Sök
HockeyAllsvenskan och SHL
SHL

”Rösta nej till serie- och kvalförändringarna”

Kommer svensk hockey få ett nytt serie- och kvalsystem? Inte om du frågar ligaorganisationerna i HockeyAllsvenskan och HockeyEttan. I ett öppet brev på hockeyallsvenskan.se uppmanar de distriktsförbunden att rösta nej till motionen.

Den 15 juni ska samtliga distriktsförbund inom svensk ishockey rösta om det nya seriesystemet som svenska hockeyförbundet tagit fram. Förslaget, som presenterades under den nyss avslutade säsongen, innebär bland annat en annan struktur på kval- och slutspel. I sitt öppna brev uppmanar HockeyAllsvenskan och HockeyEttan de olika distrikten att tacka nej till förslaget.

De anser att : ”förslaget försämrar rörligheten inom svensk hockey och har direkta negativa konsekvenser för klubbarna såväl för ekonomi som för intresset för sporten”.

Förslaget från utredaren Ola Lundberg kom ut i november och innebär i korthet:

– Fortsatt 14 lag i SHL. 52 matcher i grundserien. Slutspel med play-in, kvartsfinal, semifinal, final – precis som i dag. ”Play-out” där lag 13-14 i SHL:s grundserie spelar i en serie i bäst av sju matcher. Förloraren degraderas direkt till Hockeyallsvenskan.

– Fortsatt 14 lag i Hockeyallsvenskan. 52 matcher i grundserien. Slutspelet med samma modell som SHL. Vinnaren i finalen är direktkvalificerad för spel i SHL. ”Play-out”  där lag 13-14 i Hockeyallsvenskans grundserie spelar i en serie av bäst av sju matcher. Förloraren degraderas direkt till Hockeyettan.

– 36 lag i Hockeyettan. Tre geografiska indelade serier (Norr-, Mitt- och Sydettan) med 12 lag i varje. 22 matcher i grundserien där lag 1-4 går till ”Superettan” och lag 5-12 går till geografiskt indelade fortsättningsserier. ”Superettan” med slutspel spelas med play-in (åttondel), kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren är direktkvalificerad för spel i Hockeyallsvenskan kommande säsong. ”Play-out” för lag 7-8 i de tre fortsättningsserierna i bäst av fem matcher. Förloraren degraderas direkt till serienivån under.

Förslaget innebär att maximalt ett lag kan åka ur SHL och Hockeyallsvenskan under en och samma säsong, vilket i sin tur betyder att endast ett lag kan gå upp i SHL och Hockeyallsvenskan under samma säsong.

Oskarshamn var ett av lagen som fick jubla efter kvalspel i våras. FOTO: Bildbyrån

HAR LISTAT FLERA PUNKTER

Klubbarna i HockeyAllsvenskan och HockeyEttan har listat flera punkter till varför distrikten ska rösta nej. Bland annat är de emot förslaget halverar antalet platser att spela om, att förslaget minskar möjligheterna till intäkter för klubbarna i HockeyEttan och att förslaget försvårar planeringen inför ett slutspel.

HÄR kan du läsa hela brevet från HockeyAllsvenskan HockeyEttan-klubbarna.

Den här artikeln handlar om: