Sök
180921 Almtunas Tony Mårtensson innan ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Almtuna och Västervik den 21 september 2018 i Uppsala. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / Cop 254 …
Västerås IK

Tony Mårtensson: ”Jag har varit i kontakt med dem”

Almtunas degradering till Hockeyettan blev inte bara ett hårt slag för klubben. För Tony Mårtensson blev besvikelsen så svår att skaka av sig att han ett tag funderade på att lägga av. Men nu är suget efter hockeyn tillbaka.
— Tanken är att fortsätta ett år till. Jag tycker fortfarande att det är så jävla roligt att spela och varför ska jag sluta då? berättar han för hockeysverige.se.

Det brukar ofta pratas om små marginaler inom ishockeyn. I fallet Almtuna anno säsongen 2018/2019 stämmer det verkligen. De var blott fem sekunder från att klara sig undan från negativt kval. Men Garry Nunns kvittering för AIK i omgång 52 av allsvenskan skickade Uppsala-gänget till kvalserien.

”EN AV MINA TYNGSTA FÖRLUSTER”

Där inledde Almtuna strålande, men kroknade mot slutet och till sist ställdes de i en helt avgörande match mot Kristianstad på hemmaplan. 41 sekunder före det att straffar skulle ta vid avgjorde Kristianstad och tog därmed Almtunas plats i den näst högsta serien.
— Direkt efter säsongen så tänkte jag att: ”Nu lägger jag av.” Det var en av mina tyngsta förluster någonsin. Det är en sak att torska en final, då har man ändå åstadkommit något bra genom att ha gått dit. Men det här var något helt annat, berättar Tony Mårtensson för hockeysverige.se.

38-åringen berättar att degraderingen var tyngre än de två SM-finaler han förlorat med Linköping.
— Jag vet inte om det är att man blivit äldre och mer sentimental, men det var sjukt jobbigt. Jag har inte känt den besvikelsen efter en hockeymatch innan, den satt kvar så länge liksom…
— Det känns som man sviker hela föreningen genom att åka ur. Det tog lång tid att återhämta sig, men nu har det gått några veckor och nu börjar man bli sugen igen.

TANKEN ÄR ATT FORTSÄTTA SPELA

Att Almtuna, som spelat i näst högsta serien varje år sedan 2003, skulle degraderas var knappast något som ingick i experternas förhandstips.
— I grund och botten så har vi inte spelat tillräckligt bra. Det är svårt att ens räkna upp fem matcher där jag tycker vi varit tillräckligt bra. Vi kom inte upp i den nivå vi hade satt som mål innan säsongen och varför? frågar han sig innan fortsättningen kommer:
— Det är många olika anledningar, vi fick inte ihop det på isen helt enkelt. Det var för få som spelade på sin normala kapacitet, för många som underpresterade.

Tankarna på att lägga av har förbytts mot framtidstro.
— Tanken är att fortsätta ett år till. Jag tycker fortfarande att det är så jävla roligt att spela och varför ska jag sluta då? Jag vill sluta när jag själv känner att det inte är roligt längre.
— Sen ska man ju självklart få något jobb som man känner är värt det.

Tony Mårtensson har under lång tid producerat rikligt med poäng på allra högsta nivå. Både i SHL, NLA och KHL. Men återkomsten till svensk ishockey och Linköping 2017 blev ett litet antiklimax. Tanken var att veteranen skulle vara en av de som bar laget offensivt, men det slutade med 13 poäng.

Mårtensson från sin tid i KHL. Foto: All Over Press

VISAT ATT HAN HÅLLER BRA KLASS

Till denna säsong blev det istället Almtuna i Hockeyallsvenskan och produktionen tog fart igen. Med sina 52 poäng slutade han trea i den totala poängligan och han följde upp det med att göra 17 pinnar i kvalserien.
— Jag hade ett lite tyngre år i Linköping, jag ville bevisa för mig själv att jag fortfarande kan och det tycker jag att jag visade i år, att får jag en offensiv roll så kan jag fortfarande spela bra hockey.
— Jag söker inte jobb i SHL, utan i så fall är det ju i allsvenskan. Där tycker jag att jag har visat att jag håller bra klass.

Är division ett och Almtuna ett alternativ?
— Det är det absolut. Här har man varit med och satt dem i den här situationen…Jag vet att det pågår ett stort arbete där nu för att försöka få ihop det så bra som möjligt. Jag för en diskussion med dem.
— Sen verkar det ju vara lite turbulent i Pantern också. Nu följer jag ju bara det som står i tidningen, och det kanske man inte ska tro på heller, och då blir det ju också en helt annan grej, om det blir allsvenskan.
— Det är väl ungefär där jag är nu, jag har inte bråttom själv att bestämma heller utan det får ta den tid det tar. Men jag vet att Almtuna jobbar hårt för att få ihop något riktigt bra.

Kvällsposten skrev för en vecka sedan om att IK Pantern befinner sig i ekonomiskt trångmål. Skulle de inte klara elitlicensen så är det Almtuna som i så fall står näst på tur att ta över deras plats i Hockeyallsvenskan.

Är Almtuna ditt förstahandsalternativ, eller hur går tankarna?
— Nu väntar jag och ser lite. Dels det här med Pantern då, men jag har lite andra alternativ också som jag fått. Men jag är inte nära att bestämma mig. Jag ska vara pappaledig nu i två månader och nu är det det som kommer först.

IMPONERAD AV VÄSTERÅS

En annan klubb som nämnts i samma mening som Tony Mårtensson är Västerås.
— Jag har varit i kontakt med dem. En otroligt proffsig förening och de visade ifjol att de gjorde väldigt mycket rätt. Jag är verkligen imponerad av dem.

Viktor Hertzberg spelar i Västerås nästa säsong. Foto: Bildbyrån/Tobias Sterner

Mårtenssons lagkamrater från förra säsongen, Alexander Lunsjö och Viktor Hertzberg, har båda skrivit på för Västerås nästa säsong.
— De har berättat att de trivs skitbra, nu har de bara varit där en kort tid, men de är väldigt nöjda med allt runtomkring.

Av allt att döma kommer nog 38-åringen hålla sig i närheten av hemmet i Sigtuna nästa säsong.
— Det är familjen som kommer först och det var därför vi flyttade hem. Det ska passa familjesituationen och allt sånt. Så jag kommer spela i något lag i närheten. Man ska väl aldrig säga aldrig, men troligtvis kommer vi inte flytta. Så känns det just nu i alla fall, så barnen kan gå kvar i sina förskolor och frugan har ju sitt jobb också.

 

Den här artikeln handlar om: