrev han medvetet bara för att få oss att lyssna. Men det där har ändå fastnat hos mig. För mycket av det vi ser i vår omvärld just nu syftar till att behaga konsumenten. Konsumenten måste få sitt behov stillat. Klicken och TV-pengarna måste in.

Min sambo, som förövrigt är en hyvens kvinna, har på senare tid trillat dit rejält på Paradise Hotel. Jag kan såklart inte undgå den hjärndöda handlingen i det där programmet. Folk som, utan några som helst spärrar, i tid och otid vrålar:
”Vi ska knulla!!!! Öh-öh-öh-öh-öh!!!”, ”Vi ska supa!!! Öh-öh-öh-öh-öh!!!”

Med risk för att låta extremt gubbig nu, men sånt där beteende stressar upp mig något våldsamt och det har hänt fler än en gång att jag har varit tvungen att lämna rummet för att slippa höra på skiten. Jag lämnas alltid kvar med en fråga ringande i skallen: ”Vem går med på att ställa upp på sådan skit?”

Sedan några år tillbaka använder sig domarna av så kallade refcams i SM-slutspelet. Bilder som sedan går ut till tittarna. Just att bilderna går ut kan jag tycker är bra, det ger en viss förståelse för vilka situationer domarna kan hamna i. Men ljudet? Måste vi verkligen höra allt som sägs? Vem mår bättre av det?

För att ingen ska missförstå nu. Jag är för att vi konsumenter ska få komma så nära som möjligt och, som jag nämner ovan, så är jag för refcams. Men jag är inte helt okej med att ljudet ska vara med där.

Expressens Magnus Nyström skrev denna krönika häromdagen, och det var främst en sak som jag fastnade för:
”Vi vill ha riktiga människor som blir arga ibland och glada ibland och som visar äkta känslor. Inte någon påklistrad eller tråkig fasad. Känslor är en stor del av tjusningen med sport. Ska hockeyn vinna kampen om publiken i dessa tider med ett överflöd av underhållning, då gäller det att hockeyn vågar visa känslor också. Vi tycker inte Axelsson, Josefson eller Hjalmarsson är fåniga som skriker på domaren. De flesta av oss uppskattar i stället att se att hockeystjärnorna kan vara som oss andra ibland.”

På ett sätt har han rätt den gode Nyström. Men ändå inte, jag ställer mig frågande till vilket pris spelarna får betala för deras känsloyttringar? Absolut, vi vill ha känslor. Men sen då? Det ska ju gottas i och förstoras upp i det oändliga. Det färskaste exemplet är ju Dick Axelsson när han frågar domaren hur länge Joel Lundqvist ska få bestämma i svensk ishockey. En fråga som har valsat runt in i det på sociala medier och där debatten har varit både hög och låg. Jag antar att frågan kastades ut i frustration, men man kan väl eventuellt ana att Axelsson kanske inte ville dela sina innersta funderingar med hela svenska folket. Han var i en senare intervju rätt kritisk mot fenomenet med refcams. Minst sagt.

För några år sedan blev Christoffer Perssons ”Men han då?” en snackis bland oss hockeykonsumenter och jag kan faktiskt inte komma ifrån känslan av att detta är en viss form av förnedrings-TV.

Jag har aldrig pratat eller träffat Dick Axelsson och känner honom inte, men jag tror knappast det var det här han drömde om när han som liten knatte lekte hockey. Han drömde nog om att avgöra matcher och bli hyllad för sitt fina spel. Jag tror knappast han åkte omkring och drömde om att bli både hyllad och sågad för en i frustration utkastad fråga till domaren mitt under en SM-final. Men jag kan såklart ha fel.

Frågan är vad som blir nästa steg i allt detta? Kommer vi inom några år få se kameror, med ljud, i domarrummet? Eller till och med i tränarrummet? Kommer vi få se samtliga SHL-spelare åka omkring med varsin mikrofon under matcherna? Plågsamt medvetna om att allt de säger närsomhelst kan kablas ut till svenska folket. Undrar hur tankarna kommer gå då: ”Jag måste in på mål och skymma, undrar förresten hur många mentions jag har på twitter efter det dumma jag sa i den andra perioden?”

Jag skulle inte vilja vara så bevakad under mitt arbete. Skulle ni?

Man kan argumentera kors och tvärs om att spelarna minsann är i underhållningsbranschen och att de har betalt för att bjuda på sig själva i alla möjliga sammanhang. Men någonstans måste vi se roten till varför de håller på med sporten. Det är för att de älskar hockey och brinner för det. Underhållningen vi får till oss kommer på köpet så att säga. Men det är ju inte det som är det primära från spelarnas sida sett.

Sen är pressen spelarna har på sig en annan faktor vi ska ta hänsyn till. Poäng och brytningar ska genomföras. De ska ställa upp för allt och alla samtidigt som de måste förbereda sig minutiöst för matcher och träning. Agenter, sportchefer, tränare, släkt, vänner…Alla är och rycker i dem. Nu har detta med refcams lagts på högen också.

Nyström drar också någon parallell till att Axelsson annars gillar att bjuda på sig själv på Twitter. Det här ju två saker som jag inte anser går direkt hand i hand. På Twitter styr du själv vad du vill dela med dig av. Det gör du inte riktigt i en produktion av C More. även om du såklart styr vilka ord som kommer över dina läppar, så kan det ändå vara lätt för oss utomstående att tappa sammanhanget av helheten i ett klipp på 10-15 sekunder.

Min absoluta övertygelse är att hockeyn och spelarna tjänar på så mycket öppenhet som möjligt. Det är inget snack om det. Men någonstans måste man veta var gränsen går, och den vill jag hävda är passerad när snacket från isen kablas ut till alla och envar. Jag skulle inte sakna domarkamerorna ett endaste dyft om de försvann. Jag har aldrig fått ett mervärde av dem ändå.

Slutligen. En sak som inte kommit fram i allt det här: Vad tycker domarna om refcams?

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten