Sök
TRIVS I NORR. Joel Lassinantti lever sin dröm i Luleå Hockeys färger. …
SHL

Bäst i SHL och NHL-intresse – Luleåstjärnan lever i nuet: ”Just nu lever jag min dröm”

I går blev han utsedd till årets målvakt i SHL på SHL Awards. Det fina spelet har lockat intressenter från både NHL och KHL. Joel Lassinantti å sin sida lever i nuet och njuter av att leva sin pojkdröm i Norrbotten.
– Just nu lever jag min dröm – jag älskar verkligen att spela i Luleå Hockey och det var det jag drömde om som liten grabb, säger Lassinantti till hockeysverige.se.

För Joel Lassinantti var säsongen 2018/19 en enda stor framgångssaga. Den 26-årige burväktaren höll en jämn och hög nivå under hela säsongen och var en stor anledning till Luleå Hockeys framgångar. På de 42 matcher som Lassinantti stod mellan norrbottningarnas stolpar stoppade han hela 93,1 procent av skotten.
– Statistiken är inte bara mina siffror, det är nästan lika mycket lagets siffror. Men samtidigt vill man spela i ett vinnande lag och jag tycker att jag lyckades göra så att vi kunde vinna några extra matcher. Det är jag glad över. Det är också målvaktens uppgift, att se till att laget har chansen att vinna matcher, säger Joel Lassinantti till hockeysverige.se.

För lagets del tog säsongen slut i semifinalen mot Frölunda, som senare skulle gå hela vägen och vinna SM-guld. Göteborgslaget vann matchserien med 4–1 i matcher.
– Jag tycker att vi egentligen bara var bättre i en match och det var den vi vann. Sen tycker jag att vi inte kommer upp i den nivån som jag vet att vi har i oss. På så vis är det fortfarande en besvikelse och en liten bitter eftersmak som sitter i.

VANN I STARK KONKURRENS

Tack vare sitt fina spel tilldelades Lassinantti under gårdagen priset som årets målvakt på SHL Awards. 14 spelare, 14 SHL-tränare och 28 journalister satt i juryn för att utse pristagarna.
– Det känns jättestort. Det är ingenting man går runt och tänker på eller förväntar sig att få. När det väl dyker upp blir man så klart väldigt glad. Om man tänker på konkurrensen som finns här i Sverige blir det ännu större, tycker jag.

Enligt Lassinantti finns det inga direkta hemligheter bakom framgångarna.
– Jag försöker bara jobba hårt och göra allt jag kan för att hjälpa laget att vinna matcher. Sedan har vi haft ett spelsystem framför mig som gör att vi är svåra att göra mål på. Jag får god hjälp av laget framför mig, så jag kan väl inte heller ta åt mig hela äran, säger Lassinantti ödmjukt.


SEGERJUBEL. Joel Lassinantti klappas om efter en av många segrar i Luleåtröjan den här säsongen. FOTO: Simon Eliasson/Bildbyrån

”GÖR MAN DET BÄSTA AV SINA FÖRUTSÄTTNINGAR KOMMER MAN ATT GÅ LÅNGT”

Lassinantti har under de senaste säsongerna vuxit fram till lite av ansiktet utåt för mindre målvakter. 26-åringen mäter 176 centimeter i strumplästen, men hans spel den här säsongen har bevisat att man inte behöver vara två meter lång för att vara en framgångsrik hockeymålvakt.
– Jag tycker att den där diskussionen börjat försvinna mer och mer. Folk har börjat inse att det inte spelar någon roll vilken storlek man har, utan att det handlar om att göra det bästa av förutsättningarna.
– För mig handlar det om att hitta vinklar och vilket djup jag måste ha för att täcka så mycket som möjligt. Det skiljer egentligen inte så mycket mellan en stor målvakts spel och en mindre målvakts spel. Det är sällan, aldrig skulle jag nog säga, en puck går över en axel för att man är liten. Då handlar det istället om att man stått felplacerad och inte storleken på målvakten.

Skulle du kunna se dig själv lite som en förebild för ”mindre” målvakter?
– (tystnad) Nja, säger Lassinantti eftertänksamt.
– På något sätt, kanske. Samtidigt känner jag att jag aldrig haft något att bevisa för någon annan. Jag tycker väl egentligen att den här inte diskussionen med mindre målvakter ska behöva finnas. Det finns små och stora utespelare också, som har styrkor på olika sätt. Gör man det bästa av sina förutsättningar kommer man att gå långt.

I NHL har Juuse Saros imponerat stort under säsongen. Liksom Lassinantti är den finländske målvakten en målvakt som gör det bästa av sina förutsättningar.
– Det är kul att det gått så bra för honom. Han är också en kort målvakt och han har verkligen etablerat sig där borta, vilket jag tycker är kul. Han bevisar att man kan vara en mindre målvakt och ändå spela på den absolut högsta nivån.

INGA TRE TRE KRONOR-CHANSER

Trots Luleåsonens framgångar har landslagschanserna lyst med sin frånvaro under säsongen. Det uteblivna spelet i Tre Kronor är dock inget som Lassinantti lagt onödig energi på.
– Jag går inte runt och tänker på att jag ska vara med i landslaget vid nästa samling. Kommer det så kommer det. Det är kul om det kommer, men går man runt och funderar på det så tappar man fokus på uppgiften, vilket för min del är att spela bra i Luleå. Gör man det så har man goda chanser att vara med i landslaget.
– Samtidigt är det svårt att säga vem jag skulle ha petat från landslagstrupperna. (Adam) Reideborn har förtjänat sina chanser, han har spelat topphockey i två års tid nu. Sen är det KHL-målvakter som spelar på en högre nivå som gör det jättebra där borta. Det hade så klart varit jättekul att vara med, men det är svårt att säga vem jag ska peta.


FÖRBISEDD? Joel Lassinantti var en del av det svenska VM-laget 2016. Den här säsongen har Tre Kronor-chanserna dock uteblivit. FOTO: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Lassinantti har kontrakt med Luleå över nästa säsong, men det är ingen hemlighet att både NHL- och KHL-klubbar är intresserade av burväktarens tjänster till kommande säsong.
– Det jag sagt till media tidigare är att jag har kontrakt med Luleå ett år till, och mer än så vill jag inte kommentera just nu.

”LULEÅ BETYDER VÄLDIGT MYCKET FÖR MIG”

26-åringen tydlig med att det ska mycket till för att lämna Luleå.
– Luleå är där jag är född och uppvuxen. Just nu lever jag min dröm – jag älskar verkligen att spela i Luleå Hockey och det var det jag drömde om som liten grabb. Luleå betyder väldigt mycket för mig.

Närmast väntar nu en sommar fylld av hård träning för målvakten som så klart vill ta ytterligare kliv i sin utveckling.
– Jag vill förädla de styrkor som jag har som målvakt. Jag vill vara noggrann och verkligen se till att utveckla dem. Man kan aldrig stanna upp. Alla som idrottar vill framåt och börjar man stanna av och känna sig nöjd så springer folk ikapp en. Det låter lite klyschigt, men det gäller att vara väldigt noggrann och träna väldigt hårt för att kunna ta det där steget.

Den här artikeln handlar om: