Sök
Ken Holland
NHL

UPPGIFTER: Edmonton har erbjudit Detroitikonen ett jättekontrakt

Edmonton närmar sig en lösning i GM-jakten. Enligt Sportsnets Elliotte Friedman har klubben erbjudit Ken Holland ett femårskontrakt – värt totalt 25 miljoner dollar.

Tidigare under säsongen fick den djupt impopuläre Peter Chiarelli till sist sparken som general manager för Edmonton Oilers. Sedan dess har Keith Gretzky fungerat som GM, men det har hela tiden sagts vara på tillfällig basis.

Nu närmar klubben sig en lösning i frågan och har en ny general manager på ingång. I natt rapporterade Sportsnets Elliotte Friedman att Oilers har erbjudit legendaren Ken Holland ett femårskontrakt, värt hela fem miljoner dollar per år.

HAR VUNNIT FYRA STANLEY CUP

Den 63-årige före detta målvakten är en av NHL-historiens främsta general managers. Han  tog över den posten i Detroit 1998 och satt kvar fram till häromveckan, då Steve Yzerman tog över. Nu jobbar Holland som vicepresident i Red Wings. Men de närmaste dagarna kan han alltså få ta över Edmonton.

Ken Holland har vunnit fyra Stanley Cup som general manager och byggde de Detroitlag som var så framgångsrika under 00-talet. Han hade också en stor del i att klubben gick till 25 raka slutspel. Under de senaste åren har han dock blivit allt mer kritiserad, inte minst för att han haft en tendens att skriva för långa och för dyra kontrakt med åldrande spelare. Få GM:s i historien har dock lyckats bygga upp ett lika starkt rykte som Ken Holland har gjort.

HAN KAN TA ÖVER SOM COACH

Han anställdes i Detroit som scout redan 1985 men nu kan han alltså lämna klubben. Edmonton förväntas få ett svar på arbetsfrågan redan inom de kommande dagarna, annars går de vidare med andra kandidater. De har redan fått nej från Kelly McCrimmon, som i stället tog rollen i Vegas.

Om Ken Holland säger ja uppges den rutinerade tränarräven Dave Tippett ligga bra till för att få den vakanta headcoachposten i Oilers. Han tränade senast Arizona, men lämnade klubben efter säsongen 2016/2017.

Den här artikeln handlar om: