Sök
190124 Linköpings Anton Karlsson före ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Frölunda den 24 januari 2019 i Linköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / Cop 102 …
SHL

Valde bort SHL för bakgården: ”Skulle dö nyfiken om jag inte tog chansen”

På fem säsonger har Anton Karlsson lite i skymundan etablerat sig som en SHL-back. Nu gör han slag i saken och förverkligar drömmen om Nordamerika. I tisdags blev det nämligen känt att 25-åringen till hösten kommer spela för Cleveland Monsters i AHL.
— Det känns som något som är lägligt i min karriär nu, jag fyller 26 och det känns som sista tåget att ta den här chansen går nu, berättar han för hockeysverige.se.

Att svenska spelare sajnar direkt med en AHL-klubb tillhör inte vanligheterna. Det vanliga brukar vara att en ung talang draftas av en NHL-klubb och sedan kanske får inleda sin nordamerikanska karriär i farmarligan AHL i väntan på att chansen i världens bästa liga dyker upp.

EN DRÖM ATT ÅKA ÖVER OCH TESTA

I tisdags kunde Mr.Madhawk berätta att Linköpings back Anton Karlsson var överens med Columbus AHL-lag Cleveland. Detta bekräftades sedan av Karlssons agent Lars Cederström som också berättade att kontrakt skrivits.
— Anton kände själv att det här var bästa alternativet. Det är hans dröm att åka över och testa på den hockeyn, sa Cederström till Sportbladet.

För hockeysverige.se utvecklar Karlsson sitt val.
— Det har varit någonting som jag känt starkt för de senaste åren. Testa på liten rink och se om det passar mig. Nu fick jag den här chansen och jag tror jag skulle dö nyfiken om jag inte tog den, berättar han och fortsätter:
— Det känns som något som är lägligt i min karriär nu, jag fyller 26 och det känns som sista tåget att ta den här chansen går nu.

Vad är det som lockar med liten rink?
— Jag är en ganska explosiv spelare och har en bra defensiv uppsida. Så det känns som att det skulle kunna passa mig på något sätt. Det är upp till bevis, men det ska bli kul att ge sig på det.

KARAKTÄREN HAR TAGIT HONOM LÅNGT

Anton Karlsson kommer från Boro-Vetlanda från början men kom till Linköpings junorverksamhet 2010 efter en säsong i Tingsryds J18-lag. Sakta men säkert har han jobbat sig uppåt och räknas nu som en etablerad SHL-back.
— När jag var i LHC J20 för sju år sedan så kan ju någon räcka upp handen som ens trodde på att jag skulle få den här möjligheten nu. Det var väldigt få som för sju år sedan trodde att jag skulle få den här chansen och nu har jag spelat fem säsonger i SHL, det var det nog inte heller många som trodde.

Anton Karlsson har spelat fem SHL-säsonger med Linköping. Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

25-åringen spelade aldrig i något av juniorlandslagen och har genom åren smugit lite under radarn. Men hårt arbete och jävlar anamma har tagit honom dit han är idag.
— Det snackas om talang hit och dit, men för mig är väl min talang att jag kan jobba jävligt hårt. Det har hjälpt mig och det är något jag står för som spelare, att jag har den karaktären att kunna jobba hårt.

HADE ANBUD FRÅN SHL

När kontraktet med Linköping gick ut efter den här säsongen saknades det inte anbud.
— Det fanns intresse från andra SHL-föreningar, men i och med den här visionen jag haft och att jag fick chansen så var det inget snack om saken för min del om att åka över och testa.

En av SHL-klubbarna som nämnts ryktesvis har varit HV71, men det har aldrig funnits någon substans i de ryktena berättar Karlsson.
— Nej, egentligen inte. Varken jag eller min agent har pratat med HV. Jag vet inte var det kom ifrån, det kanske var att någon gjorde en koppling till att de gillar att ha lokala spelare, jag vet inte. Varken jag eller min agent har pratat med HV.

Hade din förre lagkompis i LHC, Gabriel Carlsson, något finger med i att det blev Cleveland?
— Han fick reda på det igår (Läs tisdag) som alla andra. Han har varit i slutspel nu, så jag har inte velat ringa och störa honom med något om det.
— Jag skrev lite med honom igår (Läs tisdag) och han tyckte det var ett roligt val av mig. Han pratade gott om organisationen, så det är positivt.

Vad har du för förväntningar nu när du åker över?
— Någonstans får jag väl ha samma mindset som jag hade när jag slog mig in i SHL. Jag vet att jag har karaktär att kunna jobba hårt och med det mindsetet så kan de förhoppningsvis hända. Det är så jag jobbar lite.

KOMMER VARA MED PÅ NHL-CAMPEN

Karlsson berättar att han kommer vara med på Columbus NHL-camp i höst och ges samma förutsättningar som alla andra.
— Sen är det upp till mig att spela så bra hockey som möjligt och så får man se vad som händer.

Gör du en raket-camp så kan du alltså få börja i NHL?
— Jag vill inte uttala mig så mycket om det. Men så brukar det vara i hockey, spelar man tillräckligt bra så händer bra grejer.
— Sen handlar allting om tajming och förtroende, men någonstans känner jag att de valt att plocka över mig dit och då har jag fått förtroende att visa upp mig och visa vad jag går för.

Har du och Cleveland hunnit prata något om roll och förväntningar?
— Just roller och vad de förväntar sig av mig har jag faktiskt inte hunnit ta än med dem. Men jag tror de har tillräckligt bra koll på mig för att veta vad de ska få ut av mig.
— Men de har ju varit mitt i slutet av grundserien och ett slutspel här, så de har haft fullt upp därborta. Men jag kommer få mer kött på benen när jag pratat med dem om framtiden.

HYLLAR HEMORTEN

Johan Franzén och Erik Karlsson har båda rönt stora framgångar på andra sidan Atlanten.  Dessutom ägs Karlskrona-centern Linus Karlssons NHL-rättigheter av Vancouver. Nu kan Anton Karlsson bli ytterligare en Boro-produkt att sätta avtryck i Nordamerika.
— Landsbro är ju bäst i hela världen enligt mig, säger Anton Karlsson och skrattar innan han fortsätter med att svara varför han tror den lilla orten kan spotta ur sig toppspelare med jämna mellanrum.
— Har man varit så hockeyintresserad, som jag förmodar att alla vi har varit, man har ju haft tillgång hela tiden till en ishall och det finns i princip inget stopp på hur mycket man kan vara där. Nu har jag inte varit där på ett tag men jag hoppas fortfarande att det är så att man kan driva och inspirera andra också som vill ta sig längre och har intresset för det. Det måste ju någonstans komma inifrån.

Den här artikeln handlar om: