Sök
Niklas Hansson hemma i Rögle igen
SHL

Tillbaka i Sverige – men NHL-drömmen lever vidare: ”Inte ett steg tillbaka”

Niklas Hansson är tillbaka i Rögle efter två år i HV71 och två år i Texas Stars. Men han flyttar inte hem från Nordamerika för att han är nöjd. Snarare tvärtom.
– Jag vill vinna, jag älskar att vinna och vill vinna igen, säger Röglebacken till Hockeysverige.se

ÄNGELHOLM (Hockeysverige.se)

Det var fyra år sedan Niklas Hansson senast spelade i Rögle. För några veckor sedan skrev Höganäs-pågen på ett tvåårskontrakt med klubben och sluter därmed cirkeln igen.
– Jag hade en bra kommunikation med Chris Abbott (sportchef). Jag gillar upplägget han hade och sättet han vill använda mig som spelare på. Det var själva helheten som kändes rätt när jag tog beslutet att skriva på. Helheten var det jag sökte och det jag behöver i min karriär just nu, berättar Hansson.

Hansson stack till Nordamerika efter att HV vunnit SM-guld 2017. Han hamnade i AHL-laget Texas, ett helt nytt äventyr för den nu 24-årige skåningen som på 141 AHL-matcher gjorde 34 poäng.
– Det har varit bra. En väldigt bra erfarenhet. Det var en stor omställning både på och utanför isen. Annorlunda spelsystem och sedan alla saker man måste fixa runt omkring hockeyn. Jag har spelat mer matcher, rest mer vilket är en omställning.
– På isen var det mindre yta, annat spel, annat system och väldigt strikt i vissa situationer över vad man får och inte får göra. Jag har haft olika roller där också, dels som defensiv men också offensiv back, förklarar han.

När Hansson senast var i Rögle, säsongen 2014-15, var han en offensiv backspets från blålinjen. Han och backkollegan Eric Martinsson (nu i HV71) var starkt bidragande till att Rögle tog steget upp i SHL den säsongen. Trots att SHL-spel väntade för Rögle valde Hansson ändå att lämna och blev klar för Jönköpingsklubben där rollen som offensiv back inte blev lika tydlig. Den blev det igen i Texas, men där har han fått jobba en hel del på andra bitar också.

Har du blivit mer allround tycker du?
– Det tycker jag att jag har blivit. Jag har fått en tryggare defensiv och känner mig mer säker i det och i närkampsspelet. Det är det mer därborta och där känner jag att jag lyft mitt spel. Men sedan har man fortsatt hålla på med det offensiva. Visst, det tog ett tag att ställa om från att gå från defensiv till offensiv igen men när jag väl kom in i den rollen jag brukar ha (powerplay, spel fem-mot-fem) så kände jag att det utvecklade mig. På slutet fick jag också spela i situationer där vi skulle stänga matcher för att jag hade styrt min defensivt på det sättet och kunna spela i alla situationer.

Det råder dock ingen tvekan om att Hansson kommer hem med inställningen att producera och hjälpa Rögle vinna matcher.
– Jag vill bidra med offensivt spel, med pucken och vara kreativ. Jag vill vara en spelförande back med bra passningar och bidra offensivt, säger han.


Hansson i Rögle-tröjan 2015. FOTO: Bildbyrån

NHL-DRÖMMEN LEVER

Tjugofyra år är ingen ålder i hockey, och medan många spelare som är lika gamla som Niklas Hansson gärna tar klivit över Atlanten, går han nu istället motsatt håll. Men bara för att han vänder hemåt innebär inte det att NHL-drömmen är utraderad, även om fokus är 100 procent på Rögle.
– Jag har alltid haft drömmen – och har det fortfarande – att spela i NHL. Den bilden förändras inte för att jag kommer hem utan jag känner att steget att komma hem och få utvecklingsmöjligheterna här inte är något steg tillbaka. Det är lika stor chans att ta sig över dit igen och kanske vara ännu mer komplett och ännu bättre som spelare.

Var du nära NHL-spel kände du?
– Nära och nära. Man vet aldrig riktigt. Man hade ju koll på när Dallas spelade och om någon back utgick tänkte man att ”det kanske är jag som får samtalet”, men det samtalet kom aldrig, jag fick inte chansen att komma upp. Det var det som var målet och det man hoppades på, men jag tycker ändå jag hade en bra utveckling och spelade bra där. Något som jag känner har gett mig något på och utanför isen.

Blir man besviken eller det går inte att bli det med tanke på konkurrensen?
– Det är klart man är besviken, jag vill ju spela i NHL. Det är fortfarande drömmen och målet. Det är klart man blev besviken när någon annan blev uppkallad. Alla är ju vinnarskallar och vill det bästa. Men när det kommer sådana tillfällen är det bara att borra ner huvudet och jobba ännu hårdare. Det tycker jag att jag är bra på. Jag vill vinna, jag älskar att vinna och vill vinna igen.

”SKA VARA I SLUTSPEL”

Niklas Hansson har nyligen köpt hus en bit utanför Ängelholm. Han återvänder till klubben han flyttade till från Jonstorp som tonåring och som han en gång spelade upp i SHL. Han kommer hem till en förening som under hans år iväg etablerat sig i SHL, och också blivit ett slutspelslag. Rögles framgångar har knappast undgått Hansson.
– Jag har väl inte sett jättemånga matcher, mer highlights men alla har sett och hört om utvecklingen här. Snacket går ju, det är kul. Rögle är en klubb som ska vara i SHL och som ska ta det framåt, vara med i slutspel och sådana här grejer. Det tycker jag klubben ska ha som ambition.

När Hockeysverige.se träffar Niklas Hansson har han precis genomfört sitt andra försäsongspass med Rögle.

Hur känns kroppen?
– Det känns som det brukar göra vid den här tiden. Det är tufft, man väcker kroppen med att starta igång. Det är träningsvärk och lite ont här och där. Men det känns ändå bra. Det är väldigt motiverande och jag ser fram emot en härlig sommar, avslutar Hansson.

Den här artikeln handlar om: