Sök
HEMMA I SVERIGE. Jacob de la Rose har landat i Arvika efter en händelserik säsong.
Nyheter

Nu ska Detroit-svensken vara fri från hjärtbesvären: ”Hade 150 i puls under tre och en halv timme”

Jacob de la Rose har haft en märklig säsong. Den inleddes med att han fick hjärtproblem under en match med Montréal. Sedan trejdades han till Detroit där han avslutade säsongen med att ånyo få hjärtproblem för att sedan göra en hjärtoperation.
– Tråkig start och tråkig avslutning, men däremellan har det varit roligt att testa på något nytt och se hur det är i en annan organisation, säger de la Rose till hockeysverige.se.

Nu är Jacob de la Rose hemma i Arvika där han fixar på sitt hus. När han idag ser tillbaka på säsongen och flytten så gör han det med blandade känslor.
– Jag tycker att det varit bra i Detroit. Sedan är blev säsongen väldigt konstig. Dels genom att jag fick hjärtgrejen första gången i sista träningsmatchen inför säsongen. Då blev ju starten som den blev, berättar Jacob de la Rose och fortsätter:
– Sedan fick jag det igen då det var cirka tio matcher kvar. På så vis blev det en väldigt märklig säsong och det känns så här i efterhand som det mesta fokuset blev på den här hjärtgrejen.
– Tråkig start och tråkig avslutning, men däremellan har det varit roligt att testa på något nytt och se hur det är i en annan organisation. Bli sedd med lite nya ögon.

Hur reagerar kroppen när du fått hjärtproblem?
– Det har hänt under match båda gångerna, men det kan ha hänt tidigare utan att jag har vetat om det.
– Under framförallt första matchen, när vi hade haft powerplay och jag inte spelat på fem minuter, så kände jag att pulsen inte gick ner. Vanligtvis går ju pulsen ner om man vilat någon minut, men där och då tänkte jag ”vilken hög puls jag har fortfarande”. Jag tänkte att den skulle gå ner under periodpausen eftersom jag tidigare hade haft något långt byte. Men den gjorde inte riktigt det
– Jag spelade tredje perioden också, men kände att pulsen inte gick ner. Efter matchen gick jag in till vår läkare och sa att jag inte fick ner pulsen. Då tog vi in läkare och ambulanspersonal för att kolla allting. Dom sa att vi skulle åka in till sjukhuset för att kolla. När jag kom in dit hade jag 150 i puls under tre och en halv timme innan dom fick ner den.

LÄS MER: Hjärtproblem stoppar NHL-svensken

”KUNDE INTE HITTA VAD DET VAR FÖR FEL”

Den andra gången de la Rose märkte av hjärtproblemen var i slutet av säsongen när han spelade för Detroit mot New York Rangers i Madison Square Garden.
– Jag gjorde alla tester jag kunde i Montréal och hjärtat såg perfekt ut. Man kunde inte hitta vad det var för fel utan man sa att det kunde vara stress och sådant som orsakade det här.
– Efter att jag gjort alla tester som fanns skickade dom tillbaka mig på isen. Jag tränade på och allt var som vanligt. Sedan hände det inte igen förrän match 60. Vi mötte Rangers borta. Jag satt på bänken och kände, efter att jag inte hade spelat på ett tag, att pulsen fortfarande var hög. Då tänkte jag ”nu händer det igen”.


OBEHAGLIGT. Två gånger om fick Jacob de la Rose hjärtflimmer den här säsongen. FOTO: Rick Osentoski-USA TODAY Sports

I periodpausen mellan andra och tredje perioden försökte han få ner pulsen utan att lyckas.
– Jag testade att bara lägga mig ner i omklädningsrummet för att se om pulsen skulle gå ner. Den gjorde inte det så innan vi skulle in till tredje perioden sa jag ”nu tror jag att det händer samma sak som på försäsongen”. Det innebar att jag fick åka in till sjukhuset för att göra samma tester igen.

Blev du orolig när det här hände eller hur kände du?
– Första gången blev jag såklart orolig. Det är inte normalt att ha så hög puls så pass länge, vilket jag också fattade. Då hade jag ingen aning om vad det var och inget jag hade någon kunskap om.
– Andra gången, alla symptom var som det var första gången. Då kände jag ”Okej, nu händer det igen och jag måste åka in och låta dom fixa det åt mig”. Då var jag ändå rätt lugn även om jag var sjukt besviken på att det hände igen eftersom jag förstod att jag den här gången måste göra någonting åt det.

FICK TRE ALTERNATIV

Jacob de la Rose fick flera alternativ att ta ställning till då det handlade om att få ordning på hjärtbesvären och allt landade i en operation.
– När jag kom tillbaka till Detroit fick jag träffa en specialist från University of Michigan. Doktor Morady heter han och är världskänd när det kommer till det här med hjärtoperationer. Han opererade mig på University of Michigan sista veckan på säsongen.
– Först fick jag välja om jag ville göra operationen eller inte. Dom sa att jag antingen kunde fortsätta som det var och spela. Det skulle inte vara något farligt, men grejen är att man kan få det när man sover och inte ens vaknar av det. Samtidigt är det farligt när hjärtat går för fort under en så pass lång tid utan att du märker något.
– Dom sa också att det kanske inte kommer hända igen, men att det med största sannolikhet kommer hända. ”Det här är något du är född med. Vi kan fortsätta med att inte göra någonting, men då ska du vara medveten om att det kan hända igen”.

Alternativ två var att medicinera.
– Då skulle jag få ta medicin resten av livet, vilket jag inte var så sugen på. 23-år och medicin resten av livet… Dessutom kunde jag bli hängig av den. Det skulle kanske inte vara så bra då jag vill vara en funktionell idrottare. Mitt jobb är att vara pigg och igång, säger de la Rose med ett lätt skratt.

I stället valde Jacob de la Rose operation.
– Tredje alternativet, vilket var det som alla rekommenderade, var att jag skulle göra det här ingreppet. Läkaren jag hamnade hos är lite av en pionjär inom sådana hjärtoperationer så jag var i goda händer.
– Dom gick in via en artär i ljumsken och brände av nervtrådar som jag hade för mycket av. Jag var nedsövd hela tiden och det tog ungefär tre timmar.


INGEN REPRIS. Jacob de la Rose tvingades tacka nej till VM efter hjärtoperationen. FOTO: Petter Arvidsson/Bildbyrån

”ETT TOPPLAG IGEN INOM EN SNAR FRAMTID”

Hur mår du idag?
– Hela tiden sedan dom fått ner pulsen på mig så har jag mått helt normalt. Jag känner inte av det någonting. Det var bara då det hände jag kände något, men även då kände jag mig helt normal förutom att jag hjärtat gick mycket snabbare.
– När jag satt lika lugnt som jag gör nu då jag pratar med dig gick hjärtat lika fort som när jag varit ute och sprungit. Det är också vad som varit så märkligt.
– Jag har inte heller känt något efteråt utan det enda dom sa efter operationen var att jag skulle vila en vecka så ljumsken skulle få läka, men jag kunde börja träna redan efter en vecka.

Tränar du någonting nu?
– Ja, jag började träna för några veckor sedan. Det är bara att göra sig redo för nästa säsong. Självklart var det segt att missa sista tio matcherna av säsongen och behöva tacka nej till VM, men jag gjorde hellre den här operationen nu. Sedan har jag hela sommaren att träna på i stället för att jag skulle behövt göra den mitt under säsongen.
– Hade jag inte gjort något nu och det hände igen så kanske jag hade fått gjort ingreppet i december istället. Då hade hela säsongen varit förstörd.

Spelmässigt gjorde ändå Jacob de la Rose en bra säsong i Detroit under tiden han kunde vara med. På 60 matcher svarade centern för tre mål och totalt nio poäng.
– Jag fick spela väldigt mycket i början då jag kom till Detroit eftersom vi hade många skador på centrar. Det var riktigt kul att få ett lite större förtroende.
– Sedan hade vi tungt som lag, vilket inte är något att sticka under stol med. Vi hade inte alls den säsongen vi hade hoppats på.
– Vi är ett väldigt ungt lag och framtiden ser väldigt ljus ut för Detroit och (Dylan) Larkin, (Andreas) Athanasiou och (Anthony) Mantha var ”outstanding” sista 20 matcherna av säsongen. Jag tror Detroit kommer vara ett topplag igen inom en snar framtid.

Den här artikeln handlar om: