Sök
Det har varit tuffa år för David Åslin. Men nu ser han framåt och ska dessutom bli pappa.
Nyheter

Efter pappans bortgång och systerns tumör – nu lägger han tuffa tiden bakom sig

Spekulationer om spelares prestation på isen är vardagsmat. Vad som som sällan lyfts fram är de eventuella bakomliggande orsakerna till uteblivna poäng eller dålig form. David Åslin har vid sidan av isen haft en ytterst tuff tid de senaste åren.
— Med allt jag har gått igenom så har många händelser och tankar påverkat mitt spel. Nu känns det som att allt det blivit som bortraderat, berättar 29-åringen för hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
David Åslin förknippas oftast med offensiva finesser och lekfullhet i spelet. Men senaste säsongerna har inte fungerat som han hade hoppats på.

Mycket har det handlat om att han haft en tuff tid vid sidan av hockeyn, en tid som han nu tagit sig igenom och gått stärkt ur.
– Först och främst är jag besviken över säsongen som var i Södertälje. Jag kom inte upp till den nivån jag känner att jag har i mig och fick inte ut det jag kan få ut. Dessutom missade jag ganska många matcher på grund av en knäskada, berättar David Åslin då vi ses i hans och flickvännen Saras hem i centrala Stockholm.
– Jag är otroligt revanschsugen efter säsongen som var och känner i dagsläget, där jag befinner mig nu, att jag är på väg mot en tid i mitt liv där jag inte riktigt varit innan. Jag har träffat en tjej som ger mig mycket lycka och trygghet. Så har jag inte riktigt känt innan.
– Med allt jag har gått igenom så har många händelser och tankar påverkat mitt spel. Nu känns det som att allt det blivit som bortraderat.

SYSTERN HAR EN HJÄRNTUMÖR

En tuff del i David Åslins liv var givetvis pappa Peters bortgång, men även att följa sin syster Lovisas kamp mot en hjärntumör.
– Min syster har hjärntumör och levt med det ett tag nu. Jag har haft mycket tankar på henne och pappa givetvis. Jag har levt själv i det och samtidigt försökt presterat.
– Nu är vi två och jag har min egen familj på gång. Det stärker mig otroligt mycket. Sedan ska jag bli pappa i juni. Vi har valt att inte ta reda på kön eftersom vi tycker om att spekulera fritt vad det kan vara, säger 29-åringen med ett stort leende och fortsätter:
– Varje morgon när jag vaknar är jag i ett lyckorus och har verkligen jättemycket energi. Den energin har inte funnits på samma sätt där innan. Då var det mer mentala bitar som påverkade mer negativt än positivt.

Peter Åslin. Arkivbild

Lovisa Åslins hjärntumör är till allas lycka relativt godartad även om hon går och har gått igenom flera tuffa perioder.
– Lovisa har haft en hjärntumör sedan hon var 17 år och idag är hon 28. Hon har genomgått ett antal operationer och har ännu inte kunnat jobba någonting. Dessutom lider hon av daglig huvudvärk, men hon kämpar på för att dagarna ska gå utan att hon ska hindras av smärta i huvudet.
– Klart att det påverkar oss alla att se en människa som vill ha ett jobb och familj, men det blir svårt för henne så länge hon lider av det här.
– Det har givetvis påverkar mig också i allt det här negativa, men samtidigt är vi väldigt starka som familj. Vi är väldigt tajta och min hockey gör henne glad och hennes sätt att vara på gör mig glad. Vi vet också att det kommer lösa sig på ett eller annat sätt i framtiden.

SKA BLI PAPPA I JUNI

En vändning i hans liv kom alltså då han träffade Sara som nu bär på deras gemensamma barn.
– Vi träffades först på sociala medier. Efter det gick vi ut och käkade middag. På den vägen är det och allt gick fort. Vi fattade direkt att det här var rätt.
– Jag ångrar inte en sekund att jag gick på den dejten och det känns som bästa beslutet i mitt liv, säger David Åslin som blir lite rörd när han berättar om sin sambo.

David Åslin med flickvännen Sara. Foto: Privat

Säsongen i Södertälje blev lite av ett misslyckande för David Åslin. Det blev bara två mål och totalt nio poäng på 36 matcher för honom. Stundtals valde dessutom tränaren Ulf Lundberg att bänka den förra SHL-spelaren.
– Jag kände aldrig att jag hade den platsen i rollfördelningarna som jag skulle känna mig bekvämast i för att kunna prestera. Han tyckte att jag skulle ta steg från saker jag kanske inte är lika bra på för att sedan ge mig den platsen där jag känner mig mest bekväm.

Pratar vi offensiva och defensiva roller?
– Ja, precis. Jag blev bänkad några gånger. Sedan vet jag inte om det handlade om att han ville markera att ingen var säker eller vad det var vet jag inte.
– Utifrån vad vi kom överens om när jag skrev på känns det att han hade mycket mer att hämta av mig än vad han gav mig i förtroende. Det handlar också om att jag för egen del också måste ta tag i situationen, men jag känner att det hade varit lättare att ta tag i den om jag haft förtroende.

BESVIKEN PÅ SÄSONGEN

Säsongen blev också en besvikelse för Åslin.
– Ja, jag är besviken på säsongen. Jag är inte besviken på Södertälje utan jag tycker att ledningen är proffsig där, men jag är besviken på dialogen mellan mig och tränaren, både från min och deras sida.
– Jag vill spela hockey på ett helt annat sätt än vad jag gjorde i vintras. Till viss del måste jag rannsaka mig själv att det inte blev som jag ville. Det kan jag inte lägga på tränarna utan det är upp till mig själv också.
– Det har, som sagt var, varit många saker i mitt liv som gett mig negativa tankar, vilket gjort att jag har haft svårt att lägga 100 procent fokus på det jag skulle göra. Det har lyst igenom lite grann, men nu är det första gången sedan min pappa gick bort som jag känner lycka. Idag känner jag mig fantastiskt glad, harmonisk och har hur mycket energi som helst.

Det var också en dialog med Södertälje om en fortsättning i klubben, men båda parter kom fram till att det var dags att David Åslin sökte sig vidare till en ny klubb.
– Det diskuterades och Södertälje tyckte inte att jag hade den offensiv som jag själv tycker att jag besitter. I stället hade dom en annan tanke på roll för mig. Då gick vi skilda vägar.

I dag bor du i Stockholm och dessutom ska bli pappa, hur går tankarna framåt när det kommer till att skriva på för en ny klubb?
– Att jag ska bli pappa påverkar egentligen inte vart jag ska spela. Jag och Sara har snackat mycket fram och tillbaka. Hon ska vara mammaledig och tycker inte att det spelar någon roll var vi hamnar.
– För min egen del vill jag bara träffa rätt med klubbvalet. Komma till ett ställe där jag kan få en riktig skjuts den här säsongen med den revanschlusta jag känner. Jag vill visa upp det genom den spel-typ jag själv tycker att jag är.

David Åslin ser framåt. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad tror du det kommer att betyda för dig som hockeyspelare att bli pappa?
– Jag vet att det kommer betyda hur mycket som helst. Jag är en kreativ spelare och utgår från just kreativitet. På så sett kan jag göra skillnad i matcher.
– Det känns som det kommer vara lättare att vara kreativ när man är harmonisk och dessutom vet om att jag har min sambo och vårt barn på läktaren. Jag tror och hoppas att det kommer gå fantastiskt bra den här säsongen.

Är tanken att du ska stanna i Sverige eller sneglar du även på utlandet?
– Jag kollar på det som snabbt kan få mig tillbaka till den nivån jag vill spela på. Att få visa dom som påstår att jag inte kan spela på ett visst sätt att jag har det i mig.

Finns drömmen att ditt barn ska sitta på läktaren och se sin pappa spela?
– Det har varit en dröm sedan jag själv var lite och såg pappa spela. Jag satt med hans matchtröja på läktaren och käkade popcorn (skratt).
– Jag kommer ihåg när pappa spelade i HV71 och mamma hade någon som skulle vakta oss över natten för att hon skulle på match. Hon kom in, knackade på dörren och viskade ”vill du hänga med?”. Då fick jag smyga upp på kvällen, dra på mig matchtröjan och hänga med. Det är ett minne som är helt fantastiskt.
– Bara den tanken, att vi får ge samma fina känsla till vårt barn, gör att jag vill prestera och har helt andra tankebanor än innan, avslutar David Åslin.

Den här artikeln handlar om: