Sök
Nyheter
ENGLUND: AIK – från seriesegrare till frågetecken

I förra inlägget utlovade jag att skriva om hur lagens silly season varit så här långt in på våren. Själv har jag aldrig varit en stor supporter av den här tiden på året då det mesta handlar om spekulationer som gäller spelare in, spelare ut, kedjeformationer och tränarkonstellationer. Men för att stilla hungern hos alla er som faktiskt älskar den här tiden på året kommer här ett första inlägg om hur AIK:s silly season varit så här långt.

LÄS ÄVEN: Hockeyallsvenskans meste tränare ska leda AIK

AIK gick in i årets slutspel som skyhöga favoriter efter att ha glidit ifrån i toppen av tabellen i säsongens slutskede. Väl där nådde man aldrig några högre höjder även om man hade en riktigt jämn och hård matchserie mot Oskarshamn. När sedan Leksand stod på andra sidan infann sig känslan av soppatorsk hos gnagarna när Leksand ganska komfortabelt tog sig vidare till direktkvalet mot Mora.

Klubben brottas enligt rapporter med en skral ekonomi som även kan skönjas på klubbens silly season så här långt. Man har tappat många duktiga hockeyspelare, bland andra Fredric Weigel, Anton Holm, Jesper Frödén och Max Lindholm.

Man har tagit in inte mindre än åtta try-out-spelare som kommer få chansen att slå sig in i truppen inför kommande säsong; fyra backar och fyra forwards. Av dessa är det främst yngre spelare som är relativt oprövade på nivån.

Spelare på try-out:

Jonatan Asplund (D)

Alfons Malmström (D)

Samuel Sjölund (D)

Simon Wassberg (D)

Sebastian Frantz (F)

Fabian Ilestedt (F)

Henrik Persson (F)

Carl Wassenius (F)

Att man väljer att plocka in så många spelare på try-out hör inte till vanligheten. Vanliga orsaker till en try-out kan vara att man är osäker på spelaren, hans egenskaper och/eller karaktär.

Med en orolig ekonomi är man osäker på lagets slutgiltiga slagstyrka, vilket gör att man hoppas att någon try-out-spelare ska slå mycket väl ut. Flera av dessa kommer säkerligen ta plats i truppen, men man hoppas att ett par kan blomma ut rejält och ta en tröja i de två första linorna.

Som jag ser det är det en spelare som sticker ut lite extra. De allra flesta try-out-spelare man tagit in är runt 20-årsstrecket, sedan har vi Henrik Persson, 25 år. Killen spelade alltså ingen hockey alls säsongerna 13/14 och 14/15. Därefter har han fyra riktigt poängstarka säsonger i ryggen, varav två i div 3, en i div 2 och nu senast representerade han Hanhals i Hockeyettan. Mer om Henriks resa kan ni läsa här.

Förra säsongen smaskade han in 40 pinnar i Hockeyettan på lika många matcher och det ska bli intressant att följa killens framfart i AIK kommande säsong.

Kvar från fjolårstruppen hittar vi bland andra:

Johannes Jönsson (G)

Johan Larsson (D)

Joakim Lilliehöök (D)

Jacob Dahlström (F)

Sam Marklund (F)

Oscar Nord (F)

Man har även gjort en del intressanta ”permanenta” värvningar. Bland andra:

Ricard Blidstrand (D)

Henrik Nilsson (D)

Jacob Svensson (D/F)

Emil Aronsson (F)

Henrik Rommel (F)

Kim Tallberg (F)

Som ni märker har man landat en hel del spännande spelare. Starka poängspelare i Kim Tallberg och Henrik Rommel som dessutom har med sig värdefull rutin från ligan.

Man plockar in Henrik Nilsson och Emil Aronsson från finska ligan respektive SHL.

Jag måste dock uppmärksamma unge Jacob Svensson som, sina 20 år till trots, redan gjort över 100 matcher i allsvenskan. Jag tycker han har många fina verktyg i sin låda som i framtiden bör kunna generera i en högre poängskörd än vad han tidigare står noterad för. Frågan är bara vilken roll AIK ser honom i? Han huserade nämligen på backplats efter årsskiftet när Almtuna hade skadebekymmer på backsidan.

Ska lyftet komma i år månne? Jag tror killen har potential att göra 30 poäng redan kommande säsong om han är tänkt som forward.

Men den stora frågan ALLA ställer sig är Christian Sandbergs vara eller icke vara i kommande säsongs AIK-trupp.

Är bensinen slut? Räcker pengarna? Lockar utlandet eller rent av SHL? Jag tror att det inte är alltför långt borta innan vi får veta hur framtidsplanerna ser ut för AIK-ikonen.

På det berömda papperet ser laget faktiskt ut som ett komplett lag med två målvakter, nio backar och tolv forwards. Men truppens helhetsintryck känns ganska grått och intetsägande. Visst, det finns glädjeämnen i truppen men det är inte alls lika slagkraftigt som man varit van med från senaste årens AIK-trupper.

Man ska dock komma ihåg att man har hela åtta spelare på provspel vilket innebär att det kan/kommer hända en hel del innan truppen är satt inför seriepremiären i slutet av september.

Den här artikeln handlar om: