Sök
Christopher Bengtsson
Södertälje SK

Berättar om besvikelsen i Rögle: ”Med facit i hand valde jag fel”

Han var en av HockeyAllsvenskans bästa spelare och värvades till Rögle i SHL. Men där gick allt fel för Christopher Bengtsson, som ångrar flytten till Ängelholm.
– Det blev inte den säsongen jag hade förväntat mig. Jag hade förväntat mig mer och hade lite högre mål, säger han till hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Christopher Bengtsson är en i raden av spelare som gått genom Huddinges hockeyskola upp till SHL. Redan 2012 gjorde han SHL-debut för Modo. Då var han bara 18-år. Sedan har karriären varit brokig med spel i Södertälje, AIK. Kalpa, Tingsryd, Rögle och Färjestad.

Säsongen 2017/18 var hans så här långt finaste säsong. Då svarade han för 21 mål och totalt 41 poäng på 49 matcher för Södertälje i Hockeyallsvenskan. Det gav Bengtsson ett SHL-kontrakt med Rögle, men tiden i Ängelholm blev inte som han hade hoppats på.

Hockeysverige.se stämde träff med Christopher Bengtsson för en intervju om säsongen som gick, men också om vad som fått honom att återvända till Hockeyallsvenskan och Södertälje inför kommande säsong.
– Jag vet faktiskt inte när jag var här i Huddinge Centrum senast eftersom jag inte brukar vara här så ofta. Det måste vara då jag var hemma senast, ett år sedan eller liknande, berättar 24-åringen då vi slagit oss ner på ett café i Huddinge Centrum.
– Varför det kommer så många bra hockeyspelare just härifrån? Jag tror att det handlar om att det är väldigt många föräldrar här ute som lagt ner väldigt mycket tid på barnen. Det är därifrån allt kommer, från föräldrar som inte fått något betalt men lagt ner mycket tid på ideellt arbete.

”DET BLEV MENTALT JOBBIGT”

Christopher Bengtsson inledde alltså förra säsongen i Rögle, men där fick han inte något riktigt fäste. I slutet av januari valde han att lämna klubben för spel i Färjestad. En klubb han hade representerat som junior.
– Det blev inte den säsongen jag hade förväntat mig. Jag hade förväntat mig mer och hade lite högre mål.

Varför blev det så?
– Varför… Det är svårt att säga varför. Jag kom till Rögle och trodde att det skulle gå lite lättare för egen del än vad det gjorde. Samtidigt fick jag börja längst ner i laget.

Fick du det förtroende du kände att du behövde för att komma in i SHL på ett bra sätt?
– Nej, det kände jag inte att jag fick. Samtidigt är förtroende något du förtjänar. Det var svårt och jag fick inte ut det spel jag ville.

Hur var dialogen med Cam och Chris Abbotts under din tid i klubben?
– Dom sa innan säsongen att man trodde på mig som fan och så vidare. Då trodde jag ändå att jag skulle få bygga vidare på det jag gjort säsongen innan, att jag skulle få fortsätta i den rollen.
– Jag hade ändå varit en väldigt offensiv spelare i Södertälje och jag trodde att dom värvat mig för det jag hade gjort där. Men bland annat fick jag nu börja i boxplay trots att jag inte hade spelat det på några säsonger.
– Det blev mentalt jobbigt för egen del och då låste det sig lite i spelet. Jag blev frustrerad samtidigt som jag själv kanske inte hade tålamodet. Jag ville att det skulle flyta på direkt och kanske inte insåg att det är ett steg upp till SHL. Det låste sig mentalt när jag inte fick vara den spelaren som jag blev ditvärvad för att vara.

”SKULLE HAFT MER TÅLAMOD”

Christopher Bengtsson hade också flera anbud från SHL-klubbar inför förra säsongen, men han tyckte att Rögle skulle vara den klubben som passade honom bäst.
– Med facit i hand valde jag fel, absolut. Det är lätt att vara efterklok, säger Christopher Bengtsson med ett leende och fortsätter:
– Jag skrev på för Rögle ganska tidigt, direkt efter min säsong i Södertälje. Egentligen skulle jag kanske väntat lite till, haft lite mer tålamod och samlat på mig mer…, men då trodde jag på Rögle och det var den klubb som var mest ”på”. Jag försöker gå på magkänslan, men ibland är inte den alltid rätt.

I slutet av januari bröt han med Rögle och flyttade tillbaka till Färjestad, en klubb han alltså representerade som junior säsongen 2011/12.
– Jag kände redan många i Färjestad och trivdes väldigt bra när jag var där då. Samtidigt vet jag att det är en väldigt proffsig förening som alltid siktar på SM-guld. När Färjestad hörde av sig och sa att dom var intresserade så ville jag vara med på den resan.
– Det var min agent, Jacob Hedin, som pratade med Peter (Jakobsson) i Färjestad.

Var det på din inrådan?
– När jag var i Rögle och inte fick spela mot slutet kände jag mig ganska låst. Det var flera matcher i rad som jag satt på läktaren.
– Om jag satt på läktaren kunde inte heller Rögle vara så intresserade av att ha mig kvar. Då hade jag en dialog med agenten om att han fick kolla runt.

FICK EN NYTÄNDNING I FÄRJESTAD

Det blev 15 SHL-matcher och tre assist för Christopher Bengtsson i Färjestad.
– Nu blev jag värvad till Färjestad hade dom hade mycket skador så jag en ”back-up”-spelare. Jag fick ändå komma dit och spela direkt istället för att sitta på läktaren i Rögle. Bara det kändes mycket bättre.
– Tiden där var jättebra och jag har inget ont att säga om Färjestad. Det är en superproffsig förening.

Den Huddingefostrade forwarden fick också tillbaka lite av sitt tappade självförtroende då han kom till Färjestad.
– Ja, men framförallt fick jag tillbaka glädjen till hockey. Jag kom ner till hallen och tyckte att det var kul igen. I Rögle tyckte jag att det var en ren ångest att åka ner till hallen.
– Någonstans håller man på med hockey för att det är kul och jag tycker att det är en annan harmoni i Färjestad än i Rögle. Tränarna är mer för att man ska våga spela med pucken och allt sådant.
– Dessutom kände jag Joakim Nygård, Micke Lindqvist, Theodor Lennström och flera andra sedan tidigare. Det gjorde också mycket. Vi var ett jäkla skönt gäng och det var kul att få spela i ett så väldigt bra lag. Det svider ännu att vi inte var det lag som spelade finalen.

FANNS INTRESSE FRÅN ANDRA SHL-KLUBBAR

Efter säsongen stod det klart att 24-åringen inte skulle bli kvar i Färjestad.
– Det var mest Peter och agenten som snackade om det där. Sedan kom vi överens om att det inte skulle bli en fortsättning även om jag gärna hade varit kvar. Samtidigt måste jag få spela. Om Färjestad inte kan erbjuda mig den istiden blir det svårt.

Fanns det även intresse från andra SHL-klubbar?
– Ja, det tror jag. Samtidigt, skulle jag gå och vänta på ett SHL-kontrakt där jag inte visste vilken roll jag skulle få eller skriva på för Södertälje där jag visste att jag kommer få kul och spela med brorsan? Dessutom har jag sedan tidigare flera kompisar i laget.
– Det handlar om, som jag sa, att ha kul och få spela mycket. Det var också därför jag ville hoppa på det här med Södertälje nu.

Blir det som att komma hem lite grann?
– Ja, det tycker jag. Nu flyttar jag hem hit till Stockholm och vet vad jag får och vad som väntar i Södertälje. Det är en anrik förening med bra fans och som satsar uppåt. Jag känner att jag vill uppnå något stort med Södertälje.

Handlar det också hon att hitta målskyttet igen som du hade i SSK säsongen 2017/18?
– Ja, det är tanken och det är den spelare jag själv vill vara. 

ÅTERFÖRENAS MED BRORSAN

Sebastian Bengtsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

I laget finns även Christopher Bengtssons bror Sebastian som hockeysverige.se träffade för en längre intervju förra sommaren.
– När vi spelade tillsammans senaste? Oj… Det var nog då jag spelade i Modo och var utlånad till Södertälje (2013/14). Då var brorsan junior, men uppe i A-laget. Då kanske vi spelade två matcher tillsammans, men inte i samma kedja.

Lutar det åt att ni kommer få spela i samma kedja den här säsongen?
– Det vet jag inte, men det hade absolut varit kul att testa, säger Christopher Bengtsson med ett skratt innan vi kommer in på hur nära relation han och hans bror har och har haft under hela uppväxten.
– Jag är född 19 oktober 1993 och han 25 oktober 1994 så det skiljer ett år och sex dagar mellan oss. Relationen mellan oss är hur tajt som helst och han är min bästa kompis. Det var såklart en del bråk då vi var små, men vi har framförallt haft väldigt kul tillsammans. Det är alltid han och jag som drivit på varandra hemma då vi spelat landhockey med polarna.
– Dessutom har han varit med och kört med 93:orna i Huddinge och jag var nere och tränade med 94:orna också. Farsan var dessutom tränare lite för oss i Huddinge.

”EN ANLEDNING TILL ATT JAG KOM TILLBAKA”

En av brödernas grannar var Linus Klasen.
– Ja, vi bodde grannar med Linus. Det blev mycket landhockey med polarna och Linus, vilket var jäkligt kul.
– Det var aldrig någon som ville stå i mål, men stod man i mål och gjorde det bra så lockade Linus alltid med att man skulle få en klubba eller någon NHL-tröja han hade hemma.
– På somrarna, då jag varit hemma i Huddinge, har jag tränat tillsammans med Linus på Träningsverkstaden.

Christopher och Sebastian Bengtsson har givetvis pratat en hel del med varandra om hur det ska bli att spela tillsammans.
– Det var också en anledning till att jag kom tillbaka, att få spela i samma lag som honom. Det känns som det kan bli kul.

Om ni kommer spela i samma kedja, blir den han eller du som får stå för framspelningarna?
– (Skratt) Han är också en målskytt, men han är även bra på att passa pucken. Båda är nog ganska allround så vi får dela upp det.
 
 

Den här artikeln handlar om: